Predstavljamo vam pisce i književnike: Biserka pl. Vuković

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Biserka pl. Vuković

Bilješka o pjesnikinji:

Biserka pl. Vuković: pisac, slikarica, kiparica, umjetnica.

Rođena Međimurka, živi u Lovranu, piše od rane mladosti:Poeziju, Haiki, Prozu. Slika, u zadnje četiri i pol godine, većinom Akril na platnu.

Izdala je svoje radove u preko četrdesetak međunarodnih zbirka, zbornika, vjerskih, duhovnih, i knjiga s drugim autorima. Povremeno piše Haiku Poeziju. Tako da je bila i na Japanskoj Tv Tokija, gdje ju je slušalo preko 3 miliona gledatelja.

Sudjelovala je na mnogim događajima, susretima gdje se družilo i sudjelovalo uz stihove,u našoj zemlji i van naših granica, kao gost i kao aktivna pjesnikinja.

Njezine slike su bile na mnogim zajedničkim izložbama diljem Primorsko Goranske Županije,kao i van naše domovine. Bila na pet slikarskih kolonija međunarodnog sadržaja. Devet Slikarskih Kolonija na PGŽ. U Hrvatskoj.

Samostalne izložbe je imala u: 1. Bosni, Bihaću, 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 2. Prelogu , Međimurju, Hrvatska. 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 3. D.Z.M.H. Zajednica MAĐARA-Rijeka and Riječki Mađari Hmdk-Dzmh 2017. Pod nazivom „ Riječ u slici nema granicu”. 4. Zajednička izložba “Riječkih amatera slikarica udruga Mađara – Rijeke, Izložba se zove “More” održala se u prostorima udruge umirovljenika Krimeja, Rijeka 2017/2018.

E-mail adresa: b.bbiser01@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Vječno kraljevstvo snova”; digitalne knjige, 2018.

http://www.digitalne-knjige.com/vukovic.php

—————

Naslovnica knjige:

—————

Kritike:

Recenzija knjige: VJEČNO KRALJEVSTVO SNOVA Biserke pl. Vuković

Dođe i ode svitanje, ostaju uspomene, gorko slatke, kao poruke duše o proživljenim iskustvima djeteta, žene, majke…

Sve uspomene probuđene životnosti, ljubavnih čežnji, životnih izbora, nakon svitanja potonu u noć zaborava, da bi se opet nekom prilikom probudile i postale pjesme snene duše, ljudskog bića željnog istine, ispravnosti i istinske iskrene ljubavi. Njegovo izražavanje u mislima, riječima, osjećajima i djelima, zrcali se kroz vrijeme proteklih iskustava, pokazujući smjer budućih odabira kojeg želi oplemeniti drugačijim, boljim i mudrijim djelima od svojih roditelja, partnera i društva. Svako nasilje, koje je biće preživjelo, izvire iz sjećanja kao kamen spoticanja u sadašnjosti, stvarajući gorčinu i med. Duša na kraju svakog iskustva oprašta i bira slatkoću spokojnih udaha u sigurnom okruženju.

Vječno kraljevstvo snova, druga je knjiga pjesama pjesnikinje Biserke pl. Vuković. Njene pjesme odražavaju čežnju djeteta za majčinom ljubavlju koja nikad nije ispunila očekivanja nevine razigrane dječje duše. Ona tu čežnju prenosi u životna nadanja bračnog života gdje nesebično daje sebe. Ali njena čežnja za ljubavlju ne biva utažena, već poput ranjene ptice bez krila, otiskuje se na let u nepoznato. Tamo pronalazi sebe, svoj pravi biser duše i pjeva pjesme o proživljenim iskustvima.

„Vrlo je teško, svoju nesreću života
podići iznad sebe, u nebeske visine.“

Biserka pl. Vuković to uspijeva na svom životnom putu. Uspjela je iscijeliti ranjenu pticu duše i podariti joj slobodan let u ljepotu stvaranja sa ljubavlju nevine duše djeteta, zaljubljene žene i odane majke.

„Vrlo je teško promatrati očima žene;“, jer je žena senzibilno osjećajno biće koja gleda srcem i osjeća dušom, za svoja iskustva daje sakupljeno znanje svoje duše, unapređujući život u svim njegovim segmentima , iza sebe ostavljajući ljepotu kao dar nadolazećim generacijama, da se ne spotaknu na već proživljena iskustva, već da biraju sa povjerenjem i poštovanjem iz veličanstvene riznice sveukupnog znanja. „Život je lutrija“, kaže pjesnikinja, a svjedoci smo da se na lutriji vrlo rijetko dobiva. Biserka pl. Vuković je istinski dobitnik. Ona je dobila đek – pot u kojem je dobitak najveći. Iznjedrila je istinu i ljubav protkanu svjetlom i ljepotom otvorenog srca koje je procvjetalo u najljepši cvijet srca, lopoč.

U tom smislu, ovo je hvale vrijedno djelo, sa kojim se pjesnikinja otiskuje u svijet čarobnosti stiha na svoj osebujan način.

Književnica i pjesnikinja, Anđa Jotanović

 

—————

 

OSVRT NA KNJIGU VJEČNO KRALJEVSTVO SNOVA

Umjetnost je znanje, sloboda kreativnog i otvorenog uma. Otvoreno srce.

Umjetnost je sam život. Pomoću nje stvaramo slike i bojimo in najljepšim bojama emocije duše. Bilo da koristimo olovku ili kist, svako djelo će od početka do kraja skicirati srce, taj univerzalni instrument koji unosi najintimniju osobnost svakog pojedinca. Pogledom na tu jedinstveni i neponovljivu sliku, dojam će biti snažan, dubok, jasan i prepoznatljiv. Nema posebne i jedinstvene formula, kako postati umjetnik? Ako umjetnik ima dara i znanja tu svilenu nit života, duboko u sebi satkati od čistih emocija, pretočiti u riječi ili boje.

Svaka slika ili pjesma je jedinstvena i neponovljiva poruka trenutka iz koje iščitavamo svu ljepotu unutarnjeg svemira. Na taj način nam i sama autorica Biserka pl. Vuković daruje svoju dušu na dlanu, da je upoznamo baš onakvu, kakvu je malo tko zna? Ogoljena do srži, ispisuje najintimniju stvarnost svoga života i daje nama u vlasništvu, da se učimo kako hrabro koračati naprijed. Kako i sama navodi svojim stihovima u pjesmi:

Djetinjstvo tuge

Osmijeh na crvene usne stavljam, nadu u prsima, put srca.
Nakon godina mnogih, glasno uzdahnem.
Iz mojih grudi poleti ptica put neba. Pomislim tada:
Sada sam neka druga, idem dalje, ne okrećem se više!

Njena misao je živa slika: Djetinjstva, odrastanja, mladosti i svih likova koji su na bilo koji način označili njen život i ostavili duboki trag, ucrtali daljnji put koji će prijeći. Svojom poezijom ne uljepša, ne prikriva, ne taji, svjesna da samo iskrenim i istinskim emocija može dotaći naša srca. Dok gledamo njenim očima sve te dojmljive slike, pronalazimo i dio sebe i to je najljepši trenutak i vrijednost svake njene pjesme.

Svojim toplim bojama duše, piše i slika, sa jednako umjetničkog dara i nadahnuća, svoj svijet. U njenom koloritu boja, ljubav je osnovna, ostale su samo vješto nijansiranje znalačkog pokreta u oblikovanju životnog savršenog crteža.

Njeni snovi su stvaran svijet, njeno kraljevstvo su stvarni ljudi, koje upoznaje u prolazu i svakom ostavi dio sebe, kao zvjezdani trag po kojem ćemo je upamtiti. Njezino kraljevstvo je vječita karavana, kao što je umjetnost, vječna i beskonačna.

Nataša Periša

 

 

 

——

Uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.