Bay Psalam: najskuplja tiskana knjiga

Bay Psalam je prva knjiga tiskana u britanskoj Sjevernoj Americi. Prvi put je otisnuta 1640. u Cambridgeu, Massachusetts . U tom molitveniku stihovi, odnosno molitve su napisani na engleskom jeziku. Istina je i to da ti prvi prijevodi molitva s židovskog jezika nisu osobito pogođeni, te se te molitve u tom obliku više ne koriste.

Značenje knjige Bay Psalam za Američki narod!

No, značenje molitvenika, odnosno njegovo tiskanje, samo 20 godina nakon dolaska hodočasnika u Plymouth, Massachusetts, predstavlja značajno postignuće za Američki narod. Povijest kaže da je otisnuto nekoliko izdanja tog molitvenika. Pretpostavlja se da je ukupno tiskano 1.700 primjeraka.

Danas je očuvano samo 11 primjeraka te prve knjige tiskane u SAD-u…

Danas se sa sigurnošću zna da je očuvano samo 11 primjeraka, te prve knjige tiskane u SAD-u. Jedan od tih 11 primjeraka ‘Bay Psalma’, prije nekoliko godina je prodan je za rekordnih 14,2 milijuna dolara na dražbi u Sotheby’su u New Yorku, čime je postavljen i novi rekord za tiskanu knjigu.

Cijena knjige – manja od očekivanja

Iako je bilo očekivano da će taj primjerak Bay Psalama postići cijenu do 30 milijuna dolara knjiga je na kraju ipak prodana za puno manji iznos. No, preskočila je dosad najveću cijenu plaćenu za tiskanu knjigu od 11,5 milijuna dolara, koja je u prosincu 2010. godine plaćena za knjigu ‘Birds of America’ Johna Jamesa Audubona.

Knjigu je navodno kupio američki poslovni čovjek po imenu David Rubenstein!

Taj primjerak Bay Psalma je navodno kupio američki poslovni čovjek po imenu David Rubenstein. Prema priopćenju medija on planira posuđivati knjigu knjižnicama širom Amerike prije nego što ju pokloni jednoj od njih.

Zašto bogati amerikanci kupuju dragocjenosti? Zbog poreznih olakšica!

Drugi puno manje poznat razlog za kupnju tog djela američke baštine su porezne olakšice, koje se tim putem mogu ostvariti. Naime u skladu s dobrom starom kapitalističkom tradicijom u Americi najveće porezne olakšice ostvaruju najbogatiji ljudi. Kao primjer navesti ćemo da siromašan crnac iz Harlema, koji je svojem djetetu kupio udžbenik za školu, kupnjom tog udžbenika neće ostvariti nikakvu poreznu olakšicu, odnosno da će platiti pun iznos poreza, dok će američki poslovni čovjek, koji je kupio najoćuvaniji primjerak knjige Bay Psalm sasvim sigurno uživati u milijunskoj uštedi poreza, koju je ostvario kupnjom te dragocjene knjige.

Izgled i očuvanost kupljenog primjerka knjige

Bivši vlasnik prodane knjige bila je bostonska crkva…

Mediji navode i da je bivši vlasnik te prodane knjige bila bostonska Old South crkva, koja ju je prodala kako bi pokrila troškove obnove crkve. Ista ta crkva navodno u svom posjedu ima još jedan primjerak te knjige.

Knjiga Bay Psalam je najskuplja tiskana knjiga, no ne radi se o najskupljoj knjizi u povijesti!

A, za kraj ćemo vam otkriti još jedan podatak. Knjiga Bay Psalam je najskuplja tiskana knjiga, no ne radi se o najskupljoj knjizi u povijesti. Ta titula pripada zbirci rukopisa Leonarda da Vincija, koja je 1994. prodana za 30,8 milijuna dolara.

 

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.