Poznati pisac tvrdi: Tečajevi kreativnog pisanja gubitak su vremena!

Poznati književnik Hanif Kureishi, koji je uvršten među pedeset najvećih britanskih pisaca od 1945.godine, izjavio je da su tečajevi kreativnog pisanja “gubitak vremena” a većina ljudi koji ih pohađaju, uključujući i njegove vlastite studenate, posve netalentirani.

Kureishi, koji na londonskom Sveučilištu Kingston podučava studente pisanju romana, scenarija i drama, smatra da je 99,9 posto njegovih studenata posve netalentirano i da samo “mali postotak koji preostaje ima nekog književnog talenta”.

“Većina mojih studenata naprosto ne zna ispričati priču. Znaju pisati rečenice, ali nemaju pojma kako razviti priču i ispričati do kraja, a da pritom nitko ne umre od dosade čitajući je”, izjavio je poznati pisac.

“Pisati nije lako, a znati pisati velika je vještina. Može li se tome nekoga naučiti? Mislim da ne”, rekao je Kureishi, na književnom festivalu Independent Bath.

Hanif Kureishi

Kureishi koji je književnu karijeru započeo pod pseudonimima Antonia French i Karim, prije nego je počeo pisati drame i scenarije, izjavio je, da ako bi sada počeo pisati  ispočetka nikad ne bi potrošio tisuće funta za tečajeve kreativnog pisanja.

“To bi bilo suludo. Radije bih pronašao pravog pisca s desetak napisanih knjiga za kojega bih smatrao da bi mi mogao pomoći”, napomenuvši kako zapravo uopće nije stvar u samim tečajevima, nego u tome što oni koji ih vode u većini slučajeva, ni sami nisu nešto pametno uspjeli napisati i nisu, ni poznati pisci, ni književnici. Pravi pisci i književnici uglavnom se bave pisanjem, a ne prodajom magle i uzimanjem tuđeg novca na takozvanim tečajevima kreativnog pisanja.

Da bi dodatno pojasnio svoje tvrdnje Hanif Kureishi nas je upitao: koliko slavnih pisaca znamo da su svoju karijeru započeli na tečajevima kreativnog pisanja? I kao za inat, ni mi, a ni on, se nismo mogli sjetiti apsolutno nijednog imena!

 

 

—————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.