Tri priče J.D.Salingera objavljene su zahvaljujući propustu u zakonu!

Nezavisni izdavač Devault-Graves prvi put u zadnjih 50 godina objavio je djela s potpisom J.D.Salingera i to nakon pronalaženja propusta u zakonu o autorskim pravima.

J.D.Salinger nije dopuštao objavu svojih ranijih djela!

Naime autor najpoznatiji po knjizi ‘Lovac u u žitu’ nije dopuštao objavu svojih ranijih djela. Godine 1974. požalio se da je objavljivanje njegovih kratkih priča nepravedno te da je učinjeno bez njegova pristanka. ‘Zamislite da imate kaput koji vam se jako sviđa, a netko uđe u vaš ormar i ukrade ga. Tako se ja osjećam’, kazao je Salinger za New York Times.

No, nezavisni izdavači su saznali za postojanje 21 kratke priče…

No, nezavisni izdavači su saznali za postojanje 21 kratke priče koje je J.D.Salinger napisao prije nego je objavio roman ‘Lovac u žitu’ (1951) i postao slavan. Suočeni s tom spoznajom izdavači Tom Graves i Darrin Devault tražili su način na koji bi se one mogu legalno objaviti.

Tražili su način na koji bi se te priče mogu legalno objaviti!

Otkrili su da tri priče – ‘The Young Folks’, ‘Go See Eddie’ i ‘Once a Week Won’t Kill You’ – Salinger nikada nije registrirao i zaštitio ih autorskim pravima. Njihova istraga dovela ih je do spoznaje da se spomenuta djela smiju i mogu legalno objaviti.

I Salingerova zaklada je bila svjesna da oni ne krše nijedan zakon

No, sve se događalo pod budnim okom Salingerove zaklade iz koje su Gravesu i Devaultu odmah napomenuli da će pokrenuti sudski postupak uoče li kršenje prava. Priče su objavljene uz ilustracije, a Graves i Devault priznaju da nisu sigurni koliko bi se izdanje svidjelo samom autoru da je živ. ‘Možda mu se ne bi svidjelo ono što smo učinili, ali smo se trudili poštovati njegovo nasljeđe i istovremeno stvoriti vizualno ugodan proizvod’, rekli su.

Piščev život daleko od očiju javnosti!

J.D. Salinger preminuo je 2010. u 91. godini života. Iako je u mladosti maštao da postane slavan, od objave svoje slavne knjige 50 godina prošlog stoljeća, živio je daleko od očiju javnosti, posvećen obitelji, supruzi, dvoje djece i kasnije unucima.

 

 

 

—————

Preveo, odabrao i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.