Čitanje knjiga uz glazbu – prolazan trend ili budućnost?

  

Knjige praćene zvučnim efektima nailaze na sve veći broj pobornika, a najpopularnija aplikacija za povezivanje digitalnih knjiga i zvuka Booktrack broji oko 2,5 milijuna korisnika diljem svijeta.

No, neki baš i nisu oduševljeni!

Potpuno očekivano je da su digitalne knjige s glazbenom pratnjom naišle su na otpor tradicionalista koji smatraju da zvuk odvraća pažnju od pisane riječi i blokira maštu čitatelja. No ipak istraživanje provedeno na Sveučilištu u New Yorku pokazuje da prožimanje osjećaja, dok čitamo uz zvuk, podiže nivo koncentracije.

Čovjek koji se posvetio mijenjanju načina na koji čitamo?

Čovjek koji se posvetio mijenjanju načina na koji čitamo, osnivač novozelandskog Booktracka Paul Cameron, kaže da su knjige bile jedini medij bez sinkroniziranog zvuka. Budući da zvuk znatno podiže iskustvo, stvorili su zabavni medij kakav nije ranije postojao jer, jednostavno, nisu postojale ni digitalne knjige. A, da bi su postigao pravi učinak, aplikacija u svom radu mjeri brzinu kojom čitatelj čita.

Zaraditi bi mogao čak i Josipovićev ZAMP!

Koristi od digitalnih knjiga sa soundtrackom, čija je cijena tek nešto malo veća od cijene obične digitalne knjige, mogli bi imati i glazbeni izdavači kojima se otvara novi kanal prodaje.

Zvučne knjige u školama

Važnu ulogu u rastu prodaje digitalnih knjiga sa soundtrackom, piše Independent, imaju i učitelji. Više od 12 tisuća škola u Velikoj Britaniji pretplaćeno je na usluge Booktracka, koji snažno podržava i osnivač PayPala Peter Thiel. Prema tvrdnjama Booktracka, učenici koji se koriste njihovom uslugom pročitaju 30 posto više i postižu 17 posto bolje rezultate na testovima razumijevanja.

Što mi mislimo o tome?

A, ako ste se kojim slučajem upitali da li i mi na portalu www.digitalne-knjige.com imamo namjeru početi izrađivati digitalne knjige sa zvukom – odgovor je zasad negativan. Naravno izuzetak ćemo napraviti jedino ako to autori knjiga ili čitatelji budu zahtijevali od nas.

Što se nas tiče sve odluke treba prepustiti – čitateljima! 

S druge strane i vi sami si u svakom trenutku kad čitate knjige možete sami pustiti glazbu. I ono najznačajnije – glazbu po svom izboru. Naime ne odgovara svakom od nas ista glazba. Možete li zamisliti zvučnu knjigu Miroslava Krleže ili Tina Ujevića uz koju sviraju Srpska ili Bosanska novokonponovana narodna glazba? Ili recimo da uz čitanje poezije Tina Ujevića ili Vesne Parun morate slušati  novokonpovane narodnjake poput “Suzama sam lepio tapete – otišla si i odvela dete. A, treba priznati i da mnogima od nas prilikom čitanja knjige najviše odgovara upravo – tišina. Posebno ako bilo tko u blizini namjerava puštati Turske narodnjake.

Tako to bude kad se od čitanja knjiga pokušava napraviti moda ili unosan biznis!

Upravo zato mišljenja smo da se ne treba povoditi za modom, ili prihvaćati baš sve ideje medija i reklamnih agencija. Znači bez obzira na nastojanja Booktracka i i osnivača PayPala Petra Thiela, vi svoju knjigu čitajte onako kako to vama najviše odgovara.

 

 

Napisao: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.