Top 10 – najtežih i najviše iscrpljujućih knjiga koje su ikad objavljene!

Godine 2009, kustosi Emily Colette Wilkinson i Garth Risk Hallber započeli su misiju sastavljanja liste najkompliciranijih najtežih i najviše iscrpljujućih knjiga koje su ikad objavljene.

Ideja je bila pronaći “knjige koje su komplicirane zbog dužine, stila, strukture, eksperimentalnih tehnika pisanja ili su jednostavno preapstraktne”. Naravno, autori su bile svjesni da će taj njihov popis naići na kritiku onih koji smatraju da je pravljenje takve liste besmislica ili će pak postati teren za dokazivanje intelektualne superiornosti, ali nisu se previše opterećivali tuđim komentarima.

Oni su nakon dugog vremena promišljanja i procijenjivanja odlučili za deset naslova, a na čitateljima je da sami utvrde slažu li se s tim izborom.

Na popisu se nalaze: “Nightwood” Djune Barnes, “A Tale of a Tub” Jonathana Swifta, Hegelova “Fenomenologija duha”, “Svjetionik” Virginije Woolf, “Žene i muškarci” Josepha McElroya, “Clarissa, ili povijest mlade dame” Samuela Richardsona, “The Making of Americans” Gertrude Stein, “Finneganovo bdijenje” Jamesa Joycea, “Bitak i vrijeme” Martina Heideggera i “Vilinska kraljica” Edmunda Spensera.

————-

Više o tom izboru i knjigama koje su u njemu objavljene saznati ćete na sljedećoj adresi: https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/industry-news/tip-sheet/article/53409-the-top-10-most-difficult-books.html

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.