Clint Eastwood: Politička korektnost ubila je naš smisao za humor

Za mene film nije intelektualno, već emotivno putovanje. Ja uživam igrati golf, ali ne moram ga igrati ako ne želim. Isto je i s filmom; stalno mu se vraćam, jer uživam u tom stvaralačkom procesu

Živimo u vremenima političke korektnosti i to nas ubija, kao društvo izgubili smo smisao za humor” – izjavio je slavni Clint Eastwood u Cannesu, u krcatoj dvorani u koju su uspjeli ući oni najsretniji i najspretniji, jer je zanimanje za njegov nastup bilo ogromno.

– Ta opsesija političke korektnosti svoje korijene ima u “Prljavom Harryju”, koji sam snimio davne 1971. godine. U ono vrijeme taj je film bio poprilično nekonvencionalan, gotovo avangardan u akcijskom žanru, hrabar i provokativan, pa smo se redatelj Don Siegel i ja sa zadovoljstvom prihvatili tog projekta – prisjeća se Eastwood filma o nasilnom policajcu iz San Francisca koji ne bira sredstva u borbi za pravdu, a označio je, između ostalih filmova, njegovu glumačku karijeru.

25. godišnjice njegova remek-djela “Nepomirljivi”

Legenda holivudske i svjetske kinematografije koja je dubok trag ostavila ispred i iza kamere, u Cannes je došla u povodu 25. godišnjice njegova remek-djela “Nepomirljivi” (Unforgiven) koji se prikazuje u programu klasika ovogodišnjeg festivala. Eastwood je 1994. bio i predsjednik kanskog žirija.

Vitalnost i energija

– Još kao klinac jako sam volio vesterne, moji su idoli bili John Wayne, Gary Cooper i John Stewart – izjavio je Eastwood koji je svoje prve glumačke korake prema svjetskoj slavi započeo vestern trilogijom Sergija Leonea 1960-tih (“Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar, loš zao”). Jedan od vrhunaca njegove velike redateljske karijere je i vestern “Nepomirljivi”, nagrađen s četiri oscara, uključujući i dva najvažnija – za najbolji film i najboljeg redatelja.

Emotivno putovanje

– Za mene film nije intelektualno, već emotivno putovanje. Ja uživam igrati golf, ali ne moram ga igrati ako ne želim. Isto je i s filmom; stalno mu se vraćam, jer uživam u tom stvaralačkom procesu – rekao je legendarni filmaš i glumac koji je u impresivnoj karijeri nanizao 70 filmskih uloga i potpisao 40 filmova kao redatelj.

Pred prepunom dvoranom Clint Eastwood se pojavio u vrlo mladenačkom casual izdanju, u tenisicama, trapericama, bijeloj majici kratkih rukava i kožnoj jakni, odgovarajući na mnoga pitanja o svom životu, karijeri i budućim izazovima.

Prisjećanje na odrastanje

Clint Eastwood, rođen 1930. godine u San Franciscu, kratko se prisjetio i svog odrastanja:

– Rođen sam u vrijeme velike depresije i moji roditelji nisu imali ništa, gladovali su i snalazili se kako su znali i mogli. Ali moja sestra i ja bili smo djeca i mi to nismo razumjeli. Roditelji bi nam uvijek osigurali dovoljno hrane i tek kad smo odrasli shvatili smo koliko su se odricali zbog nas i tek tada smo mogli biti zahvalni. Danas svi govore o depresiji i ekonomskoj krizi koja pogodila svijet i Ameriku prije nekoliko godina, ali vjerujte mi, to nije ništa. Današnje generacije ne znaju kako izgleda prava ekonomska kriza – otkrio je detalje o svom odrastanju koje je bilo daleko od holivudskog glamura i bogatstva.

Odlazak u mirovinu nije u planu

Iako za tri godine zaokružuje punih devedeset godina života, holivudska ikona i u Cannesu je pokazala zavidnu vitalnost, energiju, mentalno zdravlje i stvaralački duh. Odlazak u mirovinu nije u planu pa tako priprema svoj novi redateljski uradak “The 15:17 to Paris”, inspiriran istinitom pričom o trojici Amerikanaca koji su spriječili teroristički napad u vlaku iz Bruxellesa za Pariz 2015. godine.

Glumu zamijenio režijom ali planira ponovno stati i ispred kamere

– Ponekad mi nedostaje gluma, ali u ovoj fazi života više me ispunjava režija. Jedno vrijeme sam snimao ulogu za ulogom, pa iako mi gluma danas nije prioritet, planiram jednoga dana ponovno stati i ispred kamere – odgovorio je na jedno od pitanja.

Napisao i obradio: Nenad Grbac

 


 

Video prilog: Unforgiven – Clint Eastwood

– Bilo je zanimljivo pogledati “Nepomirljive” na velikom ekranu u Cannesu nakon toliko godina. Mislio sam da ću iz kurtoazije ostati prvih pet minuta, ali onda sam shvatio da to uopće nije loše (smijeh), pa sam ostao i uživao u projekciji, prisjećajući se nekih stvari u filmu koje sam već bio zaboravio – otkrio je Eastwood, dodavši da je od slavnog talijanskog redatelja Sergija Leonea naučio mnogo o režiji i tajnama redateljskog zanata.

Nepomirljivi je američki vestern Clinta Eastwooda iz 1992. o umirovljenom revolverašu koji prihvaća još jedan posao radi novca. U ovom anti-vesternu, koji prokazuje nasilje i mit o Starom Zapadu, nastupili su Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolwett, Saul Rubinek i Frances Fisher. Scenarij za film napisao je David Webb Peoples, a režirao ga je C. Eastwood. Film je osvojio četiri Oscara: za najboljeg sporednog glumca (Gene Hackman), režiju, montažu i najbolji film. Eastwood je posvetio film bivšim redateljima mentorima Donu Siegelu i Sergiu Leoneu.

—————-

Video prilog: The Good, the Bad and the Ugly (1966) – Clint Eastwood i Sergio Leone

Dobar, loš, zao je talijanski epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom, Lee Van Cleefom i Elijem Wallachom u glavnim ulogama. Scenarij su napisali Age i Scarpelli, Luciano Vincenzoni i Leone, a temelji se na priči Vincenzonija i Leonea. Slavni soundtrack za film skladao je Ennio Morricone. To je treći film iz “dolarske trilogije”, koju još čine filmovi Za šaku dolara (1964.) i Za dolar više (1965.). Film govori o trojici revolveraša koji tragaju za zakopanim zlatom vojske Konfederacije u kaosu obračuna, vješanja, Građanskog rata i zatvoreničkog logora.

—————

Video prilog: Dirty Harry – Don Siegel i Clint Eastwood

Prljavi Harry  je američki kriminalistički triler redatelja i producenta Dona Siegela snimljen 1971.g. Clint Eastwood se pojavljuje u glavnoj ulozi kao inspektor policijske uprave u San Franciscu Harry Callahan ili “Prljavi Harry”. Film je postigao kritički i komercijalni uspjeh i potaknuo cijeli jedan pod-žanr policijskih filmova. Prvi je film u serijalu “Prljavi Harry” od pet filmova snimljenih između 1971. i 1988. od kojih je Eastwood režirao jednog: “Iznenadni udar” iz 1983.g.

 

 

 

——————-

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright :  Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.