Čak dvije trećine djece danas čita samo digitalne knjige

Djeca danas sve više i sve brže čitaju – digitalne knjige.

Studija koju su proveli PlayCollective i Digital Book World pokazala je da čak dvije trećine djece u dobi od 13 godina i mlađih čita digitalne knjige, a najmanje 92 posto od njih to čini bar jednom tjedno.

Kako razumjeti navike djece koja čitaju digitalne knjige?

Studija je napravljena kako bi se razumjele navike čitanja djece u dobi od 2 do 13 godina s naglaskom na roditeljske stavove o prednostima e-knjiga. Porast broja djece koja čitaju digitalne knjige vidljiv je na svim mjestima. Jedan od ključnih rezultata istraživanja pokazao je da je, dok je tjedno e-čitanje poraslo, dnevno čitanje također poraslo za najmanje 44 posto. Djeca od 10 do 13 godina doživjela su rast dnevnog digitalnog čitanja za 50 posto.

No, prema djeci miran suživot tiskane i digitalne knjige je i moguć i poželjan!

Drugi ključni nalazi, prema priopćenju, bili su da gotovo jedna polovina roditelja (45 posto) kaže da su njihova djeca zatražila kupnju tiskane verzije e-knjige koju posjeduju ili su pročitali. Nasuprot tome, više od polovine 54 posto djece tražilo je kupnju digitalne verzije tiskane knjige koju posjeduju.

A i roditeljima se sviđa pojava jeftinih i besplatnih digitalnih knjiga…

Kada je riječ o roditeljima, jedan od nalaza pokazao je da su roditelji osim s besplatnim digitalnim knjigama najzadovoljniji s kupnjom e-knjiga između 3,50 i 9 dolara, plaćajući u prosjeku 7 dolara za dječju e-knjigu. Besplatne i jeftine digitalne knjige njima su kako se navodi veliko olakšanje jer svom djetetu mogu priuštiti čitanje knjiga čiji sadržaj im je u klasičnom izdavaštvu bio nedostupan. Studija se temelji na istraživanju koje je provedeno u listopadu 2018. godine u kojem je sudjelovalo gotovo 900 roditelja s djecom.

Kako raste broj kompjutera, tableta i mobitela tako raste i broj djece koja čitaju digitalno…

Zabilježen je veliki porast e-čitanja u proteklih godinu dana i povećano digitalno čitanje u školama, a navodi se i da bi dobitak mogao biti posljedica povećanja broja škola koje kupuju tablete za učenike, što znači da bi više djece ove godine vjerojatno završilo školsko čitanje digitalno. Poseban porast e-čitanja bilježi se u dosad nerazvijenom i siromašnom svijetu u kojem struja, kompjuteri, tableti i mobiteli dosad nisu bili dostupni. Zahvaljujući digitalnoj revoluciji informacije koje su dosad bile dostupne samo eliti odjednom postaju dostupne svima.

Nadamo se da će i to pomoći da se smanji siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih.

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.