Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Za Dom i Domovinu – UVIJEK”, Vladimira Biondića, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:

PROLOG KNJIGE “ZA DOM I DOMOVINU – UVIJEK”

Što bismo kazali o ovoj zbirci pjesama, koju je Vladimir Biondić djelomično napisao i djelomično sabrao od drugih poznatih i nepoznatih autora po kriteriju – domoljubnosti. Ništa neobično, osim činjenice, da kod gospodina Biondića, romanopisca i pjesnika, domoljublje ima kultnu vrijednost, kao neupitnost, kao najveća svetost, kao nešto za što se treba žrtvovati, jer je ono samo po sebi plemenitost. Za njega je domoljublje ideal kojem su podčinjeni, ali ne i podcijenjeni, svi drugi ideali s kojima se čovjek u ovozemnom životu susreće.

Za pripadnike brojnih naroda u svijetu, koji nemaju martirij i povijest punu žrtava, ovakav stav autora ili koautora bio bi posve nerazumljiv, pa i neshvatljiv. Ali pjesnik Vladimir Biondić svom dubinom svoje duše prti breme narodnih muka koje je kroz svoju trinaest stoljetnu povijest na ovim prostorima njegov hrvatski narod pretrpio, i još uvijek trpi. Zapravo cijelim svojim životom, skupa s nama, bio je svjedok jednog od najtragičnijih razdoblja u povijesti njegovog naroda. I on svojim primjerom pokazuje da je potpunoma plemenit i osjećajan čovjek, jer se ta patnja duboko urezuje u njegovu dušu da ju osjeća kao osobnu patnju. Jer nad povijesnom sudbinom Domovine proplakale bi i stijene, kamo li ne bi osjećajan, senzibilan i domoljubiv čovjek poput Vladimira.

Knjiga je podijeljena u tri dijela: Prvi dio autorove domoljubne pjesme koje se kreću u rasponu od posvete suvremenoj Hrvatskoj i njenoj legendarnoj borbi u Domovinskom ratu, preko pjesama o hrvatskim povijesnim junacima i velikanima i velikim domoljubima koji su svoju ljubav prema domovini najčešće puta nesebično pokazali vlastitom junačkom žrtvom, potom pjesmama koje pjevaju o ljepoti pojedinih gradova, pa sve do lirskih pjesama posvećenih bliskim osobama.

Drugi dio obuhvaća nekoliko autorovih pjesama koje su po svojoj tematici i izričaju najbliže refleksivnoj poeziji.

Slijedi treći dio zbirke – Ovdje se radi o kolekciji domoljubnih pjesma iz dalje ili bliže povijesti poznatih i nepoznatih autora. Vrijednost ovog dijela zbirke je i u činjenici da su u njoj sabrane i poznate, ali i nekoliko gotovo nepoznatih domoljubivih pjesama, ili barem nepoznatih široj čitalačkoj populaciji.

Ideal kao domoljublje, ili domoljublje kao ideal nije svojstveno samo našem pjesniku Biondiću. To domoljublje nalazimo kod brojnih pjesnika ponirući duboko u narodnu povijest, od neimenovanih narodnih guslara koji su ga iskazivali kroz narodne pjesme, preko pjesnika čije je pjesme uvrstio u ovu zbirku, sve do ponekog pjesniku – Biondiću živog suvremenika i prijatelja.

Nije lako biti domoljub, to nije bilo lako nikada u povijesti hrvatskog naroda, pa ni danas, pa makar to nekome neupućenom ne znam kako apsurdno zvučalo. I danas se domoljublje iskazuje više šaptom nego gromoglasno, više dušom nego tijelom, više mišlju nego javnim pjevom pjesme. Domoljublje se iskazuje gotovo u potaji, nejavno ili polu javno, ponekad i stidljivo, sramljivo kao da se radi o činu izdaje domovine, a ne o činu plemenitosti iskazivanja ljubavi prema njoj.

Za domoljublje kao da još nije stiglo tehnološki moderno doba. Njega nema na TV ekranima, na radio postajama, vrlo ga je malo i na nosačima zvuka, a da o dnevnim ili tjednim tiskovinama i ne govorimo. Ima ga tek u ponekoj knjizi kojoj nikada nema mjesta u izlogu, u ponekom vjerskom glasilu, ponekom blogu na Internetu – jer po suvremenoj i neoliberalnoj prosudbi ono je nazadno, konzervativno, nacionalističko, ukratko anakrono jer pripada nekom drugom vremenu, nekom drugom svjetonazoru kojeg smo davno nadišli. Domoljublje je i prepreka za ulazak u EU, njemu definitivno tamo nema mjesta, barem ne onom hrvatskom.

Upravo zato, upravo zbog toga, i upravo po-radi toga ova domoljubna zbirka Vladimira Biondića sada, u ovom društvenom mraku, više svijetli poput svjetlosti lampe koja se bolje, jače i dalje vidi po noći nego li po danu.

Mile Prpa

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic19.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/