Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Bili su k’o braća”, Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

KRIK PROTIV IRACIONALNOG LJUDSKOG RAZMIŠLJANJA

U najnovijem romanu Ante Stanića Bili su k’o braća čitalac će odmah prepoznati događaje iz nedavno minulog vremena na bosanskohercegovačkim prostorima. I prije početka pisanja romana on je jasno znao o čemu želi da piše i da sasvim suvereno vlada materijom od koje želi da gradi svoju priču.

Svoju zamišljenu priču izlaže na veoma zanimljiv način, sa svoga stanovišta. Posebnu pažnju obraća na genezu koja je dovela do krvavog ratnog sukoba u BiH, kada smo danima i mjesecima preživljavali trenutke straha koji se ni sa čime ne mogu porediti, romanopisac pokušava da odgovori na pitanje zašto se to desilo? Na samom početku čitaoce uvodi u radnju jednom veoma idiličnom i uspješno datom slikom predratnog Sarajeva kada, naizgled, ništa ne sluti na ono strašno i krvavo koje će uskoro uslijediti.

Radnja romana je veoma intrigantno komponovana te čitaoce neodoljivo vuče naprijed jer to je baš ono štivo koje oni vole.

Roman je svojevrstan munkovski krik protiv iracionalnog ljudskog razmišljanja, protiv ubijanja i rata. Ali zastrašujuće je što je, i nakon toliko vremena od završetka rata, nemali broj onih koji svojom lažljivom retorikom ponovo pokušavaju da daju doprinos eventualnom ponavljanu svega toga na ovim prostorima. Na stranicama ovog djela autor iznosi čiste nepatvorene događaje koji na čitaoce ostavljaju utiske što se trajno pamte, čvrsto stojeći iza svojih likova, njihovih postupaka i onoga što oni kažu. Stojeći na stabilnim nogama povjesničara i svjedoka događaja o kojim piše, Stanić je zabilježio i ono što je ispod ili iznad vidljive realnosti. Djelo mu je pisano čvrstim, građenim stilom, koherentno i homogeno, kao rezultat spoja književnog senzibiliteta i oštroumnog sagledavanja svijeta i događaj u njemu.

Stoga moglo bi se kazati da je Anto Stanić svojom velikom ljubavlju prema pisanoj riječi čitaocima ponovo podario veoma vrijedno književno djelo prepuno dragulja, koje obogaćuju riznicu bosanskohercegovačke savremene književnosti.

Momčilo Spasojević

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/