Oskar Marija Graf – pisac koji je rekao ne nacizmu i spaljivanju knjiga

Siguran sam da se sjećate “velikog pjesnika” Ivana Aralice i njegovog recitiranja pjesama na rođendanu velikog diktatora Franje Tuđmana, čovjeka kojeg je i Haški sud spomenuo kao jednog od osumnjičenih za ratne zločine. No, mi vam ovom prilikom nećemo pričati o “režimskim piscima i književnicima”, kojih se vjerojatno svi osim njihove vlastite rodbine srame. Upravo obrnuto. Ovom prilikom odlučili smo vam ispričati priču o njemačkom piscu Oskaru Mariji Grafu – piscu koji je bio dovoljno hrabar da bi rekao ne nacizmu i spaljivanju knjiga.

Hrabar čovjek nije onaj tko dopušta političarima da razmišljaju njegovom glavom!

Samo četiri mjeseca nakon dolaska Adolfa Hitlera na vlast, nacisti su spalili tisuće knjiga “dekadentnih pisaca”. U jednoj noći u plamenu su nestala djela Tomasa Mana, Liona Fojhtvangera, Sigmunda Frojda, Franca Kafke… No, jedan čovjek bio je dovoljno hrabar da digne glas.

Dolazak nacista na vlast i spaljivanje knjiga “dekadentnih pisaca”…

Adolf Hitler postao je kancelar Njemačke u siječnju 1933. godine. Već 6. travnja iste godine glavni ured za štampu i propagandu nacističke studentske organizacije proglasio je nacionalnu “akciju protiv nenjemačkog duha”. Vrhunac te akcije bilo je spaljivanje knjiga “dekadentnih pisaca”. Ukoliko se upitate kako se u to vrijeme moglo postati “dekadentan pisac” odgovor je jasan. Svi koji nisu slavili fašizam i velikog vođu Adolfa Hitler za naciste su bili su “dekadentni pisci”.  No, dobro bilo je iznimaka. Ali rijetko…

Tog dana u u plamenu je nestalo više od 25.000 tomova knjiga!

Te večeri, na Operplacu u Berlinu i na trgovima još dvadesetak njemačkih gradova, podignute su velike lomače, a na njima je u plamenu nestalo više od 25.000 tomova knjiga. “Protiv drskosti i arogancije! Za red i poštovanje pred besmrtnim njemačkim narodom. Uništi, zapali djela Tuholskog i Osieckog… Protiv dekadencije i moralnog propadanja. Za odgoj i moralnost u porodici i državi! Predajem vatri djela Hajnriha Mana, Ernsta Glesera i Eriha Kestnera… “, oduševljeno je govorio radijski komentator o događaju koji je prenošen uživo.

Spaljivanje knjiga koje je preraslo u općenarodno veselje!

U pratnji vojnika, mašući bakljama masa u kojoj su se nalazili rektori, profesori, studenti i obični građani, došla je na mjesto spaljivanja knjiga, a orkestar je svirao nacističke marševe. Samo u Berlinu se okupilo oko 40.000 ljudi, a njima se izravno obratio Joseph Goebbels, Reichov ministar narodnog prosvjećenja i propagande.

Ipak, bilo je i onih koju su digli svoj glas!

Bijes ljudi koji su spaljivali knjige bio je zastrašujuć. I oni koji su bili protiv tog bezumnog čina, tog dana su šutjeli. Ipak, bilo je i onih koju su digli svoj glas. Pisac Oskar Marija Graf, bio je jedan od njih. Knjige ovog književnika nisu bile na listi “nepoželjnih”. Zapravo, samo nekoliko mjeseci ranije nacisti su ih odobrili i proglasili “poželjnim štivom za uzdizanje njemačke omladine”, ali je pisac Oskar Graf sam prozvao nacionalsocijaliste.

“Spalite i moje knjige”, napisao je Oskar Marija Graf

“Spalite me! Ovo nepoštovanje nisam zaslužio”, napisao je Graf u proglasu objavljenom u bečkim novinama. Želja mu se nije ispunila, ali njegova djela jesu već sljedeće godine bila zabranjena na teritoriji cijele Njemačke. Zbog nepoštivanja Trećeg  Reicha Grafu je oduzeto državljanstvo i morao je otići – prvo u Beč, pa u Prag, a onda u daleku Ameriku u kojoj je živio do kraja života.

——————

Napomena autora:

No, kad smo već kod različitosti između “pisca” Ivana Aralice i pisca Oskara Marije Grafa spomenut ćemo činjenicu da su se knjige spaljivale i u Tuđmanovo vrijeme. Prema nekim izvorima na taj način uništeno je oko 2 milijuna knjiga. A, ukoliko se pitate da li se navodno cijenjeni pisac Ivan Aralica pobunio protiv toga. Odgovor je jasan. Naravno da nije…

 

—–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.