Činjenice o knjigama, koje možda i niste znali!

– Dvadeset i pet knjiga s ljestvice najčitanijih 100 knjiga u 2018. godini su autori sami objavili.  Zanimljivo je i da taj broj samoizdatih knjiga raste svake godine.

– Stručnjaci predviđaju da će u sljedećih deset godina, 75% knjiga koje će se prodavati biti u digitalnom formatu i prodati će se na Internetu, a od ukupnog broja prodatih knjiga samo 25% će biti tiskane na papiru i prodane u knjižarama.

– Ovaj će podatak biti zanimljiv i našim piscima. Samo 2% od 1,2 milijuna knjiga objavljenih u SAD-u u 2018. godini prodano je u više od 5.000 primjeraka. Toliko o tome da je Amerika obećana zemlja za pisce knjiga bez obzira na veliko tržište i broj stanovnika.

– Prvi primjerci tiskanih knjiga nisu imali, ni ime autora, ni naslov tiskan na naslovnicama. Na koricama tih knjiga su bila crteži, odnosno umjetnička djela načinjena od kože ili zlata.

– Riječ “Cyberspace” prvi put se spominje u romanu “Neuromancer”, koji je napisao William Gibson u 1984.

– No, kad već govorimo o porijeklu riječi, spomenimo i da se pojam “Yahoo” prvi put spominje u knjizi “Gulliverova putovanja”, objavljenoj 1726. godine.

– Nekad davno knjige su lancima bile pričvršćene za police u knjižnicama, kako bi se spriječilo krađa.

– Prva knjiga koja je napisana pomoću pisaćeg stroja je knjiga “Pustolovine Toma Sawyera”.

– Knjigu “Alisa u zemlji čudesa”, posvećena je djevojčici po imenu Alice Lindell. Njena obitelj družila se s autorom knjige, te je on tu knjigu posvetio upravo njoj.

– Osim po nultoj stopi tolerancije prema lopovima, političarima, bankama i bankarima, Island je poznat i po tome što njegovi stanovnici čitaju više knjiga po glavi stanovnika, nego stanovnici bilo koje druge zemlje.

– Bivši američki predsjednik Theodore Roosevelt, pročitao je u prosjeku jednu knjigu dnevno.

– Što je radio ostalo vrijeme nije nam poznato.

– Najstariji Kuharica u svijetu, “Babilonski tablet”, napisana je u akadskom. To datira 1750 godina prije Krista (doba Hamurabija) i sadrži najstarije poznate recepte za kuhanje.

– Da su i knjige mamac za bogate skorojeviće dokazuje na činjenica da je najskuplju knjigu na svijetu kupio Bill Gates. Platio ju je samo 30,8 milijuna dolara. Ime knjige je “Codex Leicester Leonardo da Vinci”. Da je Bill Gates ikad pomislio da bi možda bilo korisnije da taj novac podjeli sirotinji ili sagradi neku bolnicu za djecu? Naravno da nije! Prilozi za sirotinju ili novac za gradnju bolnice se naime ne odbijaju od poreza. Uostalom porez je tu samo zato da bi ga sirotinja plaćala.

 

 

—–

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.