Trilogija Millenium se nastavlja…

Obitelj preminulog autora Stiega Larrsona potvrdila je postojanje dosad nepoznatog nastavka trilogije Millenium. Joakim Larrson, mlađi brat preminulog književnika, rekao je američkim medijima da je za nedovršeni roman saznao desetak dana nakon Stiegove smrti.

Umjesto o četvrtom, tvrdi da je  riječ o petom nastavku trilogije Millenium (‘Muškarci koji mrze žene’, ‘Djevojka koja se igrala vatrom’ i ‘Kule u zraku’). ‘Moj brat je mislio da bi zabavnije bilo napisati petu umjesto, logično, četvrte knjige’, kazao je.

Iako je na sudu izgubila pravo raspolaganja njegovom imovinom te je sve prepisano članovima piščeve obitelji, jedan rukopis ostao je i u vlasništvu njegove dugogodišnje partnerice Eve Gabrielsson.

Ipak, nejasno je radi li se o četvrtom nastavku ili kopiji petog, koji je u rukama Larrsonove obitelji. No loša vijest je da zasad zbog nastavka imovinske rasprave o ostavštini pokojnog pisca nijedan od pronađenih rukopisa neće biti objavljen. 

—————-

Stieg Larsson – Čovjek kojeg je ubio kvar prokletog lifta…

Karl Stig-Erland “Stieg” Larsson (Skelleftehamn, 15. kolovoza 1954. – Stockholm, 9. studenog 2004.) bio je švedski novinar, pisac i antifašistički aktivist. Najpoznatiji je po trilogiji Millennium, kriminalističkim romanima koji su objavljeni nakon njegove smrti.

Preminuo je iznenada 9. studenog 2004.  u dobi od 50 godina od posljedica srčanog udara nakon penjanja na sedmi kat zgrade u kojoj se nalaze uredi Expoa, budući da dizalo nije bilo u funkciji. Pokopan je na groblju Högalid, u Stockholmu.

Nakon Larssonove smrti započela je kontroverza oko vlasništva nad njegovom ostavštinom. Iako su živjeli zajedno 32 godine, Larsson i Eva Gabrielsson nikada se nisu vjenčali. Razlog tome je sigurnost Larssona jer po švedskom zakonu parovi koji se žele vjenčati moraju objaviti svoju adresu. No, zbog istraživanja ekstremne desnice u Švedskoj, Larsson je često bio meta prijetnji, pa im je policija preporučila da ne objavljuju svoju adresu. Onako usput čemo napomenuti i da je zabilježeno i nekoliko pokušaja napada na istaknutog novinara i pisca.

Prva knjiga iz trilogije Millennium objavljena je ubrzo nakon autorove smrti, 2005. godine.

 


 

Video zapis: The Girl with the Dragon Tattoo 

Nakon što su novinar Mikael Blomkvist (Michael nyqvist) i hakerica Lisbeth Salander (Noomi Rapace) udružili snage kako bi razotkrili tajnu nestanka Harriett Vagner, istraga će pokazati da je njezin nestanak povezan s ubojstvima pet drugih djevojaka. Ukratko to je radnja filma čiji je naslov kod nas poprilično nesretno preveden po knjizi “Muškarci koji mrze žene”. No, da ne dužimo prepustite se vizualnom, pogledajte trailer filma i ako vam se svidi pretražite internet i nađite Torrent koji će vam omogućiti da cijeli film doma na miru pogledate. Uostalom Torrenti za to i služe, bez obzira što država i policija mislili o tome.

—-
Napisao, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac————————Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero presentSadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.