Objavljena je izgubljena knjiga Jacka Kerouaca

Američki pisac, kojega su nazivali kraljem beat generacije, napisao je roman “The Sea Is My Brother” (More je moj brat) u dobi od 20 godina na temelju iskustva stečenog u radu na trgovačkom brodu. Roman se temelji na pismima koja je izmjenjivao s najboljim prijateljem Sebastianom Sampasom i priziva život i iskustvo na moru.

Pisma iz toga razdoblja pokazuju da su on i njegov prijatelj čitali djela značajnih pisaca onoga doba i pažljivo zapažali promjene u književnim stilovima i autobiografskim djelima. Stručnjaci napominju da je ta knjiga važna ‘jer pokazuje kako se razvijalo Jackovo pisanje. Ta knjiga “otvara i pokazuje onu njegovu stranu koju ne vidimo u ostalim njegovim djelima”.

Rukopis je pronađen u autorovoj arhivi koju je čuvala njegova obitelj i iznenadio je stručnjake, koji su znali da se taj roman spominje u njegovim pismima, ali ništa ih nije navelo na pomisao da doista postoji.

Kerouac je imao veliki utjecaj na američku književnost, ne samo kao kultna osoba nego i kao osoba koja mijenja pravila.

Rođen je 1922. godine, a pisati je počeo vrlo rano noseći bilježnicu sa sobom kamo god bi išao i vodio bilješke. Prije nego što s počeo baviti pisanjem, bio je sportski novinar, građevinski radnik, a dvaput se pridružio mornarici.

Prvu knjigu ‘The Town and The City’ objavio je 1950. Iako je ta knjiga dobila dobre kritike, slabo se prodavala pa je Kerouac sljedeću knjigu objavio tek šest godina nakon toga. Roman ‘Na cesti’ još je najutjecajnija i najslavnija Kerouacova knjiga. Nakon velikog uspjeha tog romana, Kerouac je nastavio pisati, no teško je podnosio status zvijezde. Umro je 1969. u dobio od 47 godina od ciroze jetre.

 

Preveo, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.