Knjiga povijesti koju pobjednici prešućuju

Kontroverzni detalji povijesti od kolonizacije i robova do danas – Zinn otkriva da je kapital usmjeravan u ruke samo jedan posto bogatih

U domaćim knjižarama pojavila se “Američka povijest SAD-a” , kapitalno djelo povjesničara Howarda Zinna, kojeg smatraju jednim od glavnih ideoloških predvodnika američkog antikapitalističkog pokreta. “Američka povijest SAD-a” nastala je kao Zinnov odgovor na tezu da povijest pišu pobjednici. Polazeći od spoznaje da povijesni zapisi nikad ne mogu dosegnuti ideal potpune objektivnosti, Zinn je odabrao da njegova pristranost skrene na teren poraženih – američkih Indijanaca, robova na južnjačkim plantažama, potlačenih radnika u doba industrijalizacije…

Odabrao pristranost

Ova knjižurina od gotovo 800 stranica iznimno je zanimljiva kronika svih prešućenih, neugodnih dijelova američke povijesti. Knjiga počinje od razdoblja kolonizacije već u prvom poglavlju bombardirajući čitatelja zastrašujućim brojkama i citatima iz kronika kolonizatora koji su opisivali mučenje kojem je podvrgnuto lokalno stanovništvo (u nekim dijelovima današnjeg SAD-a milijunske populacije Indijanaca u samo godinu ili dvije pale su na nekoliko stotina preživjelih očajnika). Kako se Indijanci nisu pokazali dovoljno pokornom i izdržljivom radnom snagom, kolonizatori su pribjegli uvozu roblja iz Afrike, ali i iz Europe, o čemu se kasnije malo govorilo.

Već u drugom poglavlju Zinn će se pozabaviti porobljavanjem afričkih crnaca opisujući kako su ih iz Afrike prevozili u pretincima visokima tek tridesetak centimetara, zbog čega su ti ljudi poput sardina čitav put proveli u ležećem položaju, masovno umirući zbog užasnih higijenskih uvjeta i nedostatka kisika.

Obvezna lektira

Od tih prvih početaka preko Baconove pobune, borbe za neovisnost, Građanskog rata i suvremene povijesti, autor razlaže zakulisne igre koje su potaknule prijelomne trenutke u izgradnji SAD-a kakav danas poznajemo, koji je, ako je vjerovati Zinnu, od samih početaka formiran tako da se kapital gomila u rukama samo jedan posto najbogatijih.

Sa Zinnom se možete i ne morate slagati, ali svakako ga treba čitati jer radi se o jednom od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, čije su teze aktualnije nego ikada. Jer protiv njegovih jedan posto bogatih danas na ulicama diljem svijeta prosvjeduju mladi ljudi.

Napisala: Milena Zajović

—————————–

Tko je bio Howard Zinn?

Howard Zinn bio je američki povjesničar , dramatičar i socijalistički mislilac. Bio je predsjednik odjela za povijest i društvene znanosti na koledžu Spelman i profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Bostonu. Zinn je napisao više od dvadeset knjiga, uključujući i njegovu najprodavaniju i najutjecajniju povijest Amerike. Godine 2007. objavio je verziju za mlađe čitatelje, Povijest mladih u Sjedinjenim Državama.

Zinn je sam sebe opisao kao “nešto kao anarhist, nešto kao socijalist, a možda i demokratski socijalist.” Opsežno je pisao o pokretu za građanska prava, antiratnom pokretu i ratnoj povijesti Sjedinjenih Država. Njegovi memoari: »Ne možete biti neutralni na pokretnom vlaku (Beacon Press, 2002.)», bili su naslov dokumentarnog filma iz 2004. o Zinnovom životu i djelu.

Zinn je umro 2010. godine od srčanog udara, u dobi od 87 godina.

 


 

Video zapis – Howard Zinn: A People’s History of the United States (trailer)

A da bi vaša spoznaja o knjizi “Američka povijest SAD-a” Howarda Zinn-ea bila potpunija odlučili smo vam priložiti i službeni trailer knjige. I vjerujte nam povjest SAD puno je bliža i istinitija Howardovoj verziji nego službenom tumačenju za koje se zalaže kreatura po imenu Donald John Trump.

 

———-

Uredio, odabrao, nadopisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.