“Ubiti pticu rugalicu” inspirativnije je djelo od “Biblije”

Nedavno preminula književnica Harper Lee

Inspirativnije djelo od “Biblije”

Roman “Ubiti pticu rugalicu” američke književnice Harper Lee za većinu ispitanika je inspirativnije djelo od “Biblije”, pokazala je internetska anketa agencije OnePoll

Prva na listi djela koja nadahnjuju

Klasik o životu na američkom jugu u doba gospodarske krize 1930-ih, iz perspektive djevojčice Jean Louise Finch, na većinu čitatelja utjecao je više nego “Biblija”. Sveta knjiga kršćana koja je prevedena na 2.233 jezika i prodana u više od 2,5 milijardi primjeraka širom svijeta smjestila se na drugo mjesto liste djela koja najviše nadahnjuju.

Rasna nejednakost na drugačiji način

Glasnogovornik agencije OnePoll rekao je da je djelo Harper Lee čitatelje dotaklo “svojom toplinom i humorom, unatoč ozbiljnoj tematici rasne nejednakosti o kojoj progovara”. Zaključio je i da je “neobično što je potukao “Bibliju”, kojoj se većina čitatelja okreće tek u određenoj životnoj dobi”, prenosi britanski Telegraph.

Lista se nastavlja sljedećim knjigama:

Trećeplasirana knjiga je “Dijete zvano “ono”” Davea Pelzera, istinita priča o mladom dječaku kojega je zlostavljala majka alkoholičarka. Četvrto mjesto pripalo je priručniku “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere” Johna Graya, a na petom mjestu našao se “Dnevnik Anne Frank”.

A, završava na sljedeći način:

Među top deset djela u čije korice treba zaviriti u potrazi za nadahnućem ispitanici su smjestili i “Lovca u žitu” Jeromea Davida Salingera, svevremenu političku satiru “1984.” književnika Georgea Orwella i autobiografiju Nelsona Mandele “Dug put prema slobodi”.

———————-

Dugo vremena “Ubiti pticu rugalicu” je bilo njeno jedino djelo

Nedavno preminula književnica Harper Lee napisala je samo dva romana, ali jedan od njih, ‘Ubiti pticu rugalicu’, ima kultni status. Od objave romana prošlo je 56 godina, ali je i dalje jedna od najčitanijih knjiga ne samo u Americi, već i u svijetu. Njen sljedeći i posljedni roman objavljen je prošle godine.

Svaka uspješna knjiga na kraju završi kao film

Prema poznatom romanu, dvije godine kasnije nastao je i istoimeni filmski klasik, a naslovna uloga pripala je Gregory Pecku, koji je tumačivši lik odvjetnika Atticusa Fincha nagrađen Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

Divljenja publike i kritike nije stalo samo na “Oscaru”

Godine 1995. film je registriran u nacionalni filmski registar. Također se nalazi na 25. mjestu najboljih američkih filmova svih vremena prema izboru Američkog filmskog instituta. Godine 2003. godine Američki filmski institut proglasio je Atticusa Fincha najvećim filmskim junakom 20. stoljeća.

Uvod u uspješne glumačke karijere

Film Ubiti pticu rugalicu označio je glumačke debije za Roberta Duvalla, Williama Windoma i Alice Ghostley.

 


 

Video prilog: Trailer filma “Ubiti pticu rugalicu” (1962)

A, na kraju vam donosimo i trailer filma “Ubiti pticu rugalicu”. Sadržaj filma temelji se knjizi “Ubiti pticu rugalicu” američke književnice Harper Lee i govori o stvarnim događajima koji su se zbili u njenom rodnom gradu , davne 1936. godine Ona je, kao desetogodišnja kćer odvjetnika te događaje itekako upamtila iako je  uvijek naglašavala kako to nije autobiografsko djelo. Ali zna se da je njen otac bio odvjetnik i da je 1919. branio dva crnca osuđena za ubojstvo…

 

 

 

——————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.