Predstavljamo vam pisce i književnike: Alan Razzak

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Alan Razzak

———–

Bilješka o autoru:

Rođen je u Zagrebu 3. siječnja 1971. godine kao jedinac sin Hrvatice i Sudanca.

U Zagrebu je završio srednju školu i započeo studij dizajna. Upornim i dosljednim odbijanjem poslušnosti u Jugoslavenskoj vojsci, uspio se prije roka vratiti u Zagreb, da bi se nakon toga otputio u Nizozemsku.

U Amsterdamu je počeo iz ničega, bolje reći duboko ispod nule. Svirao je gitaru na ulicama da zaradi za hranu i prenočište, prao suđe po restoranima, čuvao djecu i ujedno učio jezik, pa se uspio upisati na Umjetničku akademiju u Amsterdamu, a i na Konzervatorij u Utrechtu, gdje je diplomirao solo pjevanje (tenor).

Ostvario je više opernih uloga (Dancaire, Remendado u operi “Carmen”, Bardolfo u “Falstaff”, Pastore II u “Orfej”, Turiddu u “Cavalleria Rusticana”, Jimmy Mahoney u “Mahagony” i dr.,), a bavio se i pedagoškim radom.

Nakon 19 godina života i rada u Nizozemskoj napustio je tu zemlju i počeo potpuno iz početka u Berlinu gdje je otvorio VOX VERE vokalni studio za razvoj glasovnih mogućnosti.

Uz operni repertoar njeguje i kantautorstvo. Vlastite stihove interpretira uz gitaru. U slobodno vrijeme slika/crta u različitim tehnikama. Povremeno sudjeluje u kazališnim projektima s umjetnicima iz različitih zemalja koji djeluju u Berlinu.

Unatoč svemu, uvijek je vezan uz Zagreb i koristi svaku slobodnu priliku da posjeti prijatelje i rodbinu u rodnom gradu.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka pjesama: “Od nekad do sad

http://www.digitalne-knjige.com/razzak.php

———–

Naslovnice knjiga:

———–

Autor knjige na internetu:

Osnovne podatke o Alanu Razzaku i stvarima kojima se bavi moći ćete saznati i na njegovoj web stranici koja se nalazi na adresi:

http://www.alan-razzak.com/

———–

Autor knjige kao operni pjevač:

Na internetu je moguće i nekoliko video zapisao u kojim autor ove knjige nastupa kao operni pjevač. Svi oni koji vole operu te zapise će pronaći na sljedećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=BiJBwKByzN8

http://www.youtube.com/watch?v=e_y7LcbHBig

http://www.youtube.com/watch?v=EC2KfltKnYQ

———–

Kritike:

Lirika Alana Razzaka ne može se oteti rimi iako njegova ničim obuzdana priroda ne trpi strogoću u stvaranju stiha. Počinje pisati još u srednjoškolskom dobu, u periodu od 1986. do odlaska u vojsku. Taj period obilježen je melankoličnim stanjima i željom za slobodom hipijevske generacije, kao i romantičarskim zanosom prema velikoj mladalačkoj ljubavi.

Sumorna stanja i propitivanje smisla prisutni su u lirici tematski vezanoj za razdoblje provedeno u vojsci i odaje osobu koja ne trpi neslobodu i uništavanje individualnosti. U vojsci je krajem 1989. godine nastala i pjesma Apokalipsa koja je vrlo precizno proročanstvo nedavnih događanja na Balkanu.

Period nakon odlaska u Nizozemsku obilježen je poezijom kojom izražava svoju višestruku osobnost u kojoj je ipak najzastupljeniji emotivni odnos prema osobama koje su zaokupile njegovu pažnju. Alan je obuzet osjećajem bezmjerne ljubavi prema zenama koje su ga u stanju inspirirati ili očarati. A kad je osvojen, on se daje bez ostatka. Kraj ljubavi za njega nikad ne znači kriviti nekoga, već samo istinsku tugu zbog gubitka i potpuno razumijevanje razloga za rastanak. Između beskrajno nježnih stihova, povremeno uskaču iskazi neobuzdane strasti i želje, ali vrlo često, skoro nehotice uleti i iskrica humora, koja odaje vječito dijete u njemu.

To veliko dijete naročito je prisutno u dijelu Tiomske poezije, jer Tiomi su njegova izmaštana potpuno slobodna bića kojima su igra i bezazlena nepodopština jedina svrha postojanja. Ta bića su nastala iz iskrenog i neobuzdanog prijateljstva sa Dubravkom „Šunkom“ Smrečkim i Jasminkom (Tunetom) Grubišić,. Često koristi purgerske izraze, kao i malo uvrnute riječi preuzete od bake (nofci, negatifci i sl.), a time se vraća u djetinjstvo i ono što mu je od djetinjstva ostalo – nesputana sloboda, bezbrižnost i vječita želja za igrom.

Uz ljubavnu liriku i zaigranost, tu je i lamentiranje o izazovima, neizvjesnostima, snalaženju i propitivanju vlastitih vrijednosti u stranom okruženju. Stihom su oslikane tuge proživljenih perioda samoće i povremene apstinencije od životnih radosti kao posljedice razočaranja koja je trebalo prevladati i suočavanja sa ponekad banalnom realnošću.

Prema želji autora ova zbirka je podijeljena u zasebna poglavlja, a unutar svakog od njih pjesme su navedene po kronološkom redosljedu nastajanja.

Liriku piše na hrvatskom, engleskom i nizozemskom jeziku, a stihovi mu se odlikuju melodioznošću i ritmom, bez obzira na kojem jeziku ih stvara. Nakon preseljenja u Berlin 2010.g. uz profesionalan rad posvećuje se kantautorstvu, te poučavanju razvoja glasa u glumaca i muzičara.

Urednica Lidija Loborec Rezo

 

 

———–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.