FBI je 15. godina uhodio pisca Normana Mailera

FBI je u javnost konačno pustio i tajne dokumente o 15-godišnjem uhođenju američkog pisca Normana Mailera. Sadržaj tih dokumenata do prije nekoliko dana javnosti je bio posve nepoznat, kao i činjenica da se američka državna služba između ostalog bavila i praćenjem književnika i društvenog kritičara Normana Mailera.

Kako postati državni neprijatelj?

Mailer je na listu potencijalnih neprijatelja države dospio oštrim kritiziranjima sustava, a posebno službe FBI-ja i tadašnjeg njegovog direktoraJ. Edgara Hoovera. Prema navodima Washington Posta, FBI ga je počeo intenzivno pratiti nakon izrugivanja nekadašnjoj prvoj dami Amerike Jacqueline Kennedy.

Rugao se nekadašnjoj prvoj dami Amerike!

U jednome od svojih tekstova iz 1962. Mailer je popularnu Jackie, među ostalim, nazvao neobično slatkorječivom, što je Hooveru bilo dovoljno da pokrene slučaj. Tajni agenti su, pod izlikom da se radi o ljevičaru, komunisti i potencijalnom državnom neprijatelju, 15 godina intenzivno pratili Mailerov osobni i javni život.

UDBA nikad ne spava, a posebno ako se zove FBI!

Praćenje je uključivalo radikalne metode poput druženja s članovima piščeve obitelji, otvaranja njegovih pisama i bilježenja imena ljudi od kojih prima čestitke za blagdane. Među ostalim, redovito mu je provjeravana putovnica i odredišta na koja je putovao, a Mailerova slika proslijeđena je informantima širom svijeta. U objavljenim tajnim spisima FBI-ja navodi se i kako su mu agenti prerušeni u poštare ili izgubljene prolaznike nerijetko kucali na kućna vrata.

Sve laži američke demokracije…

Književnik Norman Mailer preminuo je 2007. godine u dobi od 84. godine. Vijest o njegovu višegodišnjem uhođenju ponovno je oživjela rasprave o svim lažima američke demokracije. I upravo zbog toga nikad ne vjerujte tvrdnjama da je državna kontrola građana, uhođenje i špijuniranje umrlo s Josifom Visarionovičem – Staljinom ili Muammarom al-Gaddafijem. Naime, ukoliko u to što vjerujete u velikoj ste zabludi. Vlast Donalda Trampa i Andreja Plenkovića vjerojatno vas uhodi daleko više nego što su to Gaddafi i Staljin svojim građanima ikad radili.

 

—————

Preveo, odabrao i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.