Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Čovjek koji je ujeo psa”, Ali Faruk Bisera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

RECENZIJA – PRIČE ISPUNJENE “OLOVNIM DUHOM”

Iako je autor u svom osnovnom polazištu “potrefio” tj. dobro žanrovski označio književnu vrstu za kojom je posegnuo, kao satiru (iz više razloga najriskantniji književni oblik), jer “ubija glupost”, on, u svojem rukopisu pod naslovom “Satire”, slobodnoj igri dosjetljivih opservacija vidi i društvene, političke i moralne deformacije i poroke, te je blizak i humoreski, parodiji, burleski ili pak travestiji.

Dakle, njegove ujedljive priče, u ime grotesknog, sarkastičnog i apsurdnog, izvrgavaju ruglu gorka saznanja o životu. Ponekad je riječ o crnom humoru, o svemu onome što narušava prirodne životne sokove. Naime, konvencionalno uvijek dolazi u sukob s prirodnim kao ekscentrično hladan nadrealni tuš (priča: “Naopaki grad”).

Ako je riječ o humoru tada nam priče podižu raspoloženje u spoznavanju ljudi koji nas uveseljavaju svojom nesavršenošću i tad je autor posve nezlobiv, pogotovo kad se služi bosanskim žargonizmima ili narodskim govorom. Humoristično je i to što duhovite “nastranosti” uz fiziološku imaju i psihološku podlogu i do nas dopiru kao optimističan smijeh kroz suze.

Tragični sarkazam svakako podsjeća na ruskog nadrealnog satiričara Danila Harmsa, a sveprisutni apsurdizam na slavnog Eugenea Ionesca koji nam je otkrivao neke osnovne tjeskobe koje muče sve ljude. Stoga će satirične karakteristike zaista biti dominantne jer Ali Faruk Biser u svojim kratkim pripovjednim “biserima” uspijeva provući i neku etičku normu ne bi li je suprotstavio degradiranom svijetu.

Njegovo nevino “cerekanje” uvažava principe razbora, pa i kada neskriveno personificira ili hiperbolizira ljude, stvari (cipele koje pjevaju) i događaje. Autor želi da poroci budu vidljivi i kroz dijalog koji također jetko otkriva mnoga zala društva (priča: “Džemokratija” i “‘Čovjek koji je ujeo psa”). Ove su priče ispunjene “olujnim duhom” i vrckavošću koja ponekad blagonaklono otkriva sramotnu energiju društva i međusobnih odnosa.

Sead Begović

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biser2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/