Neobična lista još neobičnijih knjiga

Nedavno smo objavili članak “Mogu li knjige biti neobične?” u kojem smo vam predstavili cijeli niz vrlo nekonvencionalnih i neobičnih primjeraka tiskanih knjiga. No sad idemo korak dalje. Jeste li znali da postoji knjiga recepata (kuharica) koju nakon što isprobate sve recepte koji se u njoj nalaze možete staviti u pečnicu i pripremiti od nje ukusne lazanje? Naravno da niste!

No, ne brinite to je tek početak ove naše neobične liste još neobičnijih knjiga…

——————–

1.

Posebno izdanje jestive kuharice iz njemačke. Dizajn firma “Korefe i Gerstenberg izdavaštvo”, recepti su tiskani na svježoj tjestenini. Stranice knjige kad se pročitaju mogu mogu biti ispunjene potrebnim prilozima i ispečene u ukusne lazanje.

Dobar tek vam želimo…

——————–

2.

Knjigu ogledala, autora Johna Christia i Rona Kinga  koju je objavioCircle Press 1985. je točno ono što znači i naslov knjige. Dolazi u kompletu s par bijelih rukavica kako bi izbjegli ostavljanje otisaka prstiju pri rukovanju knjigom, odnosno da je ne zaprljate. Uglavnom da ne dužimo to je knjiga o samootkrivljenju: “Sve što pročitate i što pri tome osjećate će se odraziti i na vašem licu, koje ćete jasno vidjeti u stranicama knjige.

Kako autori navode ova je knjiga ulaz i ključ za svijet samopouzdanja i samospoznaje.

——————–

3.

Iako možda ne izgleda neobično, prvo izdanje knjige “Odlazimo na”, Jamesa Kaelana, napravljena od sjemena breze  – pa knjigu kad završite s čitanjem, možete posaditi i time dobiti još jedno novo stablo u vašem vrtu.

——————–

4.

A, kad već govorimo o jestivim knjigama, knjigu “Design criminals” nikako ne treba zaboraviti. Naime ova je knjiga u cijelosti izrađena od šećera i tiskana biljnom tintom. Ta knjiga dizajnera Andreasa Pohancenika zbog svog neobičnog izgleda (okus kažu nije neobičan), je osvojila nominaciju za prestižnu nagradu “Design Awards”.

——————–

5.

“Mehanička riječ” je serija od pet volumena mehaničkih knjiga posvećenih Karen Bleitz i ukrašenih s poezijom koju je napisao Richard Price. Čitatelji mogu vrtjeti mehaničke elemente knjiga za interakciju s pjesmama i tako otkrivati skrivene sile unutar poezije i njenog izričaja.

——————–

6.

“Zrnca kave”, Marthe Hayden je knjiga o zdravstvenim prednostima konzumiranja kave. Cijela knjiga (i papir i korice knjige) su (da bi knjiga opravdala svoj naziv i prednosti kave kao napitka) napravljene od ostataka kave.

Ipak ljubiteljima kave se ne preporučuje da kuhaju ili iskuhavaju stranice knjige jer je jasno naglašeno da je knjiga napravljena od ostataka koji se dobivaju preradom kave, a ne od kvalitetnih zrna kave.

——————–

7.

Svako izdanje serije knjiga Richarda Longa, “Radovi, rijeke, blata” je napravljeno od blata iz jedne od rijeka o kojoj se govori u knjizi:  Mississippija,  Nila, Amazona, Rajne, Hudsona  i drugih rijeka. Svaka stranica je malo drugačija, ovisno o tome gdje je mulj sakupljen.

Isto tako ni ljubiteljima ove knjige se ne preporučuje da kuhaju ili iskuhavaju stranice knjige jer napitak, koji na taj način možete dobiti možda neće biti pretjerano ukusan.

 

 

——–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.