“Ubiti pticu rugalicu” inspirativnije je djelo od “Biblije”

Nedavno preminula književnica Harper Lee

Roman “Ubiti pticu rugalicu” američke književnice Harper Lee za većinu ispitanika je inspirativnije djelo od “Biblije”, pokazala je internetska anketa agencije OnePoll

Klasik o životu na američkom jugu u doba gospodarske krize 1930-ih, iz perspektive djevojčice Jean Louise Finch, na većinu čitatelja utjecao je više nego “Biblija”. Sveta knjiga kršćana koja je prevedena na 2.233 jezika i prodana u više od 2,5 milijardi primjeraka širom svijeta smjestila se na drugo mjesto liste djela koja najviše nadahnjuju.

Glasnogovornik agencije OnePoll rekao je da je djelo Harper Lee čitatelje dotaklo “svojom toplinom i humorom, unatoč ozbiljnoj tematici rasne nejednakosti o kojoj progovara”. Zaključio je i da je “neobično što je potukao “Bibliju”, kojoj se većina čitatelja okreće tek u određenoj životnoj dobi”, prenosi britanski Telegraph.

Trećeplasirana knjiga je “Dijete zvano “ono”” Davea Pelzera, istinita priča o mladom dječaku kojega je zlostavljala majka alkoholičarka. Četvrto mjesto pripalo je priručniku “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere” Johna Graya, a na petom mjestu našao se “Dnevnik Anne Frank”.

Među top deset djela u čije korice treba zaviriti u potrazi za nadahnućem ispitanici su smjestili i “Lovca u žitu” Jeromea Davida Salingera, svevremenu političku satiru “1984.” književnika Georgea Orwella i autobiografiju Nelsona Mandele “Dug put prema slobodi”.

———————-

Nedavno preminula književnica Harper Lee napisala je samo dva romana, ali jedan od njih, ‘Ubiti pticu rugalicu’, ima kultni status. Od objave romana prošlo je 56 godina, ali je i dalje jedna od najčitanijih knjiga ne samo u Americi, već i u svijetu, dok je njezin sljedeći i posljedni roman objavljen je prošle godine.

Prema poznatom romanu, dvije godine kasnije nastao je i istoimeni filmski klasik, a naslovna uloga pripala je Gregory Pecku, koji je tumačivši lik odvjetnika Atticusa Fincha nagrađen Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

Godine 1995. film je registriran u nacionalni filmski registar. Također se nalazi na 25. mjestu najboljih američkih filmova svih vremena prema izboru Američkog filmskog instituta. Godine 2003. godine Američki filmski institut proglasio je Atticusa Fincha najvećim filmskim junakom 20. stoljeća.

Film Ubiti pticu rugalicu označio je glumačke debije za Roberta Duvalla, Williama Windoma i Alice Ghostley.

——————

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.