Predstavljamo vam pisce i književnike: Franjo Martinović Fram

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Franjo Martinović Fram

Bilješka o piscu:

 O FRAMU

Fram je rođen u Cirkusu Croatia. Kaže da se ponovo rodio kad je, kao mlad i neiskusan, počeo pisati za “Hrvatsko slovo”. Informatički “potkovan”, vlasnik je portala kojeg sam kreira i uređuje.

Svojevremeno je bio najmlađi u plejadi mladih zagrebačkih humorista i satiričara među kojima su se isticali: Vlado Šimenc, Ivan Boždar, Pajo Kanižaj, Miroslav Dolenec i drugi.

Pisao je humoristično-satiričke uratke koje je objavljivao u gotovo svim medijima bivše ex JU države. Osim toga pisao je za djecu i mladež, a bavio se ozbiljnim, istraživačkim novinarskim i književnim radom pišući reportaže, priče, feljtone, komentare i t.d.

Dugo vremena tražio je valjane razloge za izdavanje ili izdaju knjiga, pa je zaključio da riječ “izdaja” u državi ima široko značenje – izdaju se tajne, prijatelji, lažne svjedodžbe, rješenja, novčanice, isprave etc. Prevagnuli su razlozi “za”, jer pored tolikih izdaja, knjiga koja se izdaje ne može biti veleizdaja, bez obzira na nakladu..

Autor je zapaženih knjiga: Vašar humora i satire, Selski divani, Evropsko selo roda Rvacka, Cirkus Croatia, Hrvatski lonac iz balkanske krčme, Brzojavi i brzoglasi iz Cirkusa, Balkanijada ili Idemo u Paketu, te drugih. Neke su doživjele i više izdanja, uvrštene među hitove koji se u suvremenoj Hrvatskoj guraju “pod tepih” i u medijsku izolaciju.

Knjige “Brzojavi i brzoglasi iz Cirkusa ” i “Balkanijada ili Idemo u Paketu”, koje su nedavno izašle iz tiska, zapravo su humorističko-satirični prikazi balkanske zbilje, s naglaskom na zbivanjima u Hrvatskoj koja se koncenzusom našla u Banani, a zna se da od banana najbolje žive oni koji mogu do visokih grana i položaja.

FRAM je član Društva hrvatskih književnika (DHK). Spočitavali su mu hrvatsku ljevicu, sada desnicu, no on i dalje kao “crveni desničar” frontalno ismijava sve negativnosti jednih i drugih, te se ne smatra pripadnikom niti jedne političke opcije, a svojim oštrim perom i jezikom zamjerio se mnogima, pa je valjda Božjom voljom još među živima.

U novije vrijeme podosta satira objavio je i u Međunarodnom časopisu za satiru, humor i karikaturu “Nosorog”, pa neki drže da je fenomen Balkana, jer su ga tiskali “ustaše”, štampali “četnici”, a početnici učili od njega kako se piše satira.

Kao član Društva hrvatskih književnika (DHK), između ostalog, u tjedniku za kulturu “Hrvatsko slovo” pisao je humorističko-satirične priče iz balkanske zbilje, pa i šire. Samo u “Hrvatskom slovu” objavio ih je preko 270, a objavljivao je i fotomontaže.

U nemogućnosti da se na pametan način suprotstavi njegovu ubojitu peru, Frama je hrvatska kriminalna bagra iz politike i zaposlena po institucijama, proglašavala pokojnim, pokušavala lišiti poslovnih sposobnosti i predlagala prisilnu psihijatrijsku hospitalizaciju, što im nije uspjelo, pa je to ostavilo traga u njegovim satiričko-humorističkim knjigama koje imaju i povijesno-dokumentarnu vrijednost.

Krunski dokaz da se doista rodio i nastavio živjeti u Cirkusu Croatia, Fram navodi slijedeće. Dobitnik je Spomenice i Medalje Domovinskog rata, bez statusa branitelja, a nije mu priznat ni jedan dan u ratu. Na upit – zašto je dobio ova visoka državna priznanja, nitko mu ne zna odgovoriti, pa ni predsjednik države koji ih je dodijelio?!

Bivša država Framu je eksproprirala (čitaj: oduzela!) imovinu, u zamjenu dala drugu, ali mu ova država dva desetljeća nije dozvoljavala da postane njen vlasnik. I tu činjenicu Fram navodi kao dokaz da doista živi u Cirkusu Croatia.

———–

Posebna napomena

Franjo Martinović Fram preminuo je 01. prosinca 2018 a sahranjen je na mjesnom groblju u Kratečku.

Uredništvo portala Digitalne knjige od Frama se oprostilo u članku:

Sjećanje na Franju Martinovića – Frama, koji se nalazi na sljedećoj adresi:

https://digitalne-knjige.com/?p=6937

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbrda, zdola; digitalne knjige, 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/fram.php

Zmrda, zgola; digitalne knjige, 2016.

http://www.digitalne-knjige.com/fram2.php

Crtice iz života; digitalne knjige, 2017.

http://www.digitalne-knjige.com/fram3.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

„RECENZIJA” KNJIGE „ZBRDA, ZDOLA” IZ PERA POZNATOG KNJIŽEVNOG KRITIČARA LUDWIGA BAUERA – LUJE:

Dragi prijatelju,

s obzirom na šest desetljeća našeg poznanstva, kolegijalnosti itd. posebno mi je žao što ti ne mogu napisati predgovor / pogovor za knjigu.

O tvome humoru mislim sve najbolje i siguran sam da će knjiga biti dobra i ubojita. Ali činjenica je da sam se dao angažirati u veći broj povjerenstava koja se bave ocjenjivanjem književnih radova. Osim toga, član sam internih grupa koje prosijavaju tekstove koji poslije dolaze u obzir za daljnja ocjenjivanja. Zbog toga nije kompatibilno, odnosno nedopustivo je da pišem recenzije, prikaze, pogovore i sl. o bilo čemu.

Imao sam već tu nekih propusta iz neznanja i nadam se da će posljedica toga što sam napisao pogovor za jednu dječju knjigu biti samo to što ću ponuditi ostavku na mjesto predsjednika povjerenstva za nagradu Grigor Vitez, ali većinu spomenutih angažmana ne bih želio napustiti.

Žao mi je što nisam na vrijeme bio svjestan ove dimenzije stvari, ali očekujem tvoje prijateljsko razumijevanje.

Srdačno, Ludwig Bauer – Lujo

—————

UMJESTO PREDGOVORA KNJIGE ZMRDA ZGOLA

SREĆA U NESREĆI

Šalju se i primaju čestitke. Mnogi ne znaju zašto ih šalju.

Sretan ili čestit i blagoslovljen Božić!

Zvuči kao dobitak na lutriji, a je li doista tako?

Sretna Nova godina!

Kakva i koja? Je li ovo sreća u nesreći?

Nezakonito otpuštenim radnicima sretan Božić!

U svijet otišlo tridesetak tisuća gastarbajtera, sretna im Nova godina!

Trudbenicima nije plaćeno za rad, umjesto toga, čestit im Božić i sretna Nova godina!

Čestit Božić i sretna Novu godinu blokiranim ovrhama i deložiranim, ako prežive?!

Eurojackpot nije pogođen, ali milijuni stižu u Hrvatsku!

Milijuni su otišli i Srećku iz lutrije u Novsku.

Prema tome, sreća u nesreći smiješi se po glavi stanovnika!

Unesrećeni su na humanitarnom koncertu pokazali da imaju veliko srce, jer su donirali pet kuna, plus PDV.

Sretna im Stara, Nova, glazbena i raspjevana Godina!

Bivše radnice i radnici otišli u prijevremenu mirovina, što je sreća, ali je nesreća što će od te mirovine teško živjeti.

Možda zvuči paradoksalno, ali najviše sreće u nesreći za Božić i Novu godinu imaju neradnici ispod šatora, jer imaju doniranog ića i pića, te višestruko veća primanja od onih koji rade, a nemaju ni šatora!

Zmrda zgola

Ak’ si čovjek, a ne pola,
tad pročitaj Zmrda zgola.
Vidi kad dođeš do pola
tko se tamo mrda zgola.
Zbrda zdola, Zmrda zgola,
knjige su za ubit vola.
Zašto mene sada pitaš?
Ne mrdaj dok ne pročitaš

Zbrda zdola, Zmrda zgola,
pročitaj ih bar do pola.
Duša meka, glava tvrda,
vidi nešto dole mrda.
Da te ne bi glava bola,
čitaj sve, a ne do pola.
Velika te nužda stisla,
pa čekanje nema smisla.

Franjo Martinović Fram

 

 

 

——

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.