Predstavljamo vam pisce i književnike: Damir Maras

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Damir Maras

———–

Bilješka o piscu:

Rođen je 22.06.1963. godine u Rijeci. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Gorskom kotaru, u rodnom mjestu Lič, te dijelom u Fužinama, gdje završava osnovnu školu. Srednju školu nastavlja u Opatiji gdje je živio dvije godine.  Usmjereno obrazovanje završava u Rijeci. Uz zanimanje strojobravara, stekao je i zvanja KV vozač i aromamaser.

Poeziju piše od rane mladosti, a objavljivati je počeo početkom devedesetih.

Kao član Riječkog književnog i naučnog društva objavio je tri knjige, i to: ”Bogozov”(1992.), ”Utjeha poslije molitve”(1997.) i psihološko-duhovni esej, pod nazivom ”Moć Ljubavi”(2000.).

Dobitnik je nagrade Hrvatskog književnog društva iz Rijeke za najbolju objavljenu zbirku poezije u 2011/2012. godinu u nakladi HKD-Rijeka, za zbirku pjesama ”Kad zaboli ljubav”, objavljenu 2011. godine.

Mnoge njegove pjesme su uglazbljene, a nekoliko i sam uglazbio. Pjesma VRATA VJEČNOSTI
već je nedugo nakon objave na radiju postala hit tjedna prema glasovima publike. Nedavno je počeo i pjevati svoje uglazbljene pjesme. Uskoro bi trebao imati i svoj prvi glazbeni album.

Organizator je mnogih humanitarnih akcija i projekata za pomoć socijalno ugroženim skupinama ljudi.

Član je: HKD-Rijeka, ART klub Gorski kotar, Etnografske udruge Lič-Gorski kotar, Književne udruge Vjekoslav Majer iz Zagreba, Kultura snova iz Zagreba, KLD Rešetari, Mika Antić iz Inđije, te predsjednik književne udruge ”Pjesnici bez granica” iz Liča, koju je i osobno osnovao, a bazira se uglavnom na organizaciji humanitarnih priredbi.

Svoje radove objavljivao je i na domaćim i međunarodnim susretima (”Noć boema’- ”’Garavi sokak”, međunarodni knjiž. susreti u organizaciji HKD Rijeka, Međunarodni pjesnički karavan-Zagreb-Ogulin-Opatija, čiji sam i suorganizator, Međunarodni skup književnika ”More na dlanu u Biogradu na moru, itd..)kao i mnogim zajedničkim zbornicima poezije.

Organizator je više humanitarnih priredbi za pomoć bližnjima u nevolji, na području Zagreba, Rijeke, Opatije i Fužina, čije snimke možete naći na You tube-u.

———–

E-mail: marasdamir@gmail.com

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Ako te pjesnik ljubio nije”, Digitalne-knjige.com, Zagreb, 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/maras.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Kritike:

MAGIJA POETSKOGA TREPTAJA

Damir Maras podario nas je novom knjigom pjesama pod naslovom „Ako te pjesnik ljubio nije” (ili: Da me imaš i kada me ne bude”) u kojoj se – nakon već objavljenih zbirki pjesama – predstavlja u novom sjaju istoga svjetla i svojega svijeta zaljubljenosti i ljubavi.

Tematski i motivski Maras pjeva o ljubavi, i to u pojedinim primjerima ljubavi što je uzvraćena istim žarom, intenzitetom, a li onda i o neuzvraćenoj ljubavi. Ove potonje pjesnika/zaljubljenika u ljubav čine ranjivijim pa su mu i stihovi prožeti emocijama što će više pobuditi empatiju (Opraštam se noćas), dok su u onima u kojima je njegova ljubav uzvraćena stihovi ispunjeni osjećajima što potiču na stvaranje slike o stanju blagosti, romantičarske zanesenosti i blagosti oboje protagonista.

Damir Maras pjeva i o neuzvraćenoj ljubavi, i to na više planova – od žene, ali i od ljudi. Jer, na obje razine, intimne i samotničke, kada pjeva o ljubavi prema ženi, te u primjerima o neuzvraćenoj ljubavi/prijateljskoj ljubavi prema ljudima, pjesnik to doživljava kao nepravdu. No, on osjeća više gorčinu i tugu, nego gnjev i ljutnju. Prije će ustuknuti nego uzvratiti istom mjerom, a kamoli se osvećivati.

Stječe se dojam da je pjesnik za sretne epiloge osjetio potrebu da te emocije prenese u stihove i podijeli s prijateljima, da ih zabilježi radi toga da bi ostale trajno sačuvane. Da budu primjeri drugima koji su možda u ovom svijetu i u svijetu neuzvraćenih ljubavi doživjeli češće samo razočaranja. To su Marasovi svjetionici ljubavi!

Neuzvraćenim ljubavima Damir Maras svojim stihovima podiže spomenike ljubavi! I dalje ih nosi u sebi i – oprašta!

O svemu ovome govore pjesme poput one što nosi naslov Dogodi se, ili – na određen način programatska – ujedno i naslovna: Ako te pjesnik ljubio nije. Tu su i pjesme Dosta mi je, majko i Vrata u vječnost…

Pjesnik, također, daruje i nosi u sebi ljubav i kada su epilozi neželjeni, bilo zbog kojih razloga, pa ustrajno osjeća i usprkos svemu i dalje ljubi onu koja ne razumije, pa stoga i ne uzvraća tu ljubav. Ili, kada ljubavi više nema, pjesnik ne odustaje – želi ju vratiti, i to opet ljubavlju! (Čuvam svoju ljubav mrtvu)

Stanovit broj Marasovih pjesama je elegična ugođaja, a poneke su izrazitog ozračja balade, pa bi se mogle lako uglazbiti, što je odraz, pa i izraz i autorove glazbene darovitosti. Odatle u Marasovim stihovima i ritmičnost i melodičnost.

Kada se spoje ritam i glazba riječi i stiha, osjeti se magija poetskog treptaja, a toj osobitosti Marasova izraza i njegovoj tankoćutnosti teško je odoljeti! Lakše je prepustiti joj se i uživati u toj poeziji.

Marasove pjesme strukturirane su raznoliko. Ne robuje rimi po svaku cijenu ali ju – voli! Najradije piše, zapravo pjeva, upravo u rimi, premda ju koristi – ili se ona spontano događa – tako da je raspoređena na načine svojstvene kanconijerima iz ranijih pa i davnih vremena (ABAB, AABB, ABBA).

Glavnina pjesama u zbirci Damira Marasa „Ako te pjesnik ljubio nije””, prema formi, može se ubrojiti u kraće pjesničke uratke, ali ima i duljih (Dnevnik jedne ljubavi, Badnja večer).

Dulje forme zastupljene su u manjem broju pjesama (Dnevnik jedne ljubavi, Badnja večer)…Ili, u izrazito šansonijerski intoniranima, sadržajno i ugođajno, poput onih – Živjet ću i Rastanka je čas.

Maras pjeva s lakoćom, a kada ispjeva pjesmu – takav se dojam može steći kod čitatelja – vrelo novih motiva kao da je nepresušno: on poseže za novim pjevanjem o istoj ljubavi, ali na nov način! Ostaje dobroćudna enigma: pjeva li pjesnik sve svoje pjesme – i one prepune sjete, te druge ispunjene srećom
– jednoj te istoj ženi?

Ženi koja je stvarna, ili ženi koja živi u njegovom pjesničkom snoviđenju? Ženi koju je ljubio pa je više nema, ili onoj koja je uvijek tu jer je u njemu, pjesniku, a kako ju je volio toliko intenzivno i predano da ta ljubav nikako i nikada ne može oslabjeti a kamoli ugasiti se!

Odgovore na ta pitanja najbolje je potražiti u stihovima ove zbirke Damira Marasa, ali ne bi se trebalo začuditi ako bi se i kada bi se (u)vidjelo kako i pjesnik Maras na te dvojbe još traži odgovore! Stoga će i dalje pjevati, pisati i objavljivati svoje nove uspješnice.

Nek` mu je sa srećom! U tom neprekinutom čovjekovu traganju – traganju pitanjima za odgovorima o ljubavi i sreći. Jer, sreća nije dolazak na cilj, nego traganje za njom, za srećom! A bolje je znati neka, pa i mnoga pitanja, nego sve odgovore!

Franjo DERANJA, prof.

 

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.