Otkrivena je tajna nestalih knjiga

Knjižnica na Novom Zelandu riješila je tajnu nestalih knjiga, koje bi se zatim ponovno pojavile na čudnim i skrovitim mjestima.

Zaposlenici knjižnice u Novozelandskom gradu Aucklandu dugo vremena su pronalazili knjige iz knjižnice na neobičnim mjestima, sakrivene ispod stolova i stolica i zametnute na teško dostupnim mjestima u knjižnici.

“Bilo je doista čudno i nismo uspijevali shvatiti, nalazili smo knjige ispod police s odgovarajućom oznakom, bez ikakvih oštećenja “, rekla je upraviteljica knjižnica Rachael Rivera.

“Mislili smo da se netko igra s nama i da mu je silno dosadno.”

Tajna je konačno razotkrivena  kad su zaposlenici knjižare razgovarali s beskućnicima i shvatili da mnogi od njih – nisu bili u mogućnosti dobiti knjižnične iskaznice jer nemaju kućnu adresu (prijavljeno prebivalište), pa su skrivali knjige kako bi se sljedećeg dana mogli vratiti i nastaviti čitati knjige.

Prema najnovijim podacima iz Aucklanda, u najvećem gradu Novog Zelanda boravi više od 23.000 beskućnika.  Statistika pokazuje da to uglavnom nisu obični beskućnici pijanci i narkomani, već ljudi koje je vrli i sveti liberalni kapitalizam iz nekog svog razloga izbacio iz društva, oduzeo im posao, novac, stan, mjesto prebivanja.

Takvi kapitalistički beskućnici kojima su država, banke, osiguravajuća društva ili bolnice u kojim su se liječili oduzeli pravo na normalan život nikako nisu neuk i priprost puk. Najvećim dijelom oni su završili srednje i visoke škole. Posebno zabrinjavajuće je to što među njima ima jako puno mladih ljudi

Rivera je rekla da su problem sakrivenih knjiga ipak uspjeli riješiti tako da su beskućnicima dopustili da koriste adresu gradske vijećnice, kao svoje prebivalište (adresu stana), pa se sada svi mogu učlaniti u knjižnicu i imati pristup svoj literarnoj građi, koja se u toj knjižnici nalazi.

 

 

——————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.