Čitanje knjiga nije samo zabava!

Posljednje istraživanje, objavljeno u časopisu Science, potvrđuje da uživanje u književnosti može ojačati naše misaone procese i utjecati na prepoznavanje misli kod drugih osoba te pojačati vašu suosjećajnost s osobama, koje su se našle u neprilici.

Čitanje knjiga posebno je važno za djecu!

Čitanje knjiga posebno je važno za djecu. Ono im omogućuje da otkriju nove svjetove, koje im televizija i kompjuterske igrice ne mogu otkriti. Ono im omogućuje da čitajući misli pisca, koji je napisao knjigu shvate da i drugi ljudi, pa i životinje osjećaju veselje, strah, tugu, bol i sve ono što normalno biće može osjetiti. Čitanje knjiga im omogućuje da na svijet počnu gledati drugačijim očima, da razviju senzibilnost, osjećaj za lijepo, suosjećajnost, da počnu cijeniti stvari na koje inače ne bi obratili pažnju.

Pažljivo odabrane knjige ne boluju od banalnosti, senzacionalizma i ne zanemaruju tuđu bol i patnju!

Upravo zato svaki bi roditelj, nastavnik, pa čak i obiteljski prijatelj trebao znati da za razliku od moderne televizije ili kompjuterskih igrica pažljivo odabrane knjige ne boluju od banalnosti, senzacionalizma i ne zanemaruju tuđu bol i patnju. One neće učiniti vaše dijete autistom neosjetljivim na svijet i zbivanja oko sebe. No, da bi djetetu pomogli u odrastanju i razumijevanju svijeta oko sebe moramo mu i pomoći pažljivim izborom knjiga primjerenim njegovom ili njenoj dobi i sposobnosti razumijevanja.

Čitanje opušta!

Ako ste pod stresom, samo se prihvatite čitanja knjige. Istraživanje obavljeno 2009. na sveučilištu u Sussexu pokazalo je da je čitanje jedan od najboljih načina za prevladavanje stresa, koje djeluje u većoj mjeri od slušanja glazbe, meditacije, pa čak i opuštajuće šetnje. Ispitanicima studije trebalo je samo šest minuta da se opuste, što je mjereno procjenom pulsa i napetosti mišića, nakon što su počeli okretati stranice knjige. “Nije važno koju ste literaturu odabrali, ako se prepustite radnji knjige to vam omogućuje da pobjegnete od briga i svakodnevnog stresa”, objasnio je voditelj istraživanja David Lewis

Čitanje izoštrava vaš um!

U časopisu “Neurology” objavljeno je istraživanje u kojem je utvrđeno kako čitanja održava mozak u dobroj kondiciji. Oni ispitanici koji su puno čitali i time aktivirali svoje moždane aktivnosti, kasnije su u životu iskusili puno manji gubitak sjećanja od onih koji gotovo nikad nisu čitali.”Od djetinjstva do starosti, čitanje nam pomaže u održavanju mozga zdravim”. Na temelju ovog istraživanja, ne smijemo zanemarivati važnost svakodnevnih aktivnosti čitanja i pisanja te ih moramo prenositi sljedećim generacijama, naglasio je autor studije Robert. S. Wilson.

Čitanje pomaže u ostvarivanju kvalitetnijeg sna!

Mnogi znanstvenici koji se bave problematikom nesanica i ostalih poremećaja vezanih uz nespavanje, utvrdili su da umirujući običaj čitanja prije spavanja “smiruje” um i omogućuje nam lakše zatvaranje očiju i ulazak u carstvo sna. Znanstvenici to ovako objašnjavaju: Jaka svjetlost, uključujući i onu s televizora, signalizira mozgu da je vrijeme za buđenje, što znači da je tiskana knjiga uz prigušeno svjetlo najbolji način koji vam može pomoći da bezbrižno uronite u carstvo sna.

Knjige samopomoći mogu ublažiti depresiju!

Čitanje knjiga samopomoći (biblioterapija) u kombinaciji s savjetima stručnjaka o tome kako ih najbolje čitati, povezano je sa smanjivanjem depresivnih raspoloženja. U usporedbi sa pacijentima koji su primali “klasičnu” terapiju, oni koji su isprobali biblioterapiju osjećali su se znatno bolje i optimističnije. “Depresija napada ljudsku motivaciju i tjera nas da mislimo kako je promjena nemoguća. Istraživanja o biblioterapiji vrlo su ohrabrujuća”, zaključio je autor eksperimenta Christopher Williams.

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.