Tajna očuvanja knjiga kao medija

Još od davne povijesti, čovjek se trudio očuvati vrijedna znanja i stečevine, bez obzira da li je to bilo vezano za znanost ili kulturu. No, bez korištenja zapisa ili knjiga povijest kakvu poznajemo nikada ne bi nastala. Odnosno, neka vrsta povijest bi postojala, samo mi o njoj ne bismo gotovo ništa znali. Zamislite svijet u kojem svaka generacija od početka otkriva vatru i proučava putove, koje su drugi već davno otkrili.

Razvoju civilizacija velikim dijelom možemo pripisati i naslijeđe stečenih znanja naših predaka, te širenje korisnih informacija s ciljem opstanka, preživljavanja i razvoja. Čovjek je biće, koje rado dijeli svoja otkrića, te rado daje potporu svojim bližnjima, zato su se ljudi oduvijek kretali u zajednicama ili manjim skupinama, te brinuli jedni o drugima. Zahvaljujući takvom prijenosu informacija odnosno knjigama i mi možemo nastaviti, tamo gdje su naši preci stali i biti još bolji, još informiraniji i još moderniji.

Prve zapisi ili prve knjige načinjene su u kamenu, na listu ili na drvetu, a prvi oblik prenošenja informacija je usmena predaja. U sadašnjosti, kada smo već došli do načina na koji su se informacije zapisuju, zanimljivo je reći da bez obzira na to što su se razvojem tehnologije pojavili novi načini pohranjivanja informacija poput slike i zvuka na CD, DVD, mini disc-ove, flash drive i sl., knjige nas i danas prate gdje god da krenemo te nisu na putu ka izumiranju.

Zašto je knjiga opstala duže nego bilo koji medij nije baš posve jasno, međutim sigurno se odgovor krije u nekim od sljedećih razloga: praktičnosti, postojanosti, korištenje raznih formata i veličini, prilagodljivosti. Vrijeme nastanka prvih knjiga nije nam poznato jer su se prvi drevni zapisi stvarali na listu, drvetu i ostalim materijalima na koje se moglo pisati, a koji su s vremenom istrunuli i nestali.

Korištenje kompjutera, laptopa, tablet računala, mobitela i drugih modernih tehnologija je u porastu, ali i dalje se na knjige ne gleda kao na prošlost, za razliku od danas zastarijelih VHS kaseta ili gramofonskih ploča.

No, u današnje vrijeme knjiga dobiva novi oblik. Pojavljuje se u digitalnom obliku i postaje dostupna svima. Prednosti digitalnog oblika ili izdavanja knjiga su mnogostruke. Od same veličane zapisa, mogućnosti pohrane, dostupnosti, pa sve do činjenice da je takav oblik knjige po prvi put u povijesti postojanja knjige, zahvaljujući internetu, postao dostupan doslovno svima, bez obzira na socijalni status, imovinsko stanje, boju kože i sve druge okolnosti, koje su dosad knjige, odnosno znanje činile isključivim vlasništvom određenog kruga ljudi.

A kako biste se uvjerili u sve ono što ste pročitali kliknite na sljedeći link:  http://www.digitalne-knjige.com/sveknjige.php i uvjerite se i sami u ponudu knjiga na našem portalu, te mnoštvo tematika koje one prezentiraju.

I ono najvažnije. Zahvaljujući dosezima moderne tehnologije prvi put se nalazimo u situaciji da su knjige besplatne to jest da ih možete preuzeti bez obaveze plaćanja ili naknadnog povrata.

Sve to jasno ukazuje da knjiga kao medij ima i prošlost i budućnost. Dobro, možda ne onakvu kakvu bi neki željeli, no prava svrha knjige onakve kakvu su je doživljavali pisci, nije bila zarada izdavača i države, već mogućnost očuvanja i dijeljenja spoznaja i znanja.

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.