Roman od 4500 stranica! Zvuči li vam to dovoljno suludo?

U Norveškoj se do sada prodalo oko 450.000 primjeraka knjige “Min kamp”, u prijevodu “Moja borba”. Moglo bi se odmah pokazati prstom na istoimenu Hitlerovu knjigu, no Knausgård u svome djelu ne piše o tome kako uništiti nižu rasu i slično, već u knjizi opisuje svoj život, od djetinjstva, pa nadalje.

Karl Ove Knausgård nije nepoznato lice na književnoj sceni. Već 1998. godine objavio je nagrađeni roman “Out of the World”. Njegov Drugi roman “A Time for Everything”, je također dobio dobre kritike. No, Knausgård s najnovijim “knjigom nad knjigama od samo 4500” stranica postaje kontroverzni pisac – a ujedno postaje i slavan. Knjiga “Moja borba”, se sastoji od šest tomova  i ima sveukupno oko 4500 stranica. Zanimljivo je i da odmah nakon objave ta knjiga postaje razlog je za mnoge rasprave.

Postavljaju se mnoga pitanja od kojih javnost najviše zanima da li je pisac smio ulaziti u privatnost svojih prijatelja, svoje djece, svojih roditelja? A sve to je objavio pod svojim pravim imenom, bez dlake na jeziku, što je mnoge zasmetalo.

No, kritičari su oduševljeni. Knausgård piše o svojim roditeljima i njihovoj ljubavi – u dobi kada je bio dijete i mladić – te kasnije o sebi kao ocu i doživljajima u tom dobu života.

Knausgårdov autobiografski roman – ako ga tako možemo nazvati – postao je fenomen, ne samo u Norveškoj, već i u cijelom svijetu. Tko to danas želi čitati šest tomova knjiga sa sveukupno 4500 stranica? Ljudi obično ne čitaju takve knjige, no ovaj fenomen je drugačiji.

Možemo samo nagađati zašto ovo djelo privlači tolike čitatelje. Možda je jedan od razloga i potpuna iskrenost pomoću koje je autor napisao ovo djelo?

 

 

—–

Preveo, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora