Najbolje britanske humorističke serije

Već tridesetak godina Britanci snimaju odlične serije koje su osvojile čitav svijet. Iako njihov humor ne razumiju baš svi, ne može se negirati da su svojom kvalitetom te serije definirale žanr televizijskih komedija. Upravo stoga smo vam odlučili ponuditi i naš izbor najboljih Britanskih humorističkih serija.

——————-

10. Da, ministre (Yes Minister)

Ova domišljata britanska politička satira govori o nadmudrivanju između vlade i civilne službe. Sada pokojni Paul Eddington bio je vrlo zanimljiv kao James Hacker, ministar u sukobu sa sirom Humphreyjem Applebyjem. Serija je svima omogućila zabavan pogled iza kamera britanske vlade, a najbolje epizode su one u kojima Jim zapravo nadmudri civilnu službu i dokaže svoje pravo. Odlična satirična serija doista zaslužuje svaku pohvalu na svoj račun.

——————-

9. Vikarica iz Dibleyja (The Vicar of Dibley)

Dawn French igra Geraldine Granger, zamjensku vikaricu u Dibleyju nakon što je prethodni vikar preminuo. No nitko ne očekuje ovakvu vikaricu, sa smislom za humor, iskrenu i zapravo vrlo prijateljsku, pa ona postane omiljena među stanovnicima. Dawn kao sjajna glumica odlično barata svojim posebnim i uvijek komičnim izrazima lica, a raznolikost i raspon među likovima pridodaju atmosferi serije. Svatko tko uživa u ležernoj komediji neće požaliti na povremeno potrošenih pola sata uz nastavke ‘Vikarice iz Dibleyja’.

——————-

8. Otac Ted (Father Ted)

Jedna od luđih serija pristigla s britansko-irskog otočja govori o trojici katoličkih svećenika koji po kazni službuju u župi na izmišljenom irskom otoku Craggy. Jedan je (Ted) protjeran zbog novčanih muljaža (novac za posjet hendikepiranog dječaka Lourdesu iskoristio je za izlet u Las Vegas), njegov kolega Jack teški je alkoholičar i ženskaroš, Dougal je protjeran zbog tajanstvenog ‘incidenta u Blackrocku’ čije pojedinosti nitko nikada ne otkriva, ali se često spominje da su ‘životi bespovratno uništeni’. Jedna od najzločestijih serija na račun svećenstva ikada snimljena.

——————-

7. Crna Guja (Blackadder)

Rowan Atkinson, još jedna istaknuta figura britanske komedije, u ovoj je seriji okupio više komičarskih velikana: Hugha Laurieja i Stephena Fryja, Mirandu Richardson, Ricka Mayalla, Robbieja Coltranea i mnoge druge. O njegovu vjernome sluzi Baldricku (Tonyju Robinsonu) da i ne govorimo. Šale na račun britanske povijesti i književnosti doista su smiješne, a reference na velika djela i poznate ličnosti pršte na sve strane, bez mrvice poštovanja ili pijeteta. Sjajno!

——————-

6. Leteći cirkus Montyja Pythona  (Monty Python’s Flying Circus)

Leteći cirkus MontyjaPythona je apsolutni klasik, serija skečeva koja je bila ispred svog vremena. Skečevi su ponekad bili toliko suludi da se možete smijati već samo na ideju, a da ne govorimo o izvedbi! A vrhunskih komičara nije nedostajalo – John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones, Michael Palin, Terry Gilliam… Sve su to imena koja su nas oduševljavala svojim izvedbama, i imena koje je „Leteći cirkus“ lansirao u orbitu.

——————-

5. Jednom nogom u grobu (One Foot in the Grave)

Legendarni mrzovoljni penzioner Victor Meldrew u ovoj je potpuno sumanutoj i neizrecivo smiješnoj seriji natjeran na odlazak u mirovinu ranije nego što se nadao i zbog toga se dobrih šest sezona sa specijalima bori i nadmudruje s cijelim svijetom. U tome ga prati njegova sirota supruga i čitav niz sporednih likova. Nažalost ta serija nije emitirana na HRT-u no može se preuzeti na torentima. I nećete zažaliti…

——————-

4. Zvonili ste, milorde (You Rang M’lord)

Zvonili ste, Milorde?” je britanska serija koja se emitirala na televiziji BBC. Snimljene su četiri sezone, odnosno 26 epizoda, a njeni autori su Jimmy Perry i David Croft. Za ovu seriju ne može se reći da je osobito “smiješna”, pogotovo ne u stilu ostalih britanskih bisera, već više funkcionira kao zabavna dramska serija s natruhama humora. Radnja se događa u aristokratskoj obitelji dvadesetih godina, pratimo ljevičarsku satiru, suživot i ponašanje aristokrata prema nižoj klasi. Scenarij su također pisali Jimmy Perry i David Croft, a za seriju su angažirali mnoge glumce koji su se već mogli vidjeti u njihovim ranijim serijama, recimo Paul Shane, Jeffrey Holland i Su Pollard glumili su zajedno i u seriji “Hi-De-Hi!” istih autora, a pamtimo i seriju “Oh, dr. Beeching” gdje također glumi dosta glumaca iz ove postave. Pamtljivu uvodnu pjesmicu u stilu dvadesetih otpjevao je Bob Monkhouse.

——————-

3. ‘Allo ‘Allo!

Nakon mnogobrojnih repriza i devet sezona, neke fore iz ove legendarne serije postale su malo otrcane, ali su i ušle u generacijski sleng, poput onoga: it iz aj, Leklerk ili juuuu stjupid vumaaaan. Mnogi su od nas odrasli uz ‘Allo Allo’, a serija je jedinstven primjer urnebesnog humora na račun nacističke okupacije maloga francuskog mjestašca i oportunizma lokalnog krčmara Reneea i njegove proširene obitelji.

——————-

2. Falični pansion (Fawlty Towers)

Navodno se u britanskim ugostiteljskim školama humoristična serija Johna Cleesea prikazuje kao edukativni materijal: učenicima se govori da nikada ne smiju biti ni izdaleka nalik neljubaznom i potpuno ludom Basilu Fawltyju, vlasniku pansiona na engleskome priobalju. Bivši pythonovac John Cleese i njegova tadašnja supruga Connie Booth (u seriji igra ulogu mlade sobarice) obavili su, dakle, sjajan posao: napisali su komičnu seriju koja je ušla u legendu, iako je snimljeno samo dvanaest epizoda. Johnu Cleesu, prema njegovim vlastitim riječima, i dan danas na ulicama njemačkih gradova u šali dovikuju: Don’t mention the war!

——————-

1. Mućke (Only Fools and Horses)

Remek-djelo nedavno preminulog Johna Sullivana i humoristična serija koju svi znamo napamet jer se svako malo reprizira i na domaćim televizijama. I neka! Pustolovine Rodneyja, Dela, djeda, strica Alberta, Triggera i ostalih povezanih s peckhamskih muljatorima Trotterima nikada ne zastarjevaju. Nedavno je, međutim, procurila vijest da se Amerikanci spremaju snimiti svoju verziju. Nadamo se ipak da je riječ o šali…

 

 

———

Napisao, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.