15 neobičnih činjenica o knjigama

U ovo vruće ljetno doba odlučili smo vam ponuditi jednu totalno neopterečujuću temu – 15 neobičnih činjenica o knjigama. Iz njih ćete saznati zašto stare knjige imaju specifičan miris, koja je to bolest od koje Veliki Rvati neće nikad oboljeti, kako spriječiti Alzheimer, zašto se kaže da vlast zakonima i porezima uvijek guli kožu običnom narodu i još mnogo toga…

 1.)

Svi znamo je miris starih knjiga specifičan, no jeste li se ikad upitali zašto je to tako? Objašnjenje je jednostavno. Tijekom vremena postupno raspad celuloze dovodi do proizvodnje velikih količina raznih organskih spojeva. Mirisi ovi spojevi variraju ovisno o tome gdje je tiskana knjiga, vrste papira i vrste tinte i uvjetima u kojim je knjiga čuvana.

2.)

Knjižnica u Švedskom gradu Alnarpu ima kolekciju na 217 drvenih knjiga pod nazivom Drvena knjižnica. Svaka knjiga opisuje određenu stabla. Kakvu koru, kakvu mahovinu i kakve lišajeve možete naći kod te vrste. I korice i ta knjiga su naravno izrađene baš od te vrste drveta. Same knjige su izrađena u Njemačkoj tijekom 19. stoljeća, a knjižnica u Alnarpu ih je otkupila od ranijih vlasnika.

3.)

Abibliophobia – je naziv za bolest koje se javlja kao strah od ponestajanja knjiga za čitanje. Sretna ili nesretna okolnost je da se ta bolest vrlo rijetko pojavljuje u zemljama gdje ljudi malo čitaju, pa se mi u Hrvatskoj, a naročito takozvani Veliki Rvati, ne trebamo plašiti epidemije te bolesti.

4.)

Knjiga “Nikad završena priča”, Michaela Ende-a, ne samo da traje, nego nikad ni ne završava. No, procjenjuje se da se sastoji od oko 96.000 riječi.

5.)

Znanstvenici tvrde da čitanje knjiga tijekom života može smanjiti stopu pada memorije za čak 32%.  Znači ne želite li prerano oboljeti od Alzheimerove bolesti – čitajte nešto.

6.)

Pustolovine Toma Sawyera je prva knjiga napisana uz pomoć pisaćeg stroja.

7.)

Sveučilište Harvard ima četiri knjige zakona čiji je uvez napravljen od prave ljudske kože. Bojim se da ova pomalo morbidna činjenica doslovno dokazuje ispravnost tvrdnje da vlast uvijek svojim porezima i zakonima guli kožu običnog naroda.

8.)

Ime Wendy je prvi put pojavljuje u knjizi  Petar Pan. Navodno da ovo ime nikad prije te knjige nije zabilježeno.

9.)

Stanovnici Islanda pročitaju više knjiga po glavi stanovnika od stanovnika bilo koje druge zemlje u svijetu.

10.)

Najveća uvezena knjiga na svijetu je Klencke Atlas. Visok je 1,75 metara, a 1,9 metara je širok. Koliko je težak govori i činjenica da je potrebno šest osoba kako bi ga podigle. On je načinjen i predstavljen kao dar Charlesu II 1660. godine. Atlas sadrži 37 tiskanih zidnih karata.

11.)

Ernest Hemingway preživio je antraks, malariju, upalu pluća, dizenteriju, rak kože, hepatitis, anemiju, dijabetes, visoki krvni tlak, bolest bubrega, bolest slezena, bolest jetre, prijelom lubanje. A, na kraju je umro od prostrijelne rane koju je sam sebi nanio.

12.)

Čak 33 posto srednjoškolaca u Sjedinjenim Američkim državama (SAD-u), tvrdi da nikada nisu pročitali nijednu  knjigu.

13.)

Knjige o Harry-iju Potteru su najviše puta zabranjene upravo u navodnoj zemlji slobode – Americi. Amerikancima navodno najviše smeta što ta dječja knjiga govori o čarobnjacima i tako vrijeđa njihove vjerske osjećaje.

14.)

Za razliku od slavnog režisera Antuna Vrdoljaka koji uredno naplaćuje svoja autorska prava od Hrvatske televizije, malo poznati pisac JM Barrie sva svoja autorska prava na knjigu Petar Pan poklonio je dječjoj bolnici Great Ormond Street, u Londonu i tako se pobrinuo da liječenje bolesne djece bude financirano i novcem koji se prikupi od prodaje te knjige. Na koga novac Hrvatskih građana troši Anton Vrdoljak? Samo na sebe i svoju obitelj.

15.)

Nagađa se da je Teddy Roosevelt (Američki predsjednik (New York, 27. listopada 1858. – New York, 6. siječnja 1919.) pročitao, u prosjeku, jednu knjiga na dan, čak i kad je obavljao predsjedničke dužnosti. Koliko knjiga čita bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović? Nijednu! Ona naime ne čita knjige već samo Ustaške časopise. Odatle joj i ideja da navijače Hajduka nazove ORJUNA-šima.

 

 

————

Napisao, obradio i uredio : Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.