Književna fikcija ili pravi zločin?

Dogodilo se to studenog 1995. Dvojica muškaraca ulaze u hostel u Huzhouu, na istoku Kine. Jedan od gostiju pokušava spriječiti pljačku. Ubijen je tako što su ga napadači premlatili na smrt. Lopovi postaju ubojice. Kako bi prikrili svoje tragove, ubijaju i svjedoke, stariji bračni par i njihovog trinaestogodišnjeg unuka. Nakon dužeg vremena policija prekida istragu tog slučaja zbog nedostatka dokaza koji bi povezali počinitelje sa žrtvama.

No, sve se mijenja nakon dvadeset i dvije godine. Policija se vraća već zatvorenoj istrazi. Zahvaljujući naprednim tehnikama analize uzoraka DNK , moguće je utvrditi identitet vjerojatnih ubojica. I napokon oboružana novim dokazima policija uhićuje šezdeset četvorogodišnjeg Wanga i pedeset trogodišnjog Liu-a.

To više nije književna fikcija, već istinit događaj ali svi čitatelji kineskih krimi romana ostali su zatečeni i šokirani. Pokazalo se naime da je gospodin Liu bio Liu Yongbiao – cijenjeni pisac, član Kineskog udruženja pisaca i autor popularnog romana, na temelju kojeg je stvorena pedeseto dnevna televizijska serija.

Podudarnost stvarnosti i mašte je nevjerojatna. Naime pisac je u svojoj zadnjoj objavi napisao da trenutno radi na novom projektu. Priča je trebala biti usredotočena na pisca koji počini niz ubojstava i zahvaljujući nedostatku dokaza, smije se policiji koja ne nalazeći nikakve dokaze godinama tapka u mraku.

A, kad se policija napokon pojavila na njegovim vratima, Liu nije bio pretjerano uznemiren. Čekao sam ovdje toliko godina, a već odavno sam trebao priznati svoju krivnju. Da je o tome razmišljao dokazuje i to da je u njegovoj kući pronađeno pismo supruzi u kojem je jasno priznao svoja zlodjela. U njemu je napisao: Sada se napokon mogu osloboditi tih psihičkih mučenja koje sam tako dugo proživljavao.

Slika: Pisac Liu Yongbiao i prvi izlazak njega i njegovog prijatelja pred kineskog suca.

Ovo nije jedini slučaj u kojem je za ubojstvo optužen pisac. Nizozemac Richard Klinkhammer prijavio je nestanak supruge Hannelore 1991. godine. Nakon njenog nestanka, autor je pokušao uvjeriti svog izdavača da objavi roman, u kojem je opisao sedam načina na koje je mogao ubiti svoju ženu. Knjiga je odbijena zbog toga što se izdavač nije osjećao ugodno čitajući je. Pročitavši je obavijestio je i policiju o njenom sadržaju. A, jedan od načina opisanih u romanu bio je sljedeći: izrezati žensko tijelo na sitne komadiće i njima nahraniti golubove!

Devet godina kasnije, kostur Richardove žene Hannelore pronađen je ispod njihove nekadašnje kuće. Klinkhammer je priznao ubojstvo. Osuđen je na sedam godina zatvora, od čega je zbog dobrog ponašanja odslužio samo dvije. Na kraju je njegova knjiga ipak objavljena kao zanimljiv primjer ispreplitanja mašte i stvarnosti.

I naravno da će se redoviti čitatelji portala Digitalne knjige prisjetiti da smo prije dosta vremena u članku – Prvo je njegova supruga nestala, a zatim je napisao knjigu “7 načina na koje se može ubiti vlastita supruga” pisali i o slučaju Richarda Klinkhammera i njegove nesretne supruge Hannelore.

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.