Predstavljamo vam pisce i književnike: Davor Juretić

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Davor Juretić

———–

Bilješka o piscu:

Rođen je u obiteljskoj kući u Splitu 23. listopada 1944.

S devet godina preživio je dječju paralizu koja je ostavila trajne teške posljedice

Studirao je teorijsku fiziku u Zagrebu, radio na institutu „Ruđer Bošković” i doktorirao biofiziku u SAD. Od 1977. pa do 2015. godine držao je nastavu iz fizike, biofizike, bioenergetike i bioinformatike u Rijeci i u Splitu. Osnovao je diplomski i doktorski studij biofizike u Splitu.

Od 1992. godine dobio je veći broj nagrada za znanost i popularizaciju znanosti kao što je nagrada Matice Hrvatske 1998. za knjigu „Bioenergetika”.

Povremeno je pisao pjesme još iz studentskih dana u Zagrebu, a intezivnije tijekom 2014. i 2015. Motiv mu je bio da iz svoje posebne perspektive znanstvenika i stopostotnog invalida, ima nesvakidašnje iskustvo, spoznaje, pa i emocije, koje pokušavaju naći prikladnu izražajnu formu u obliku pjesama.

Iz prvog braka ima sina Vitomira.

Živi u sretnom braku s Ljiljanom pl. Nutrizio.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: «Dozivam te» digitalne knjige, 2015.

http://www.digitalne-knjige.com/juretic.php

—————

Naslovnice knjiga:

Kritike:

RECENZIJA ZBIRKE PJESAMA “DOZIVAM TE”, DAVORA JURETIĆA

Poslije svake iduće pročitane pjesme gospodina Davora Juretića, postajalo mi je sve draže što sam poslušao svoju intuiciju i bez razmišljanja prihvatio njegovu molbu da napišem svoje mišljenje o njegovoj knjizi.

Pjesnik se kroz svoje pjesme predstavlja čitateljstvu kao  vrlo samosvjesna, produhovljena osoba, koja, usprkos brojnim dubokoumnim promišljanjima o visokim duhovnim sverama, ipak čvrsto ostaje na zemlji, što jasno pokazuje i dokazuje u svojim pjesmama, na sasvim drugačiji i originalan način, u mnogome različit od velike većine do sad napisanih pjesama i njihovih autora, koje čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim i naprosto vas, kad ih pročitate, tjeraju na duboko razmišljanje, ali ne bilo kakvo.

To je razmišljanje o Ljubavi, kao svrsi postojanja – o Ljubavi, kao načinu života.

Čitajući o njegovim životnim događanjima koje opisuje u svojim pjesmama, o pjesniku se stječe dojam čvrstog i beskompromisnog borca za Ljubav i Istinu, koji zna i vjeruje u svoju pobjedu.Borca, koji shvaća da su pobjeda i poraz tek lekcije na putu života, te ih upravo na takav način promatra i shvaća, što nam daje jasan uvid u njegovu duboku unutrašnju mudrost i duhovno prosvjetljenje.

Ljubav, kao glavni motiv i misao vodilja, te glavna svrha i smisao postojanja, proteže se kroz sve njegove pjesme, poput Arijadnine niti poklanjajući tračak nade izgubljenima u tami, pokazujući im put do spasa.

Već nakon samo nekoliko pročitanih pjesama Davora Juretića, postaje neupitna činjenica da se radi o pjesniku i umjetniku, koji se iznimno dobro snalazi u poetskom opisu doživljaja svijeta u kojemu živi, kao i  iskrenom, otvorenom iskazivanju svojih emocija na, koliko vrlo dubokouman, toliko i vrlo  jednostavan, svima lako razumljiv način, što osobno iznimno cijenim i poštujem, jer jasno pokazuje pjesnikovu uravnoteženost uma i duboku sjedinjenost sa svijetom u kom živi, te sam siguran da ga i na tom području, nastavi li istim žarom stvarati, čeka svijetla i uspješna budućnost.

Prava je rijetkost oduvijek bila – pronaći sve u jednom. A on je upravo to.

Pjesnik Davor Juretić idealan je spoj običnog čovjeka iz puka, visokoobrazovanog naučnika, intelektualca, te vrsnog poznavatelja prirodnih, ali i duhovnih znanosti, koji svoje veliko, poštovanja vrijedno znanje, velikodušno, otvorenog srca, pruženog na dlanu, predaje svojim bližnjima, čime nas oplemenjuje i obogaćuje vrlo širokom lepezom svojih brojnih unutrašnjih iskustava, u intimi njegove duše  pretvorenih u dubokoumne spoznaje, koje on potom prenosi nama, na njegov osebujan, originalan i jedinstven način, svojstven posebnim, jedinstvenim osobama, te kreativnim umovima, kao što je to slučaj kod pjesnika Davora Juretića.

Svakom pjesniku sve su njegove pjesme njemu jednako drage, baš kao i njegova djeca.

Nakon što sam ih sve pročitao, teško mi je bilo neku posebno izdvojiti iz jedinstvene i kompaktne cjeline, jer, sve su one podjednako lijepe, pa sam mišljenja, da bih, izdvojivši bilo koju, učinio nepravdu ostalima, koje ovdje nisam mogao navesti i spomenuti kao primjer.

Čak, dapače, dragi čitatelji!

Neka sadržaj ove knjige, vrlo simboličnog naslova, ”Dozivam te”, ostane slatka tajna, sve do trenutka  dok je ne uzmete u ruke – dok je ne otvorite – i ne odazovete se.

Siguran sam da ćete, čitajući je, ostati ugodno iznenađeni njenim sadržajem, te da ćete zaista istinski uživati.

Iskreno, od srca, sa štovanjem

Damir Maras, Crikvenica, 11.07.2015.

 

 

—-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.