Pisac scenarija za film “Idiokracija” je izjavio: “Nažalost taj film je postao dokumentarac”

Etan Cohen, koji je je napisao scenarij za ovaj satirični, a sada već dokumentarni film, izjavio je: “Nisam očekivao da će “Idiocracy” postati dokumentarac”.

Film “Idiokracija”, koji je zaradio kultni status, prati čovjeka koji se budi u budućnosti u Americi, otkrivajući da su svi prosječni građani, a ponajviše političari – idioti i da se društveni sistem u kojem vladaju idioti nazva – Idiokracija.

Iako su mnogi sumnjali u mogućnost da se Idiokracija pokaže stvarnom, pisac tvrdi da je iznenađen točnošću njegovog scenarija.

Mnogi koji su gledali film su reagirali na Cohenovu objavu. Jedan od njih  je rekao : Zašto ne? Orvelova  knjiga “1984.” je već postala priručnik za sve vladajuće političare, a ovaj film nam je samo pokazao jedinu moguću i vjerojatnu budućnost s ovakvim političarima….

Cohen je također rekao svojim sljedbenicima: Mislio sam da je najgora stvar koja će se obistiniti da svatko nosi Kroksice (gumene klompe, koje ili volite ili mrzite).

Inače, pojam idiokracije, nije nam nepoznat.

Krajem prošle godine, stanovnici Bridgeporta (grad u američkoj saveznoj državi Connecticut), su bili dovoljno glupi da izaberu osuđenog kriminalca za gradonačelnika. Naravno tek nakon izbora su saznali da je on kriminalac. Baš kao i u filmu, samo što su idioti u filmu birali predsjednika Amerike.

Neka se nitko ne uvrijedi, no nas sve to  jako podsjeća i na neku malu i zaostalu državu u kojoj susjedni narod i njihova navodna dijaspora, na navodno demokratskim izborima u zemlji u kojoj oni zapravo ne žive i nikad nisu živjeli, građanima iste te države uporno biraju i nameću kojekakve lopove, kriminalce, ratne zločince, plavokose princeze bez mozga i pameti i mnoge druge sumnjive tipove.

A, da ne dužimo pogledajte film i usporedite ga sa društvom ili državom u kojem živite.

Jer Idiokracija je željeli mi to ili ne – naša stvarnost.

———————-

Trailer filma “Idiokracija”

———————-

     

(ups… možda ove slike i nisu iz filma Idiocracy ali svako odgovaraju stvarnosti.)

 

 

—————–

Preveo, obradio i štošta pridodao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.