Zanimljivosti o književnicima…

Pojedine zanimljivosti o književnicima i njihovim privatnim životima ponekad nas i zaprepaste i začude,… No, sve to dokazuje nam da su pisci i pjesnici, kao i mnogi drugi umjetnici, na neki svoj način neobični i „na svoju ruku“.

A, ovo što slijedi  je samo izbor nekih neobičnosti dragih nam majstora pisane riječi!

—————

Charles Dickens je u svom domu imao tajna vrata u obliku police za knjige!

—————

Isaac Asimov je jedini je pisac čija se djela mogu podijeliti u deset kategorija, na policama biblioteka!

—————

James George Frazer morao se iseliti iz svog stana jer je pod polako popuštao pod teretom njegove biblioteke!

—————

Ernest Hemingway je preživio je četiri automobilske nesreće i dvije avionske. Također je preživao i niz raznih bolesti: rak kože, malariju, dijabetes, hepatitis… a vlastiti život je prekratio svojom rukom; 1961. – u svojoj šezdeset prvoj godini, ubio se svojom omiljenom puškom!

—————

Walt Whitman donirao je svoj mozak u medicinske svrhe. Jedan laboratorijski radnik jednog dana nije baš savjesno radio svoj posao, pa je njegov mozak bačen u smeće!

—————

Vladimir Nabokov je čuvenu „Lolitu“ napisao na papirićima dok je putovao po Americi i sakupljao leptire!

—————

„Alisa u zemlji čudesa“ je bila zabranjena u Kini zbog životinja koje govore!

—————

Gabriel García Márquez nikad nije dozvolio da „Sto godina samoće“ postane film!

—————

Ponos i predrasude“,  je slavni  roman koji je napisala Britanska književnica Jane Austen (1775. – 1817.). Zanimljivo je da sam naslov – (engl. Pride and Prejudice), možemo prevesti i kao: „Prve impresije“!

—————

Bosanski i Srpski pisac – Ivo Andrić je 1961. u Stokholmu primio Nobelovu nagradu uz zvuke pjesme „Marš na Drinu“. Pisac je staru predratnu ploču s tom pjesmom ponio sa sobom u Švedsku i insistirao na tome da mu nagrada za roman „Na Drini ćuprija“ bude uručena baš uz tu pjesmu! Šveđanima se ta melodija dopala, a pjesma se munjevitom brzinom proširila po cijelom svetu!

—————

Pre nego što ga je sustigla slava za knjigu „Lovac u žitu“ (mada neki tvrde – u raži), Jerome David Salinger  koji je bio oficir u Drugom svjetskom ratu je zbog nagomilanog stresa završio u bolnici. Neki tvrde  da je tada rekao kako generacije koje su kasnije stasale i koje nemaju iskustvo rata ne mogu da podjele njegove osjećaje, koje je opisao na sljedeći način: „…nikad iz nosnica neću izbrisati miris spaljenih ljudskih tijela“. Poslije 1965. se povukao iz javnog života.

—————

Marcel Proust sam sebe je zatvarao u spavaću sobu obloženu plutom kako ne bi čuo zvukove bučnog pariškog života i kako bi neutralizirao prodor alergena jer je bolovao od astme! Posljednje tri godine života, spavao bi danju, a pisao noću, imao samo jedan obrok dnevno i insistirao na besprijekornoj čistoći sobe u kojoj je boravio. Oni koji su ga poznavali, tvrdili su da je ličio na pustinjaka, koji nije planirao da napusti svoju pećinu.

—————

José Saramago, jedan od najutjecajnijih portugalskih pisaca, završio je mašino-bravarski zanat u Lisabonu, a tek kasnije se bacio na proučavanje literature i to van formalnih institucija. Nobela za književnost, dobio je 1998. godine.

—————

William Shakespeare, engleski pjesnik i dramski pisac, jedan od najutjecajnijih dramaturga u povijesti i autor „Romea i Julije“, imao je samo nekoliko završenih godina tadašnje osnovne škole!

 

Napisao, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.