Mejaši i Gruntovčani – Legendarne serije koje i danas žive u sjećanjima

“Smo puni jezerač kak jajce dlak.”, “Em narod na se pozabi da pečenka zadiši.”, “Kaj ti vume pehaš?”, “Ja tuđe dreke nejdem lizati.”, “Jen hurmasti je vu stanju više pitati nego sto spametnih odgovoriti.”… samo su neke od mudrosti iz legendarnih serija “Mejaši” i “Gruntovčani” Krešimira Golika koje i dan-danas kajkavci citiraju.

Scenarist Mladen Kerstner stvorio je neke od najtrajnijih i najpopularnijih likova kajkavskog folklora. Iako je od prikazivanja obiju serija (“Gruntovčani” su uspješniji nastavak “Mejaša”) prošlo više od 40 godina, Cinober, Presvetli, Martin birtaš, Besni, Čvarkeš, Dudek, Regica, Gaber, Pišta lugar i ostali i dalje žive u sjećanju stanovnika Podravine, Međimurja, Zagorja, Prigorja i ostalih kajkavskih krajeva.

Brojne reprize dokaz su tome.

Upitani za razlog popularnosti ovih serija, obožavatelji (mahom pripadnici starije populacije iako je serija prepoznata, pogotovo u novije vrijeme, i među mlađom publikom) navode da je jedna od glavnih značajki “to kaj je sve kaj veliju istina.” Navedeni likovi postali su upečatljivi i samo donekle prenaglašeni prikazi onih ljudskih karaktera koji su na najupečatljivije i najprepredenije načine nekad vladali hrvatskim selom.

Ima i drugih serija, filmova i knjiga (npr. “Dirigenti i muzikaši”) koji su se bavili navedenom tematikom, ali “Gruntovčani” su djelovali najautentičnije i najoriginalnije i istovremeno, uspjeli u sažetim replikama, gestama, radnjama prenijeti mnogo poruka, poroka i poruga.

Babica koja ustaje sa smrtne postelje kako bi nahranila kravice (jer ih nema tko drugi), Dudek koji uvijek izvuče deblji kraj (bilo da se radi o poslu na željeznici, poslu protugradnog raketara, naivnog (u doslovnom i prenesenom značenju) slikara ili podjeli mesa na seoskoj zabavi), Regica koja u svojevrsnoj zamjeni uloga sa svojim mužem Andrijom Katalenićem – Dudekom predstavlja njegovu suštu suprotnost (glasna, zahtjevna, kritična, hiperaktivna i dominantna), dvojac Cinober i Presvetli koji se međusobno nadmudruju kroz cijeli ciklus (bezobzirni, lukavi, prepredeni, arhetipovi škrtaca u književnom svijetu, sebični i egocentrični), najčešće na Dudekov račun… predstavljaju mikrosvijet kajkavskog sela.

Mjesto radnje u seriji, Gruntovec, izmišljeno je selo koje se nadograđivalo na postojeći Sigetec u Podravini u kojem danas postoje rijetki tragovi snimanja. U znak sjećanja na snimanje serije tamo se jednom godišnje održava i manifestacijom po imenu – Gruntovčijada.

Kako bilo da bilo, vjerujemo da se teško zaboravlja pogled Martina Sagnera / Dudeka kad razočaran, uvijek iznova nasamaren, sam sebi pripoveda:

“Isusek, Isusek, kaj bu mi ve Regica rekla…”

Napisao; Ivan-Goran Herman

 


 

Video zapis – Gruntovčani – Prva priča 

A, nakon “Mejaša”, sve je započelo otprilike ovako:

 

———-

Odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora