U Njemačkoj je otkriveno 500 zaboravljenih bajki

Nedavno je otkrivena zbirka narodnih priča koje su 150 godina ležale zaboravljene u jednom arhivu u njemačkom Regensburgu. Pronađena zbirka sadrži 500 bajki o životinjama čarobnih moći, hrabrim mladim prinčevima i zlim vješticama koje nikad nisu objavljene.

Riječ je o dijelu zbirke bajki, legendi i mitova, ‘najznačajnije zbirke priča s njemačkog govornog područja 19. stoljeća’, koje je u bavarskoj regiji Oberpfalz godinama prikupljao lokalni povjesničar Franz Xaver von Schoenwerth (1810.-1886.), i to u otprilike isto vrijeme kada su slavna braća Grimm prikupljala bajke koje su od tada postale nezaobilazan dio odrastanja djece diljem svijeta.

Von Schoenwerth je godinama lutao krajem prikupljajući od seoskog stanovništva, radnika i sluga priče o njihovim navikama, tradicijama i običajima zapisujući sve što je dotad s generacije na generaciju prenošeno isključivo usmenom predajom.

Svoja istraživanja objavio je u knjizi ‘Aus der Oberpfalz – Sitten und Sagen’ (Iz Oberpfalza – običaji i legende), koja je izdana u tri sveska 1857., 1858. i 1859. Nažalost ta knjiga nije uspjela privući širu publiku, te je s vremenom pala u zaborav.

Istražujući njegov rad, kulturna kustosica Oberpfalza Erika Eichenseer naišla je na čak 500 bajki koje nisu uključene niti u jednu drugu dosad objavljenu zbirku bajki, iako među njima ima i dosta lokalnih verzija inače poznatih bajki kao što su ‘Pepeljuga’ i ‘Crvenkapica’.

Dio toga objavila je u knjizi ‘Prinz Rosszwifl und andere Märchen’ (Princ Skarabej i druge priče), koja bi uskoro trebala biti objavljena i na engleskom jeziku.

Eichenseer napominje da one nisu namijenjene isključivo djeci. ‘Njihov je glavni smisao bio pomoći mladim ljudima u odrastanju, ukazati im na opasnosti i izazove koji mogu biti prevladani uz pomoć moralnih vrijednosti, mudrosti i hrabrosti’.

 

—————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.