Kako analizirati pjesmu i napisati esej?

Jeste li se ikad  zatekli u situaciji  da morate analizirati pjesmu i napisati esej na osnovu stiha ili usporediti dvije različite pjesme!

Osnovna zabluda koju ne smijete učiniti je pomisao da je poezija bauk, nešto što samo rijetki mogu razumjeti, ili da je manje bitna od ostalih književnih vrsta. Istina je i da nekim od vas treba manje vremena i truda da razumiju tekst, ali nije točno da je poezija nerazumljiva.

Iz tog razloga napisali smo par smjernica, odnosno savjeta koje će vam pomoći u lakšoj interpretaciji pjesme i pisanju eseja.

Kako izabrati pravu pjesmu?

Ako vam pjesma nije zadana već imate slobodu odabira, najbolje je pročitati par pjesama različitih autora koji su pisali u različitim razdobljima. Poetska su djela različita, tako da je najbolje pročitati više djela kao bi pronašli onu koja je nam odgovara. Svi imamo različite interese, tako da i oni koji vole čitati poeziju ne čitaju baš sve njene vrste. Odaberite onu pjesmu koja vam se odmah svidi, ali oprez! Ako je pjesma kratka, ne znači da je lakša tj. da ju je lakše razumijeti. Naprotiv, kratke pjesme su najteže za interpretaciju jer sadrže malo lirskih slika. Ponekad je bolje, i lukavije, odabrati dužu pjesmu jer ćete imati više materijala za analizu, a samim i time više toga za napisati u vašem eseju.

Dodatni izvori

Nakon što ste odabrali pjesmu, prikupite dodatni materijal koji će vam pomoći kod vašeg zadatka. Pronađite što više knjiga, članaka i slično o pjesniku. Mnoge pjesme sadrže autobiografske elemente ili su odraz vremena u kojem je pjesnik živio. Nađite zbirke ili antologije koje imaju uvod (kojeg svi preskaču jer im se ne da čitati) jer je u njima ukratko pojašnjeno kojem razdoblju je pjesnik pripadao ili neki drugi interesantni podatak. Ali, nipošto nemojte kopirati tuđi rad. Smislite novu analizu, otkrijte stvari koje dosad nisu rečene.

Dalje, ono gdje mnogi  griješe jeste da uzmu jednu zbirku poezije i na osnovu toga pokušavaju sastaviti nešto. Sjetite se lektira u srednjoj školi. Pročitate roman i manje-više vam je sve jasno jer ste prethodni sat učili što je romantizam, realizam, itd., naučili ste kad je pisac rođen, bitne podatke iz njegovog života, koja je još djela napisao… I u vašim udžbenicima ispod odlomaka imali ste napisane kritike i postavljena pitanja. Zato vam je npr. roman koji ste pročitali bilo lakše razumjeti. Na taj način trebate pristupiti i poeziji. Prije obrade nabavite kritike i druge eseje o djelu. Još bolje, nabavite više antologija! One ne samo da sadrže poeziju i prozu, već su obično podijeljene po razdobljima u književnosti. Osim tekstova u njima ćete pronaći sažetu biografiju pisaca tj. pjesnika, pjesmu koju ćete obraditi, još dvije pjesme koje će vam pomoći u usporedbi, a ponekad i kritički osvrt nekog pisca ili teoretičara.

Čitanje pjesme

Nabavili ste potreban materijal-a što sad? Uzmite čist list papira, olovku, udobno se smjestite, isključite televizor, radio, mobitel i bacite se na čitanje. Ako ste sami, pokušajte pjesmu pročitati naglas, više puta. Čitanjem naglas doživljavamo ritmičko ustrojstvo i emocionalnu obojenost umjetničkog teksta. Ako ste u razredu, čitajte polako u sebi, pazeći na intonaciju, zareze, točke, pauze. Ni ne pokušavajte se odmah baciti na posao. Ako ne razumijete pjesmu u prvi mah, neka vas to ne obeshrabri. Svaki početak je težak. Čitajte polako, stih po stih, strofu po strofu. Ponavljanje je majka znanja, ne kažu bez razloga. Probajte se uživjeti u pjesmu. Zamislite da ste vi pjesnik i da čitate svoje djelo pred publikom. Što osjećate? Nemojte se forsirati jer će vam tek tada pjesma biti manje jasna.

Nakon što ste pročitali pjesmu par puta, obratite pozornost na naslov. Mnogi naslov zaborave ili zanemare jer ga ne smatraju bitnim, a baš on nekad zna biti ključ razumijevanja pjesme.

Sitnice su važne

Dalje, u nekim pjesmama pronaći ćete riječi koje su vam nepoznate. Zato, neka uz vas bude uvijek rječnik stranih riječi. Mnogi kod čitanja pjesme jednostavno’preskoče’ nepoznatu riječ jer misle da je ona manje bitna. Tu se varate-pravi pjesnik svaku riječ pomno bira i svaka riječ je tu s razlogom.

Interpretacija pjesme

Nakon što ste pročitali pjesmu, izvadili nepoznate riječi (ukoliko ih ima), možete početi s analizom. Pjesmi treba pristupiti korak po korak. Tekstu se može pristupiti na tri načina i to analizom:

1. situacije

2.strukture

3. jezika

Prvi korak je procjena situacije. Pročitajte prvu strofu pjesme i zapamtite da pojedinačne dijelove stiha uvijek gledate u kontekstu tj. vežete za ostatak strofe. Kada pročitate strofu pokušajte odgovoriti na slijedeća pitanja kako bi odredili temu, motiv i ideju pjesme:

– Tko govori u pjesmi? Kome? (Pripazite, nije uvijek pjesnik taj koji se obraća čitatelju. U pjesmama, kao i u romanima, postoji glavni lik).

– Što se događa? Gdje je radnja smještena?

– Kakav je ton (kako se osjeća autor)?

– Kakvo je raspoloženje pjesme (kako se mi osjećamo dok čitamo)?

– O čemu pjesnik pjeva? O kojim pojedinostima?

Tema, ideja i motiv pjesme će vam pomoći kod otkrivanja značenja pjesme.

Drugi dio analize je odrediti strukturu pjesme. Pokušajte pronaći odgovor na ova pitanja:

-Kakva je rima? Metar? Gramatika? Sintaksa? Stil? Ritam?

Označite stanke/pauze. Nakon što ste otkrili strukturu pjesme, idite na sljedeći korak.

Treći korak podrazumijeva otkrivanje pjesničkog jezika. Kao što slikar koristi boje tako i pjesnik koristi stilske figure kako bi stvorio sliku koja će nam pomoći u razumijevanju pjesme. Koja stilska izražajna sredstva pjesnik koristi? Obratite pozornost na izbor riječi. Podvucite riječi koje smatrate bitnima.

Ako ne znate ili ste zaboravili pjesničke pojmove, najbolje je da pri ruci imate rječnik pjesničkih pojmova ili neku drugu literaturu koja će vam pomoći.

Pisanje eseja

Sad kad ste odradili sve navedene korake, tj. analizirali pjesmu, vrijeme je za pisanje eseja.

Esej podijelite u tri dijela:

1. Uvod

2. Glavni dio

3. Zaključak

Struktura eseja bi trebala izgledati ovako:

UVOD

a. Uvodna rečenica (mora zainteresirati čitatelja)

b. Naslov pjesme i ime autora

c. Tema eseja ( o čemu će se u eseju govoriti)

GLAVNI DIO

A. Značenje i poruka pjesme

-Što se događa u pjesmi?

-O čemu se zapravo govori u pjesmu?

-Tema (poruka pjesme)

B. Ton pjesme

-Tko govori?

-Kakav je govor?

-Potkrijepiti citatom, objašnjenje

C. Stilske figure

-Poređenje, personifikacija, metafora…

-Što stilske figure zamjenjuju?

-Što stilske figure otkrivaju?

-Zašto su upotrijebljene? Objasniti.

D. Rima, onomatopeja

-Zašto su iskorištene?

E. Simboli

-Prepoznati

-Objasniti što predstavljaju

ZAKLJUČAK

A. Ponoviti tezu eseja

B. Sažetak eseja

C. Povezati pjesmu sa životom. Što iz nje možemo naučiti?

Svoj esej pišite u sadašnjem vremenu. Nakon što napišete esej, provjerite je li preopširan ili prekratak, te pripazite na pravopis i gramatiku. Postavite si pitanja: Da li je esej jasan, ima li uvod, je li središnji dio dobro razrađen, kakav je zaključak? Jeste li odgovorili na temu koju ste spomenuli u uvodu? Hoće li esej biti čitateljima interesantan?

Pročitajte još jednom, prepravite greške-i to je to! Vaša analiza pjesme i esej su završeni!

 

 

—————

Preveo, odabrao i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.