Nekoliko priča o piscima koji su se – predomislili!

Povodom priznanja J. K. Rowling o tome kako žali što u serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru nije spojila Harryja i Hermione prisjetili smo se još nekih pisaca, koji su bili nezadovoljni nekim detaljima u djelima koja su objavili.

Ljubavna priča koja je bila velika pogreška!

Ljubavna priča Hermione Granger i Rona Weasleyja velika je pogreška. To je izjavila spisateljica, koja je napisala serijal od sedam uspješnih knjiga o Harryju Potteru. Rowling je priznala da se ljubav zapravo trebala dogoditi Harryju i Hermioni.

I J.R.R. Tolkien se tu i tamo znao predomisliti!

No, Rowling nije jedina koja se sjetila da je nešto ipak trebalo napisati drugačije. Tu je i još popularniji J.R.R. Tolkien, autor ‘Gospodara prstenova’, koji je 1937. objavio ‘Hobita’, njegov uvod u svijet Međuzemlja. U prvoj verziji romana Tolkien je predstavio likove najmudrijih vilenjaka, koje je nazvao – gnomi. No, kako je ta riječ s vremenom počela predstavljati patuljke šiljatih ušiju, Tolkien je u šezdesetima iz ‘Hobita’, izbacio svaki spomen gnomova, a mudre vilenjake nazvao ‘High Elves’, odnosno visoki vilenjaci.

Za sve je kriv Tom Sawyer!

Mark Twain je samom sebi zamjerao to što nije ‘Toma Sawyera’ napisao u prvom licu jednine, a mučilo ga je to što je bio uvjeren da mladi uopće neće htjeti čitati tu knjigu. ‘Čitat će je samo odrasli’, ogorčeno i posve pogrešno predvidio je Twain.

Anarhizam i klečanje pred oltarom teško se nadopunjuju!

Autor slavne (ili zloglasne) ‘Anarhističke kuharice’ William Powell zažalio je što je napisao svoje najslavnije djelo kada je u srednjim godinama otkrio vjeru. Godine 2000., Powel je napisao kako je ta knjiga ‘loše usmjeren proizvod’ koji je nastao iz inata zbog američkog rata u Vijetnama.

Eto ja sam vas imenovao, iako bi možda bilo bolje da nisam!

Popularni pisac Dave Eggers na književnu scenu probio se autobiografskim romanom ‘Potresno djelo nesigurna genija’, u čijem su prvom izdanju bila navedena prava imena njegovih prijatelja i obitelji. Već u prvom   izdanju Eggers je dodao ispriku u kojoj se ispričava navedenima, a u svim kasnijim izdanjima stvarna imena su promijenjena.

Sve što ranije napišeš uvijek se kasnije može prepraviti!

Stephen King je u drugom izdanju svojeg romana ‘The Gunslinger’ na svakoj stranici nešto promijenio ili pridodao, jer nije bio zadovoljan kvalitetom teksta. Također je u kasnijim izdanjima nadopunjavao svoj obimni roman ‘The Stand’ o svijetu nakon tajanstvene katastrofe.

Da ja nisam ubio njega, on bi ubio mene’

‘Da ja nisam ubio njega, on bi ubio mene’, izjavio je Arthur Conan Doyle kada su ga pitali zašto je odlučio ubiti slavnog detektiva Sherlocka Holmesa. No, deset godina kasnije – pod pritiskom javnosti i zbog novca – Doyle je uskrsnuo Holmesa, koji je i dan danas njegova najpoznatija književna kreacija.

 

 

——————-

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.