Kako čitati knjige…

Čitanje knjiga može biti izazov ali i zabava. Čitanje vam omogućuje da bolje razumijemo mnoga ljudska iskustva i doživljaje, da suosjećamo sa ljudima koji su drugačiji od nas i da upoznamo različita  mjesta i vremena. Postavljanje realnih ciljeva i doživljavanje čitanja knjige kao prioriteta može vam pomoći da čitate brže i uživate u knjizi.

——————

1.)

Ako imate problema sa čitanjem ili vas ono umara svakako posjetite okulistu da vam provjeri vid. Ako je potrebno nabavite naočale ili kontaktne leće. Čitati je puno teže sa lošim vidom. Mnogi ljudi koji čitaju sporo i s naporom. ni ne znaju da da im vid nije najbolji i da su im potrebne naočale.

——————

2.)

Postavite si realne ciljeve. Recimo da pročitate dvije knjige mjesečno. Ako si postavite nerealne ciljeve postoji mogućnost da  čete se razočarati i u sebe i u knjige koje ste pročitali

——————

3.)

Ako čitate važan je i uređaj na kojem je čitate. Kvaliteta slike i kvalitetan monitor ili čitač knjiga s pozadinskim osvjetljenjem pomoći će vam da čitate brže i s više razumijevanja. Ako čitate običnu papirnatu knjigu odredite si prostor i vrijeme za čitanje. Osigurajte dobro osvjetljenje i da vas ništa ne uznemirava (susjedi, trgovački putnici, televizor, telefon).

——————

4.)

Pregledajte knjigu. Pročitajte informacije o autoru ili kratak sadržaj koji govori, o čemu se radi u knjizi i vremenu i lokaciji o kojoj knjiga govori. Poznavanje tih detalja pomaže vam da čitate efikasnije.

——————

5.)

Čitajte svaki dan. Za vrijeme čitanja ugasite mobitel, televizor ili radio. Pokušajte čitati najmanje pola sata dnevno. Čitajte s razumijevanjem. Polako i bez žurbe.

——————

6.)

Čitajte aktivno. Zastanite poslije svakog poglavlja i razmislite o tome da li ste sve razumjeli. Ako ste naišli na riječ koju ne razumijete probajte je shvatiti kroz tekst ili je potražite u rječniku.

——————

7.)

Pripazite na izbor knjige naime važno je izabrati dobru, kvalitetnu i zanimljivu knjigu. Takva knjiga će vas natjerati da je pročitate prije nego što utonete u san. Loša i nezanimljiva knjiga natjerat će vas da pomislite da bi bilo dobro vidjeti ima li kakav dobar film na televiziji. Iz tog razloga prilikom izbora knjige koju ćete pročitati dobro je posavjetovati i s drugim ljudima koji čitaju knjige. Upitajte ih koju knjigu bi vam preporučili ili vi njima preporučite neku koja vam se svidjela.

——————

8.)

Neka vam čitanje postane navika. Vaša brzina čitanja i razumijevanja knjige povećati će se s brojem, knjiga koje ste pročitali. Ubrzo nakon toga shvatiti ćete da vam se povećala i moć razumijevanja, koncentracije i zapažanja naizgled nebitnih stvari. Neke osobe ili događaje iz svakodnevnog života vidjet ćete na drugačiji način.

 

 

—–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.