Veliki pad prodaje digitalnih knjiga u Americi

Prema rezultatima istraživanja koje je objavilo Udruženje američkih izdavača knjiga i u kojem je sudjelovalo 1200 različitih izdavača, u prvih pet mjeseci ove godine prodaja digitalnih knjiga pala je za 10%.

Kao glavni razlog za takav pad navodi se rast trenda korisnika koji kombiniraju čitanje tiskanih i digitalnih knjiga, odnosno takozvanih hibridnih čitatelja. Još jedan mogući razlog su i visoke cijene digitalnih knjiga, koje se u većini slučajeva ne razlikuju previše od cijena usporedivih tiskanih izdanja knjiga.

Sljedeća i vrlo vjerojatno i odlučujuća stavka je i to što sve više korisnika knjige ne kupuje nego ih besplatno preuzima s interneta. Baza takvih besplatnih knjiga ubrzano raste i one uglavnom mogu pokriti potrebe prosječnog čitatelja. Uz takve besplatne a, kvalitetne knjige dovoljno je kupiti samo knjigu koja vam iz nekog razloga neophodna.

Također se primjećuje da se zbog skupoće digitalnih knjige, koju su izdavačka industrija i država (raznim porezima) nametnuli, sve više korisnika odlučuje i za razmjenu knjiga, pa je mnoge knjige moguće preuzeti na takozvanim Torrentima ili forumima specijaliziranim za razmjenu knjiga.

Treba napomenuti i to da tržište čitača digitalnih knjiga bilježi pad već duže vrijeme. Prema istraživanju tvrtke Forrester Research, 2018. godine prodano je 12 milijuna uređaja namijenjenih čitanju sadržaja, što je veliki pad u odnosu na 20 milijuna takvih uređaja prodanih 2016. godine.

Sve to objašnjava se i zasićenošću tržišta, upotrebom mobitela, tableta i kompjutera, koji se uz sve drugo što nude, također mogu čitati i digitalne knjige, kao i potrebom da se u digitalne knjige uvedu neki formati koji će biti interaktivniji, moderniji i zanimljiviji od postojećih formata.

 

 

————-

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.