Kome smeta “Norveška šuma”?

Zbog pritužbi roditelja, roman ‘Norveška šuma’ Harukija Murakamija povučen je s popisa ljetne lektire u američkom Williamstownu.

Roman koji je, ubrzo nakon objavljivanja 1987. godine, izazvao opsesivno obožavanje kod japanskih tinejdžera, no i mladih širom svijeta, nimalo se nije se svidio roditeljima američkih školaraca.

Tema romana je priča o ljubavnom trokutu devetnaestogodišnjeg Tora i dviju djevojaka, o tjeskobnim prijateljstvima i borbi prošlosti i budućnosti. Ime ‘Norveška šuma’ dobio je po pjesmi grupe Beatles i u njemu naravno važnu rolu igra glazba. Preveden je na 39 jezika i prodan u više od 10 milijuna primjeraka.

Roman je uvršten na popis ljetne lektire za učenike od 15 i 16 godina u srednjoj školi Williamstown u New Yerseyju. Ipak, uklonjen je zbog brojnih pritužbi roditelja. Najviše ih je išlo na račun dijela koji govori o homoseksualnom odnosu Naoko i njezine kolegice Reiko koji se dogodio tijekom raskalašenog tuluma. ‘Mislim da takve stvari nisu od važnosti za tinejdžere’, izjavila je Robin Myers, jedna od pobunjenih majki.

Peter Sprigg iz kršćanske organizacije Family Research Council iskazao je zabrinutost zbog ‘hiperseksualizacije mladeži’ koja je glavni razlog zašto brojni Amerikanci odustaju od javnih škola. Mi bi samo dodali da ni slučajno ne smijete pomislite da je za to krivo siromaštvo nego upravo opisi sexa. Uostalom pitajte siromašne crnce što im više smeta: siromaštvo, opisi sexa ili trošenje milijardi na naoružavanje.

S roditeljima iz kršćanske koalicije se naravno ne slažu članovi Nacionalne koalicije protiv cenzure koji kažu: ‘Kada bi se stavio veto na svu literaturu koja sadrži opise seksa ili nasilja, studenti i učenici bili bi zakinuti za brojna bitna djela, među kojima i onaShakespearea, Tolstoja, Nabokova, Faulknera, pa čak i za Bibliju’.

Ravnatelj škole Chuck Earling rekao je i da slijedeće godine možda neće moći udovoljiti zahtjevima roditelja, jer učenike žele zainteresirati za književnost i udovoljiti njihovim potrebama, a ne potrebama ljudi koji žive u prošlom stoljeću.

 


 

Video prilog – Norwegian Wood – Official Trailer

Da bi stvar bila još gora nesretni Japanci su prema noveli “Norwegian Wood”, Harukija Murakamija snimili i film i to bez da su išta pitali Američke kršćanske udruge. Mi vam upravo stoga prenosimo i službeni treiler filma. Režirao ga je Anh Hung Trana, a Film je prvi put predstavljen u Velikoj Britaniji 11. ožujka 2011., a u SAD-u 6. siječnja 2012.

A, glazba koja se nalazi u treileru filma? Odgovor na to pitanje je jednostavan! The Beatles – Norwegian Wood!

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.