Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Zbirku poezije “Čarobno cvijeće Atacame”, Darka Beka – SanDiMuna, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

“Čarobno cvijeće Atacame”, Darka Beka

Neki smatraju da poezija treba biti poput vode iz slavine. Bistra i pitka. Drugi će je pak zatrpati metaforama, tako da se nerijetko postavlja pitanje o čemu ta pjesma zapravo govori. Treći će forsirati vulgarnosti želeći šokirati čitaoca a neki će u svojim pjesmama otići tako daleko da možda ni sami ne znaju što im je u tom trenutku palo na pamet i zašto to nazivaju pjesmom?

Pjesma je osjećaj i njega treba prikazati da bi ga netko drugi razumio, osjetio, odbio ili objeručke prihvatio. Netko piše dugačke pjesme a netko kratke. Netko poštuje pjesničke forme, rimovanje a netko se izražava slobodnim stihom.

“Čarobno cvijeće Atacame” je druga zbirka poezije Darka Beka. Prva “Libra” izdana je 2015. godine u vlastitoj nakladi a može se naći kao digitalna knjiga na netu.

Tri, tri i pol godine su prošle i Darko je odlučio izdati novu knjigu. U njoj se nalaze 72 pjesme nastale u vremenskom rasponu od 1984. do 2019. godine. Iza svake pjesme stoji nadnevak kad je nastala. Veliki je to vremenski raspon a očituje se u tematici kao i u načinu pisanja.

Pjesme ranijih godišta su jednostavnije, shvatljive već pri prvom čitanju a pogriješila bih ako bih rekla da su one kasnije pisane kompliciranije i tome teže shvatljivije. Nisu. Ali takvim pjesmama treba posvetiti više truda i pažnje.

Pjesme nisu dugačke (samo pjesma “Zlatarevo zlato” proteže se na dvije stranice), shvatljive su od prve ali njihova ljepota i složenost ne otkriva se odmah. Svaka takva pjesma zahtjeva vrijeme, provjeru likova, toponima i događaja. Kad se sve uzme u obzir iz pjesme, gdje svaka riječ ima svoju težinu, mjesto i značenje izranja jedinstveni pjesnički uradak Darka Beka. Svaka je pjesma poput monolita, čvrstih gabarita, pomno istesanih kontura. Ničega u njima nema previše a opet svaka je punina koja se otvora pomnom i dobrohotnom čitaocu.

Knjiga “Čarobno cvijeće Atacame” podjeljena je u tri cjeline: Ptica od pepela, Glad i Čovjek s željeznom maskom. Svaka od tih cjelina sadrži 24 pjesme. Na vama je da se zaputite ovom poetskom pustinjom i otkrijete to čarobno cvijeće koje će se otvoriti pred vašim očima.

Javorka Pangerčić, u Bjelovaru 23.4.2019. godine

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bek2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/