Georg Orwell se vratio…

Na kutu zgrade koju je jednom opisao kao raskršće između bezazlene škole za djevojke i mračanog azila, vratio se s cigaretom u ruci kip Georga Orwella.

Na zidu iza njega napisan je prigodan citat iz Životinjske farme:

“Ako sloboda znači sve, to znači i pravo da se ljudima govori i ono što oni ne žele čuti.”

“Gleda nas – i sasvim s pravom”, rekla je za televizijsku kuću Andrew Marr. Svima koji su ga voljeli, Orwellov  glas zauvijek odzvanja u glavi.

Sam projekt Orwelovog kipa na zgradi BBC je zaustavljen kad je BBC odbio postavljanje kipa, navodno zato što nisu željeli uzdizati jednog od svojih bivših zaposlenika. Ali Tony Hall ju je pozdravio čim je preuzeo posao generalnog direktora. On je proglasio Orwella za jednog od najznačajnijih novinara svoga vremena i dodao: “Njegov rad u BBC-a utjecao je i na neke od njegovih najvažnijih romana”.

Orwell je radio kao novinar na BBC-u dvije godine. No nije bio zadovoljan slobodom govora, pa je u ostavci napisao: “Već neko vrijeme svjestan sam da je sve ovo trošenje vremena i javnog novca za rad koji ne daje nikakav rezultat … osjećam da se trebam vratiti na svoj uobičajeni rad, odnosno pisanju i novinarstvu koje može biti korisnije od onog što trenutno radim.”

Njegov uobičajeni rad ubrzo je doveo do objave jedne od njegovih najpoznatijih knjiga nazvane kratko i jednostavno: “1984”.

Orwellov sin Richard Blair izjavio je da je njegov otac napustio BBC jer je želio završiti knjigu, a dijelom i zato što se htio pripremiti za očinstvo: Richard je naime rođen slijedećeg lipnja. Iako je imao samo šest godina kad je njegov otac umro 1950. godine, ostale su mu živopisne uspomene na zajednički ribolov s ocem.

Orwellov kip veličine veće od života izradio je  Martin Jennings, pokazujući Orwella nagnutim prema naprijed s cigaretom u ruci. Pitanje je samo da li bi veliki pisac bio iznenađen da je znao da će samo 30 godina nakon slavne 1984. pušači cigareta zbog svog bezazlenog hobija biti pribijeni na stup srama i tretirani gotovo kao Židovi u vrijeme trećeg Rajha.

No, sve to neka vas ne začuđuje, jer svi mi zapravo već 30-ak godina živimo u Orwellovoj 1984.

 

————————

Napomene autora

Treći rajh (njem. Drittes Reich) – naziv za fašističku njemačku državu između 1933. i 1945. godine, tj. periodu u kojem je kancelar Njemačke bio Adolf Hitler. To je, naime, bila “treća” njemačka država, za početak se uzima 1933. godina, kada se mijenja ustav tadašnje Njemačke države.

BBC (British Broadcasting Corporation) – danas najveća korporacija za emitiranje novinskog, radijskog i televizijskog programa u svijetu.

 

——

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.