Knjige koje su promijenile svijet!

Knjige su kroz povijest imale snažan utjecaj na kulturu, znanost i razvoj čovječanstva. U nekim slučajevima knjige su promijenile svijet na bolje, potaknule nove vizije, educirale nas, potakle razvoj znanosti, omogućile nam da suosjećamo s drugima, da poštujemo različitosti i tuđa prava, no postoje i knjige koje su nas odvele ravno pred naličje  zločina, izazvale ratove, genocid, maltretiranje slabijih i različitih. No, bilo kako bilo, sve te knjige zaslužuju da ih se spomene ali i naglasi kakav su utjecaj imale na čovječanstvo.

————————

‘Porijeklo vrsta’, Charles Darwin 

Darwinovo djelo iz 1859. značilo je novo razdoblje u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije. Knjiga je dočekana s nestrpljenjem i učinila smiješnim mnoge dotad postojeće teorije o životu na Zemlji i čovjekovu porijeklu. Charles Darwin je tom knjigom uvelike utjecao na razvoj znanosti i stvaranje modernog svijeta neopterećenog kojekakvim dogmama i zabludama.

————————

‘Država’, Platon 

Slavno djelo grčkog filozofa Platona u kojemu on promišlja o idealnoj državi, usprkos tome što je napisano prije više od dva tisućljeća i danas je relevantno filozofsko i političko uporište.

————————

‘Geografija’, Ptolomej 

Ptolomej je bio autor nekih od najvažnijih povijesnih tekstova o astronomiji i kartografiji. Njegovo djelo ‘Geografija’ smatra se prvim istinskim pokušajem stvaranja karte svijeta. Iako Ptolomejeva predodžba svijeta uvelike odudara od danas znanstveno dokazanog izgleda planete zemlje i dalje je riječ o impresivnom djelu stvorenom u 2. stoljeću bez gotovo ikakve pomoći od strane znanosti. O vjerodostojnosti nekih Ptolomejevih pretpostavki govori nam i činjenica da se mnoge suvremene kartografske tehnike i dalje oslanjaju na neka od Ptolomejovih učenja.

————————

‘Biblija’ 

Bez obzira na to vjerujete li u boga ili ne, teško je osporiti veliki utjecaj koji je ‘Biblija’ imala i koji i dalje ima na društvo. U njeno su se ime vodili ratovi, ‘ispravljali’ pogrešni umovi, spaljivale vještice, silovalo malu dječicu, ubijalo nevjernike, varalo obične građane i vjernike. No, u samoj Bibliji odnosno riječi božjoj nećete naći ništa loše, čak nećete naći ni opravdanje za zločine, koje su neki svećenici u njeno ime činili. S punim pravom možemo reći da će vas čitanje Biblije bez svećenika i bez naputaka Vatikanske banke učiniti boljim, pravednijim i poštenijim čovjekom. Znači čitajte bibliju, no čuvajte se onih koji je tumače onako kako to samo njima odgovara!

————————

‘Komunistički manifest’, Karl Marx i Friedrich Engels

Djelo napisano 1848. u najboljoj namjeri i težnji za pravednošću odmah je podijelilo svijet. Iako je ideja društva opisana u knjizi obećavala društvo lišeno diktature, u praksi je to izgledalo drugačije. Baš kao i kod Biblije pozitivnost i dobronamjernost same knjige upropastili su je oni koji su njeno tumačenje podredili sam sebi i svojim potrebama. O nimalo idiličnoj provedbi ideje knjige svjedoče nam povijesni primjeri iz Sovjetskog Saveza u vrijeme Staljina, Kine u vrijeme Mao ce-tunga i drugih zemalja u kojima su se događali krvavi obračuni s neistomišljenicima. S druge strane naš vlastiti Hrvatski primjer 45 godina mirnog života, relativne situiranosti, napretka, te ljudskih i osobnih prava, koja nam danas izgledaju nezamisliva, govori nam da ta knjiga i nije baš potpuni promašaj.

————————

‘Mein Kampf’, Adolf Hitler 

Neke su knjige svijet oplemenile, a druge su ga pretvorile u pakao. Primjer jedne od takvih knjiga za koje možemo reći da su svijetu donijele čisto i nepatvoreno zlo je Hitlerov nacistički manifest čiji je prvi svezak objavljen 1925. Djelo zloglasnog njemačkog diktatora opisuje većinu njegovih ideja, od antisemitizma, židovske zavjere, antikomunističkih stavova i veličanja arijevaca odnosno izabrane rase. Najžalosnije je to što je Hitler većinu teza iz svoje knjige i ostvario u praksi, pa su nacističke snage pod njegovim vodstvom tijekom drugog svjetskog rata učinile nevjerojatne zločine, uključujući i sustavno ubijanje 17 milijuna civila. Samo u koncentracionim logorima su ubili više od pet milijuna Židova. S punim pravom se može reći da su Hitler i njemu odani nacistički podanici svijet pretvorili u pakao. I stoga ne vjerujte nikom tko taj pakao želi opravdati ili ne daj bože ponoviti.

————————

‘Umijeće ratovanja’, Sun Tzu 

Koliko utjecajan u današnje vrijeme može biti priručnik o taktikama na bojnome polju, vođenju vojske na terenu te korištenju prevara i lukavosti u bitkama? Mnogo, ako je suditi po popularnosti Sun Tzuovog ‘Umijeća ratovanja’ napisanog pet stoljeća prije nove ere. Podijeljena u trinaest poglavlja, ova knjiga čitatelja vodi kroz sve taktike uspješna ratovanja, od pažljivo isplaniranih strategija do važnosti predviđanja opasnih situacija. Neki tvrde da je ona u današnje vrijeme postala i vodič za poslovne i privatne odnose, i sva druga područja na kojim se vode bitke.

————————

‘1984’, George Orwell

Objavljen 1949, roman ‘1984’ Georgea Orwella predvidio je totalitarističko društvo kojim upravlja suvremena tehnologija, a sve što se događa, događa se pod budnim okom diktatora po imenu Big Brother. I naravno da u takvom društvu mogućnost za promjenu na bolje ne postoji. Podsjeća li vas to bar malo na današnju Hrvatsku? Mnoge teme koje je pisac obradio u tom djelu imale su i veliki utjecaj na današnje društvo. U vremenima u kojim tehnologija ulazi u sve pore društva, privatnost koju pojedinac u takvim uvjetima uopće može imati prilično je upitna. I zato dobro pripazite što pišete na facebooku i drugim društvenim mrežama. Naime poznato je da vlast, policija i obavještajne službe nikad ne spavaju, a teleoperateri su prema našem hrvatskom zakonu dužni čuvati i Rvatskoj državi ponuditi na pregled svu vašu SMS prepisku i pozive. I upravo zbog toga Orwellova distopija čini nam se kao sasvim realno upozorenje na ono što nam se danas događa i sve ono što bi nam budućnost tek mogla donijeti.

 

 

—-

Napisao, odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.