Još jedna EU prevara: digitalnim knjigama veći porez nego običnima

Na poljsku inicijativu Europski sud pravde ispitao je tumačenje pravila Europske unije koja se tiču oporezivanja knjiga, posebice oko toga spada li u poštenu praksu da se državama omogući snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, a ne i one elektroničke. A, onda je objavljena i presuda u kojoj stoji da zakoni dozvoljavaju državama članicama snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, iako bi snižavanje poreza na e-knjige imalo isti cilj, a to je promocija kulture čitanja.

Države članice imaju slobodu sniziti PDV na knjige, no kad je riječ o elektroničkim publikacijama na njih se primjenjuju sasvim druga pravila (ona za e-trgovinu), koja su prilično stroga. Na temelju ove presude, prenosi Reuters, moguće je da bi zemljama članicama EU moglo čak biti i zabranjeno snižavati PDV na e-knjige.

Niži porez na elektroničke publikacije unio bi razdor u pravila EU, kaže spomenuti sud, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge – a među njih, po tumačenju EU, spadaju i e-knjige.

No i ovaj primjer pokazuje nam kako je Europska unija promašeni slučaj i zajednica koja nema ni razumijevanja za interese običnih ljudi, tehnološki napredak, pa samim tim ni budućnost.

Umjesto poboljšanja uvjeta života svakog građanina EU i brige o ljudskim pravima, Evropska unija se pretvorila u svojevrsni pakt lokalnih političara, bankara i korporacija, koji nameće sve više ograničenja, sve više poreze i ima sve manje razumijevanja za potrebe običnih građana.

Europski političari da bi opravdali svoje ogromne plaće i izdvajanja iz PDV-a, koje je svaka država dužna plaćati EU, odnosno njima, donose zakone i pravila kakve bi teško smislili čak i duševni bolesnici u Zagrebačkoj bolnici Vrapče. Zakonski propisivati oblik i težinu jaja ili pojedinog voća i povrća kretenizam je kakvog na ovim prostorima nismo vidjeli još tamo od pojave Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija.

Zanimljivo je i objašnjenje da bi niži porez na elektroničke publikacije unio razdor u pravila EU, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge.  Na isti način mogu razlikovati kruh iz pekare i kruh kupljen preko e-trgovine jer potonji spada u kategoriju elektroničkih usluga.

Postavlja se i pitanje hoće li se to možda bogom dana Evropska administracija sutra ili prekosutra udružiti s proizvođačima genetski modificirane hrane poput zloglasnog Monsanta i zakonski narediti građanima EU da nikako više ne smiju jesti prirodne proizvode, nego isključivo GMO. Hoće li EU administracija donijeti i zakon po kojem bi se zabranilo postojanje pojedinih životinjskih i biljnih vrsta? Recimo kokoši koje ne liježu kockasta jaja ili stabla jabuka na kojim ne rastu jagode.

Uglavnom naša poruka Eu administraciji je sljedeća: Samo vi nastavite s ovakvom praksom, ali se poslije ne čudite zašto sve više naroda i država želi izaći iz zatvorske ćelije po imenu EU i zašto euroskeptici imaju sve snažniju podršku kod “običnih” ljudi, kojim su sve te izmišljene kategorije EU – razlikovanja čista glupost, naklapanje i represija.

I na kraju ćemo odgovoriti i na pitanje koje se samo postavlja i glasi: Hoće li idiotizam EU administracije utjecati i na portal Digitalne-knjige i knjige koje s njega možete preuzeti? Naravno da neće, kod nas su sve knjige besplatne, pa nam bar zasad ne mogu naplatiti PDV-e.

A, jaja će i dalje ostati obla, odnosno baš onakva kakvim ih je priroda stvorila (bez da je išta pitala priglupu EU administraciju).

 

Napisao, uredio i dobro se zabavio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.