Zanimljivosti o književnicima…

Pojedine zanimljivosti o književnicima i njihovim privatnim životima ponekad nas i zaprepaste i začude,… No, sve to dokazuje nam da su pisci i pjesnici, kao i mnogi drugi umjetnici, na neki svoj način neobični i „na svoju ruku“.

A, ovo što slijedi  je samo izbor nekih neobičnosti dragih nam majstora pisane riječi!

 


 

Zanimljivosti o književnicima…

 

Charles Dickens je u svom domu imao tajna vrata u obliku police za knjige!

***

Isaac Asimov je jedini je pisac čija se djela mogu podijeliti u deset kategorija, na policama knjižara!

***

James George Frazer morao se iseliti iz svog stana jer je pod polako popuštao pod teretom njegove biblioteke!

***

Ernest Hemingway je preživio je četiri automobilske nesreće i dvije avionske. Također je preživao i niz raznih bolesti: rak kože, malariju, dijabetes, hepatitis… a vlastiti život je prekratio svojom rukom; 1961. – u svojoj šezdeset prvoj godini, ubio se svojom omiljenom puškom!

***

Walt Whitman donirao je svoj mozak u medicinske svrhe. Jedan laboratorijski radnik jednog dana nije baš savjesno radio svoj posao, pa je njegov mozak bačen u smeće!

***

Vladimir Nabokov je čuvenu „Lolitu“ napisao na papirićima dok je putovao po Americi i sakupljao leptire!

***

„Alisa u zemlji čudesa“ je bila zabranjena u Kini zbog životinja koje govore!

***

Gabriel García Márquez nikad nije dozvolio da „Sto godina samoće“ postane film!

***

Ponos i predrasude“,  je slavni  roman koji je napisala britanska književnica Jane Austen (1775. – 1817.). Zanimljivo je da sam naslov – (engl. Pride and Prejudiwce), možemo prevesti i kao: „Prve impresije“!

***

Bosanski i srpski pisac – Ivo Andrić je 1961. u Stokholmu primio Nobelovu nagradu uz zvuke pjesme „Marš na Drinu“. Pisac je staru predratnu ploču s tom pjesmom ponio sa sobom u Švedsku i insistirao na tome da mu nagrada za roman „Na Drini ćuprija“ bude uručena baš uz tu pjesmu! Šveđanima se ta melodija dopala, a pjesma se munjevitom brzinom proširila po cijelom svetu!

***

Pre nego što ga je sustigla slava za knjigu „Lovac u žitu“ (mada neki tvrde – u raži), Jerome David Salinger  koji je bio oficir u Drugom svjetskom ratu je zbog nagomilanog stresa završio u bolnici. Neki tvrde  da je tada rekao kako generacije koje su kasnije stasale i koje nemaju iskustvo rata ne mogu da podjele njegove osjećaje, koje je opisao na sljedeći način: „…nikad iz nosnica neću izbrisati miris spaljenih ljudskih tijela“. Poslije 1965. se povukao iz javnog života.

***

Marcel Proust sam sebe je zatvarao u spavaću sobu obloženu plutom kako ne bi čuo zvukove bučnog pariškog života i kako bi neutralizirao prodor alergena jer je bolovao od astme! Posljednje tri godine života, spavao bi danju, a pisao noću, imao samo jedan obrok dnevno i insistirao na besprijekornoj čistoći sobe u kojoj je boravio. Oni koji su ga poznavali, tvrdili su da je ličio na pustinjaka, koji nije planirao da napusti svoju pećinu.

***

José Saramago, jedan od najutjecajnijih portugalskih pisaca, završio je mašino-bravarski zanat u Lisabonu, a tek kasnije se bacio na proučavanje literature i to van formalnih institucija. Nobela za književnost, dobio je 1998. godine.

***

William Shakespeare, engleski pjesnik i dramski pisac, jedan od najutjecajnijih dramaturga u povijesti i autor „Romea i Julije“, imao je samo nekoliko završenih godina tadašnje osnovne škole!

 

Nadopisao, odabrao, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.