Predstavljamo vam pisce i književnike: Biserka pl. Vuković

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Biserka pl. Vuković

Bilješka o pjesnikinji:

Biserka pl. Vuković: pisac, slikarica, kiparica, umjetnica.

Rođena Međimurka, živi u Lovranu, piše od rane mladosti:Poeziju, Haiki, Prozu. Slika, u zadnje četiri i pol godine, većinom Akril na platnu.

Izdala je svoje radove u preko četrdesetak međunarodnih zbirka, zbornika, vjerskih, duhovnih, i knjiga s drugim autorima. Povremeno piše Haiku Poeziju. Tako da je bila i na Japanskoj Tv Tokija, gdje ju je slušalo preko 3 miliona gledatelja.

Sudjelovala je na mnogim događajima, susretima gdje se družilo i sudjelovalo uz stihove,u našoj zemlji i van naših granica, kao gost i kao aktivna pjesnikinja.

Njezine slike su bile na mnogim zajedničkim izložbama diljem Primorsko Goranske Županije,kao i van naše domovine. Bila na pet slikarskih kolonija međunarodnog sadržaja. Devet Slikarskih Kolonija na PGŽ. U Hrvatskoj.

Samostalne izložbe je imala u: 1. Bosni, Bihaću, 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 2. Prelogu , Međimurju, Hrvatska. 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 3. D.Z.M.H. Zajednica MAĐARA-Rijeka and Riječki Mađari Hmdk-Dzmh 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 4. Zajednička izložba “Riječkih amatera slikarica udruga Mađara – Rijeke, Izložba se zove “More” održala se u prostorima udruge umirovljenika Krimeja, Rijeka 2017/2018.

E-mail adresa: b.bbiser01@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Vječno kraljevstvo snova“; digitalne knjige, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic.php

Zbirka poezije: “Purpurna ruža“; digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic2.php

Zbirka poezije: “Purpurna ruža”, (Dvojezično izdanje: Bosna i Hecegovina – Srbija); digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic3.php

Zbirka poezije: “Međimurska pepica“; digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic4.php

Zbirka poezije: “Purpurna ruža”, (Dvojezično izdanje: Hrvatska i Albanija), ; digitalne knjige, 2020.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic5.php

—————

Naslovnice knjige:

 

—————

Zajedničke zbirke poezije:

4 maštovite duše“, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varge, zajednička zbirka poezije, www.digitalne-knjige.com, 2019

http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

Srca puna ljubavi“, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković, Jadranke Varge, Mire Orlić, Snježane Segnan, Snježane Spasojević, Tanje Repinac, Tatjane Jedriško Pančelat i Tee Slama Žigman, zajednička zbirka poezije, www.digitalne-knjige.com, 2020

http://www.digitalne-knjige.com/srcapunaljubavi.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

Recenzija knjige: VJEČNO KRALJEVSTVO SNOVA Biserke pl. Vuković

Dođe i ode svitanje, ostaju uspomene, gorko slatke, kao poruke duše o proživljenim iskustvima djeteta, žene, majke…

Sve uspomene probuđene životnosti, ljubavnih čežnji, životnih izbora, nakon svitanja potonu u noć zaborava, da bi se opet nekom prilikom probudile i postale pjesme snene duše, ljudskog bića željnog istine, ispravnosti i istinske iskrene ljubavi. Njegovo izražavanje u mislima, riječima, osjećajima i djelima, zrcali se kroz vrijeme proteklih iskustava, pokazujući smjer budućih odabira kojeg želi oplemeniti drugačijim, boljim i mudrijim djelima od svojih roditelja, partnera i društva. Svako nasilje, koje je biće preživjelo, izvire iz sjećanja kao kamen spoticanja u sadašnjosti, stvarajući gorčinu i med. Duša na kraju svakog iskustva oprašta i bira slatkoću spokojnih udaha u sigurnom okruženju.

Vječno kraljevstvo snova, druga je knjiga pjesama pjesnikinje Biserke pl. Vuković. Njene pjesme odražavaju čežnju djeteta za majčinom ljubavlju koja nikad nije ispunila očekivanja nevine razigrane dječje duše. Ona tu čežnju prenosi u životna nadanja bračnog života gdje nesebično daje sebe. Ali njena čežnja za ljubavlju ne biva utažena, već poput ranjene ptice bez krila, otiskuje se na let u nepoznato. Tamo pronalazi sebe, svoj pravi biser duše i pjeva pjesme o proživljenim iskustvima.

„Vrlo je teško, svoju nesreću života
podići iznad sebe, u nebeske visine.“

Biserka pl. Vuković to uspijeva na svom životnom putu. Uspjela je iscijeliti ranjenu pticu duše i podariti joj slobodan let u ljepotu stvaranja sa ljubavlju nevine duše djeteta, zaljubljene žene i odane majke.

„Vrlo je teško promatrati očima žene;“, jer je žena senzibilno osjećajno biće koja gleda srcem i osjeća dušom, za svoja iskustva daje sakupljeno znanje svoje duše, unapređujući život u svim njegovim segmentima , iza sebe ostavljajući ljepotu kao dar nadolazećim generacijama, da se ne spotaknu na već proživljena iskustva, već da biraju sa povjerenjem i poštovanjem iz veličanstvene riznice sveukupnog znanja. „Život je lutrija“, kaže pjesnikinja, a svjedoci smo da se na lutriji vrlo rijetko dobiva. Biserka pl. Vuković je istinski dobitnik. Ona je dobila đek – pot u kojem je dobitak najveći. Iznjedrila je istinu i ljubav protkanu svjetlom i ljepotom otvorenog srca koje je procvjetalo u najljepši cvijet srca, lopoč.

U tom smislu, ovo je hvale vrijedno djelo, sa kojim se pjesnikinja otiskuje u svijet čarobnosti stiha na svoj osebujan način.

Književnica i pjesnikinja, Anđa Jotanović

 

—————

 

OSVRT NA KNJIGU VJEČNO KRALJEVSTVO SNOVA

Umjetnost je znanje, sloboda kreativnog i otvorenog uma. Otvoreno srce.

Umjetnost je sam život. Pomoću nje stvaramo slike i bojimo in najljepšim bojama emocije duše. Bilo da koristimo olovku ili kist, svako djelo će od početka do kraja skicirati srce, taj univerzalni instrument koji unosi najintimniju osobnost svakog pojedinca. Pogledom na tu jedinstveni i neponovljivu sliku, dojam će biti snažan, dubok, jasan i prepoznatljiv. Nema posebne i jedinstvene formula, kako postati umjetnik? Ako umjetnik ima dara i znanja tu svilenu nit života, duboko u sebi satkati od čistih emocija, pretočiti u riječi ili boje.

Svaka slika ili pjesma je jedinstvena i neponovljiva poruka trenutka iz koje iščitavamo svu ljepotu unutarnjeg svemira. Na taj način nam i sama autorica Biserka pl. Vuković daruje svoju dušu na dlanu, da je upoznamo baš onakvu, kakvu je malo tko zna? Ogoljena do srži, ispisuje najintimniju stvarnost svoga života i daje nama u vlasništvu, da se učimo kako hrabro koračati naprijed. Kako i sama navodi svojim stihovima u pjesmi:

Djetinjstvo tuge

Osmijeh na crvene usne stavljam, nadu u prsima, put srca.
Nakon godina mnogih, glasno uzdahnem.
Iz mojih grudi poleti ptica put neba. Pomislim tada:
Sada sam neka druga, idem dalje, ne okrećem se više!

Njena misao je živa slika: Djetinjstva, odrastanja, mladosti i svih likova koji su na bilo koji način označili njen život i ostavili duboki trag, ucrtali daljnji put koji će prijeći. Svojom poezijom ne uljepša, ne prikriva, ne taji, svjesna da samo iskrenim i istinskim emocija može dotaći naša srca. Dok gledamo njenim očima sve te dojmljive slike, pronalazimo i dio sebe i to je najljepši trenutak i vrijednost svake njene pjesme.

Svojim toplim bojama duše, piše i slika, sa jednako umjetničkog dara i nadahnuća, svoj svijet. U njenom koloritu boja, ljubav je osnovna, ostale su samo vješto nijansiranje znalačkog pokreta u oblikovanju životnog savršenog crteža.

Njeni snovi su stvaran svijet, njeno kraljevstvo su stvarni ljudi, koje upoznaje u prolazu i svakom ostavi dio sebe, kao zvjezdani trag po kojem ćemo je upamtiti. Njezino kraljevstvo je vječita karavana, kao što je umjetnost, vječna i beskonačna.

Nataša Periša

 

—————

 

LUTAJUĆA KRALJICA S PURPURNOM RUŽOM

Ona ne treba govoriti o sebi – njene pjesme iz knjige Purpurna ruža govore…

Njena duša je razigrana – s time nas uvodi u zanimljiv svijet iz pjesme u pjesmu. Zauvijek duboko ostavlja trag čitatelju. Ima svega od pjesama tužaljki: “Bile su to noći sa neispunjenim snovima”, pa do “Želim ti osjećaj vječne slobode”.

I sljedećom pjesmom o njenom mjestu spoznajemo kako je to tamo gdje je ljubav upisala zlatnim slovima. A ipak slijedi pjesma koja stihom pojašnjava: otvori srce da vidiš istinski ljude. Potom ona i savjetuje u pjesmi Rekla sam zbogom, kako se ne treba vezivati previše za materijalne stvari jer nam ne daju da volimo slobodno cijelim tijelom, srcem i dušom. Dalje ona tvrdi strpljivo pjesmom Pronaći ću je…Stihovi otkrivaju njenu vjeru: ljubav se ne osvaja na silu nego treba biti darovana. Ima i posebni stihovi u kojima otkriva krajnju želju da postane: leptir svilenih krila ili lepršava ptica ili riba plavih dubina, jer ona se spojila s prirodom svojim rođenjem. Molitvom se obraća Bogu kako ne bi krik ispustila u silnoj želji u sjaju modre noći da spozna puninu života.

Na polovini smo knjige, a još ima putovanja njenim stazama učenja.

Pojavljuje se tužaljka za onim tko bi istinski znao u ljubavi primati i davati. A ipak ona primjećuje i druge ljude oko sebe i s njima želi podijeliti pjesme u knjizi Purpurna ruža, istinom i radosnom sudbinom.

Zato nam se u pjesmi “Žena dijete otkriva u strofi”:

Samo sam sada,
odraslo dijete u ženi
naizgled zrela žena
sa dušom umjetnice.

Ona strpljivo čeka:
Bez žurbe ide mi u susret
sve što poželim.

U stihovima ona zna voljeti strastveno ali i bezbolno… tiho… najtiše…najnježnije… Od nekih pogleda očiju da može, smrznula bi se, a od onih koji pričaju o ljubavi utopila bi se u njima. Za nju je ljubav: kad volimo slobodno, a ne uvjetovano.

A i stih romantike je prisutan, onaj čarobni dodir u ljubavi srodnih duša: i prije nego umrem da udahneš mi život. Poput Lutajuće kraljice traži svog boema.

U zadnjoj pjesmi “Tako sretna”, ona se povjerava kada je ona sretna: kad daljinama putuje, kada crta, slika i piše sve što joj padne na pamet. A nama čitateljima želi da i mi pronađemo što nas usrećuje. U zadnja dva stiha izražava:

…tako želim, da ste svi sretni i uživate
ovaj svoj život, da ne zaboravite živjeti!

Purpurna ruža je ona koja vas treba podsjetiti da živite puninu s prirodom, da morate putovati ponekad preko trnja za doživjeti nježni dodir latica cvijeta i njegovu ljepotu i miris.

Tatjana Jedriško Pančelat

 

—————

 

Vez na rubovima djevojačkih suknji

Zbirka poezije Međimurska pepica, Biserke pl. Vuković, je vez na rubovima djevojačkih suknji, je čipka na podsuknji i rumeno lice mlade djevojke. Autorica niže slike kao da u ruci drži kist i nanosi boje na bjelinu tišine koja se rasprostrla u grudima zrele žene. Žene koja svojom poezijom ljubi svoj zavičaj i istovremeno bježi u svijet različitih boja u potrazi za Njim, nepoznatim, a željenim ili za srećom koja je tu na dohvat njenog stvaralačkog kista, a istovremeno van dosega njenih boja. Vapaj ljubavi i bijeg od boli je neminovno jaka inspiracija za čaroliju riječi prenesene na bogatu nisku autoričine poezije.

U trenutku stvaralaštva pjesnikinja poseže u bogatu riznicu zavičajnog govora i na temelju snažne emotivne povezanosti s rodnim krajem i običajima te folklorom Međimurja ispisuje svoju životnu priču na jasan emotivan način. Čitatelju prostire cijelu paletu boja, od jasnih boja sreće i ljubavi do pastelnih boja čekanja, nadanja, lutanja. Poneka tamna boja zasjeni sjaj plavog neba i proljetnih livada. Bol iznjedrena iz žudnje ne ostavlja mogućnost zaboravu. Ona je sveprisutna i prati autoricu u njenoj samoći i vodi je putevima novih mogućnosti.

Biserka pl. Vuković, je svakako autorica koja svojom svestranošću i izrazito jakim emotivnim erupcijama otvara vrata skrivenim igrama i ostvaruje svoje djetinje snove igrajući se riječima, bojama, tišinama, dubinama. Uvijek postoji vrijeme čekanja, a Biserka zasigurno zna čekati no u svom čekanju ona je nepresušni izvor novih mogućnosti.

Međimurska pepica je zbirka poezije koja se iščitava u samotnim satima. Ona je zasigurno poseban skriven cvijet u vrtu žene koja život gleda otvorenim očima i zavidnom upornošću ruši stereotipe te oslobađa prostor novim kreacijama.

Ljubica Ribić

 

—————

 

RECENZIJA ZBIRKE PJESAMA “PURPURNA RUŽA”, (DVOJEZIČNO IZDANJE: HRVATSKA I ALBANIJA), BISERKE PL. VUKOVIĆ

Govoriti o stihovima Biserke Vuković, zapravo je priča o autorici koja svojim osebujnim umjetničkim darom donosi stihove iz dubine duše i daruje emocijama kroz razne faze i iskušenja života.

Lirika ove zbirke u pravom je smislu te riječi, gdje osjećanja vladaju, obuzimaju i plijene takvom silinom, da se poistovjećujete na tren s opisom i slikama koje ponekad lebde ispred vas,a nekada se urezuju u vaše biće kao da sami doživljavate emocije stihovima iskazane.

Tanano tkanje stihova Biserke pl. Vuković, ni nakon čitanja, ne prestaje da vas miluje i pobuđuje misli o ljubavi, čežnji, životu, rađanju i odlasku, putovanjima, susretima, putenim dodirima, vječnosti emocija i smislu života, o elegičnim sjećanjima na prošlost da se ne zaboravi.

Biserka piše s takvom lakoćom, da riječi, naprosto klize, teku poput rijeke i žubore u srcu čitatelja. Slobodan stih, koji prevladava u Biserkinoj poeziji govori o njenom slobodnom duhu i širini pogleda na svijet, bez usiljenosti i robovanja jezičnim   klišeima i rimama koji najčešće ne daju uvjerljivost stvaralačkog djela. Upotrebom zamjenica u prvom i drugom licu, Biserka nam se približava i najčešće postaje sagovornik ili saučesnik u našim mislima, postižući uvjerljivost i bliskost s čitaocem.

Jednostavnost stila Biserkine poezije vidimo u svim pjesmama, a pjesma „Zagrljaj” završava stihom : Sve je jeftino, osim ljubavi.

U toj rečenici je sublimirana poruka Biserkine poezije, jer se provlači kao nit života kroz sve pjesme i onda kada se iskazuje čežnja i želja za nekim, kao i poslije nezaboravne noći s nekim iz snova.

Dika Bejdić,prof.

 

 

 

——

Uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.