Nerudine, Borhesove i Markesove pjesme kruže internetom, a oni ih nikad nisu napisali!

Pjesma “Muere lentamente” (Umirući polako), greškom je pripisana Pablu Nerudi, pa tako kruži Internetom već godinama, i nitko to ne može zaustaviti. O popularnosti te pjesme sjedoći i činjenica da su mnogi dobili novogodišnje čestitke sa stihovima ove pjesme potpisanim imenom Pable Nerude – pjesnika koji je nije napisao.

Riječ je ili o neznanju ili o sabotaži!

No, ne samo ovi, već i mnogi drugi stihovi kruže Internetom već duže vrijeme a ne zna se tko ih je zašto pripisao Nerudi. Poznavaoci njegovog djela su začuđeni i ne vide pravu svrhu potpisivanja tuđih pjesama imenom slavnog pjesnika. Neki kažu da se radi o neznanju i neukosti, a neki tvrde da je tu riječ o sabotaži i sramoćenju Nerudina imena podmetanjem amaterski i loše nepisane poezije.

Poznatu Nerudinu pjesmu napisala je književnica Marta Medeiros!

Pažljivom pretragom Interneta otkriveno je da je pjesma “Muere Lentamente” zapravo djelo brazilske književnice Marte Medeiros, koja je dosad objavila nekoliko knjiga i radi kao novinarka.

No to nije jedini “lažni Neruda” na kojeg ćete naići u carstvu interneta!

Sve to djeluje vrlo zbunjujuće jer “Muere lentamente” nije jedini “lažni Neruda” na kojeg ćete naići u carstvu interneta. Vikipedija navodno navodi da se za Nerudu govori i da je napisao pesmu “Queda prohibido” (Zabranjeno je), čiji pravi autor je španjolski pisac i novinar Alfredo Kuervo, kao i pjesmu “Nunca Te Quejes” (Nikad se ne žali), čiji autor je nepoznat.

Prepisivanje i pripisivanje nije nikakva rijetkost na internetu!

A, sve to ne događa se ni prvi ni posljednji put, tvrdi Fernando Saez, izvršni direktor fondacije Pablo Neruda. Nije rijetkost da neko “pripiše poznatom pjesniku pjesme koje nikada nije napisao i čiji su autori uglavnom nepoznati.

Borhes to ne bi nikada ni slučajno napisao!

To se dogodilo i sa poznatim tekstom o životnim čudima koji se pripisuje Borhesu, a koji on ne bi nikada ni slučajno napisao.”

Borhes koji se zapravo zove Nadin Stejr…

Poznat je i slučaj navodno Borhesove pesme “Instantes”, za koju njegova udovica Maria Kodama tvrdi da je djelo američke autorice Nadin Stejr.

Ja zbilja ne bih mogao napisati nešto tako vulgarno: rekao je Markes!

Još slavniji je slučaj apokrifnog djela pripisanog Gabrijelu Garsiji Markesu “La Marioneta”, kojom se kolumbijski nobelovac navodno opraštao od svojih prijatelja kada je saznao da ima rak. “Ono što me ubija je sramota zbog ljudi koji su zapravo povjerovali da sam ja u stanju da napišem nešto tako vulgarno”, prokomentirao je sam Markes kad su mu dali da pročita to djelo.

 

 

—-

Preveo, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.