Predstavljamo vam pisce i književnike: Neven Dužević

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Neven Dužević

———–

Bilješka o pjesniku:

Neven Dužević (21.01.1965, Zagreb) stanovnik je Zagreba cijeli život. O njemu je napisao podosta pjesama… kao što je i uglazbio i podosta pjesama drugih pjesnika o istom gradu.

Stoga prilično voli i poštuje tzv zagrebačku kajkavštinu koja se sve više gubi jer u Zagrebu, glavnom gradu RH žive ne samo rođenjem “purgeri” nego i stanovnici Hrvatske iz drugih regija čineći Zagreb zanimljivom smješom kultura iz čitave Hrvatske pa i svijeta… Što je pak stalan i nepresušan izvor inspiracije jednom ipak uglavnom urbanom pjesniku.

No, voli on zaći i u svoje djetinjstvo provedeno na Hvaru te proćakulati dijalektom očeva podrijetla. Isti taj otac bio je i strastveni sportaš rekreativac (nogometaš, veslač, tenisač, maratonac, stolnotenisač) te se i sam pisac okušao u mnogim sportovima, no najbolje se snašao u mlađim danima u košarci, a u zrelim godinama u stolnom tenisu, te je o njemu čak napisao šansonu!

Radni vijek provodio je i provodi u «»Končaru»», Gradskom stambeno komunalnom gospodarstvu, MORH-u, Zavodu za statistiku I «»ZET»»-u.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka pjesama: “Pjesma nad pjesmama

http://www.digitalne-knjige.com/duzevic.php

———–

Naslovnice knjiga:

———–

Objavljena djela:

12 astroloških pjesama

“MALI ZMAJ” 2011 godine

Skupna zbirka poezije “VRISAK KROZ SVILENU PAUČINU” – skupna zbirka pjesnika sa prostora bivše Jugoslavije

Pjesme su mu također objavljene u antologiji HRVATSKOG URBANOG PJESNIŠTVA, te zbornicima KAJ-KUSTOŠIJA i zborniku društva “AUGUST ŠENOA”, te u mjesečniku HKD “MARULIĆ”

———–

Autor knjige i glazba:

Kompozitor, multinstrumentalista ipak vezan za ove naše prostore iako u izričaju koristi inspiraciju rocka, bluesa, i klasične šansone uglazbio je cijeli niz klasika hrvatskog pjesništva …..

Član u umjetničkih udruga “Spark”, “Tin Ujević”, “Vjekoslav Majer”. Uglazbio je i brojne druge više ili manje poznate pjesnike, kao i ponešto iz vlastitog opusa Nešto od toga možete pronaći i na samostalnom albumu “Igračka vjerova” iz programa izdavačke kuće “Suzy”

———–

Kritike:

Željeli mi to priznati ili ne poezija kakvu danas najčešće susrećemo se često doima složenom i prepunom teško razumljivih metafora. Nakon čitanja takvih knjiga većina čitatelja reagira na način da jedno vrijeme (a ponekad i nikad više), uopće ne čita druge knjige poezije.

No, da se to ne bi događalo i da poezija ne bi izgubila sve čitatelje postoje i drugačije knjige. Knjige koje poeziji daju novi život i koje joj pristupaju na jednostavan i nepretenciozan način. Pisci takve poezije ne pokušavaju nas uvesti u nove svjetove, otvoriti nove dimenzije i uvjeriti u metafizičku filozofiju nemogućeg. Upravo suprotno od toga njihova poezija vraća se na početak i teži jednostavnosti i jasnoći.

Zbirka poezije “Pjesama nad pjesmama”, pjesnika, šansonjera, kompozitora i multinstrumentalista Nevena Duževića upravo je takvo djelo. Poezija koja ne teži otkrićima, ne robuje stilu, ni narcisoidnosti i koju je pjesnik, otkrit ćete nakon čitanja, napisao tek toliko da zadovolji sebe i svoju potrebu za izražajem.

Sve to očituje se i u Nevenovim pjesmama. Potreba za izražajem dovodi i do raznolikosti stila u kojem kao da se nazire trag mnogi poznatih pjesama hrvatskihpjesnika koje je uglazbio. Neke pjesme pisane su i na kajkavskom i na čakavskom narječju, neke pjesme nas svojom ozbiljnošću tjeraju na razmišljanje, a druge kao da su nastale samo zato da nas nasmiješe ili zabave.

Posebno su zanimljive pjesme koje su nastale kao plod autorovog bavljenja glazbom. Ispreplitanje poezije i glazbe tu je i više nego očito. Ne želim ići u detalje, no svakom tko pročita pjesmu “Moja Duša Mississipi sluša”, svakako savjetujem da je potraži na internetu i posluša i kao glazbeno djelo.

Ta raznolikost i jednostavnost zbirku poezije “Pjesama nad pjesmama”, Nevena Duževića, čini i opuštenom i zanimljivom i stoga je preporučujemo svima koji vjeruju da poezija mora biti odraz života.

U Zagrebu 24. 03. 2013. Nenad Grbac

 

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.