Zabilješka o piscu na djelu (iz knjige “Pjesnik i spisatelj Ivo Mijo Andrić”, Ante Stanića)

 Ivo Mijo Andrić: PISAC NA DJELU, Eseji i književni prikazi

Uz ovakve knjige obično se ne pišu predgovori niti pogovori, jer one dovoljno govore same o sebi.

Međutim, knjiga Pisac na djelu autora Ive Mije Andrića, iz mnogo razloga, zaslužuje da se o njoj kaže barem nekoliko kraćih napomena. To, u prvom redu, zbog činjenice što je autor,   inače vrsni prikazivač knjiga svojih kolega i esejist, na jednom mjestu okupio više od 80 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja.

Drugo, u knjizi su, uz dva nobelovca i veliki broj poznatih književnika, zastupljeni i brojni manje poznati autori iz tzv. «provincije», kao i oni čija djela književna kritika redovno i nepravedno zaobilazi. Andrić se potrudio da njihovim djelima posveti dužnu pažnju i da ih, makar kraćim prikazom, prezentira širem krugu čitatelja od onoga na koga su inače navikli. I što je, možda, još važnije, prikazivač je djelu svakoga svoga kolege, ma koliko on bio afirmiran, pristupio krajnje pošteno i profesionalno. Za svakoga je pronašao poneku lijepu riječ, i svaku je knjigu pomno iščitao i dočekao toplo i s ljubavlju čovjeka koji uvažava svačiji rad i ostvareni rezultat toga rada.

Za takav pristup Andrić zaslužuje iskrenu zahvalnost, ne samo pisaca koji su zastupljeni u njegovoj knjizi već, prije svega, čitatelja koji će u njoj pronaći obilje zanimljivih zapažanja o književnicima i njihovim djelima, te sjajne opise, jezičke inovacije, duhovite opaske, originalne pristupe i smisao za uočavanje i naglašavanje lijepoga što nam literatura pruža i donosi.

Ivo Mijo Andrić o svakoj knjizi i njezinom autoru ispisuje kraći ili duži esej, ovisno o tome kakav dojam knjiga na njega ostavlja odnosno, kakva je njezina stvarna literarna vrijednost. On je, po svemu, velemajstor riječi koji, čitajući tuđa djela proniče u njihovu bit, nastojeći svoja zapažanja, i kada je to potrebno, svoje oduševljenje prenijeti na čitatelja. Zapisujući vlastite impresije o pročitanim knjigama Andrić, zapravo,   piše svoju knjigu koja, u nekim elementima, nadilazi djela pojedinih pročitanih autora. Bolje upućeniji čitatelji, koji su se susretali sa djelima pojedinih autora iz ove knjige, to će lako zapaziti i prepoznati.

Knjiga Pisac na djelu sadrži nekoliko blistavih eseja o nobelovcima Ivi Andriću i Vislavi Šimborskoj, te o autorovim prijateljima Velimiru Miloševiću i Anti Slavku Kovačiću. Riječ je o esejima koji briljantno slikaju pisce i njihova djela u vremenu u kojem su živjeli. O svome imenjaku i prezimenjaku, autor progovara nadahnuto i s dužnim poštovanjem, odgovarajući uljudnom mjerom svima koji su, u vremenu bujanja nacionalizma i šovinizma, neodmjereno i iz niskih pobuda napadali lik i djelo našeg jedinog književnog nobelovca. Kao nobelovčev poznanik s kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća, on argumentirano osporava drske teze o genocidnosti Andrićeva djela i o njegovoj navodnoj mržnji prema muslimanskom bošnjačkom narodu. Niti je Andrićevo djelo genocidno prema bilo kome niti je on, kao umjeren i odmjeren čovjek, bio protiv bilo koga naroda s naših prostora. Prije bi se moglo reći da je o bosanskim Muslimanima, koji danas nose nacionalno ime Bošnjak, pisao sa simpatijama i poštovanjem koje zaslužuju kao i svi drugi narodi.

Književne prikaze, uz eseje u ovoj knjizi, Ivo Mijo Andrić grupirao je, radi bolje preglednosti i sistematičnosti, u tri zasebne cjeline. U prvu je cjelinu uvrstio prikaze knjiga bosanskohercegovačkih pjesnika koje je pisao u posljednjih desetak godina. Te prikaze, kao i sve ostale književne radove, objavljivao je u listovima i časopisima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, doprinoseći tako zbližavanju kultura naroda dviju susjednih država te afirmiranju, kako književnosti općenito, tako i pojedinih autora i njihovih djela. Za Andrića se može reći da je među prvima u poslijeratnom periodu počeo pisati književne prikaze za sarajevske i mostarske dnevne novine i časopise. Kasnije su tu praksu nastavili i neki drugi književni kritičari. Međutim, za razliku od njih, Andrić je njegovao i njeguje osebujnu književno-prikazivačku formu prezentacije literarnog djela i autora, preferirajući poetske knjige, ali ne zanemarujući ni druge književne vrste. Tako među njegovim prikazima nalazimo i one koji se odnose na knjige proze, putopisa, aforizama pa čak i stručne knjige iz pojedinih oblasti kojima se i sam bavi ili se ranije bavio.

Druga cjelina sastoji se od prikaza pjesničkih knjiga hrvatskih pjesnika koje su objavili nakladnici iz Hrvatske. Među njima su autori iz svih dijelova lijepe naše, od Dubrovnika, preko Dalmacije, Istre, Gorskog kotara, Zagorja, Međimurja, Posavine do Slavonije. Prikazivač se potrudio da otvori vrata svoje knjige čak i nekim piscima čije knjige nikada nisu prikazivane na stranicama listova i časopisa, niti u ovakvim književnim izborima. Možda će im ovo pojavljivanje pripomoći da pridobiju naklonost i drugih književnih kritičara, kada objave svoje nove knjige. U svakom slučaju, Andrić im je potvrdio da vrijedi pisati i čekati svoju priliku. Vrijedno djelo uvijek će pronaći svoga kritičara ili prikazivača, makar on bio u liku Ive Mije Andrića.

Treću prikazivačku cjelinu knjige, Andrić je posvetio proznim piscima i njihovim djelima. U ovoj cjelini autor pokazuje svoju univerzalnost i široko znanje u raznim područjima proznog pisanja. Tako ovdje nalazimo prikaze romana, knjiga priča i novela, aforizama, publicistike, do stručne literature. U svim navedenim književnim disciplinama okušao se i potvrdio i pisac Ivo Mijo Andrić. Iz njegovog spisateljskog opusa izašlo je više stručnih knjiga, monografija, zbirki aforizama i epigrama i sličnih književnih vrsta. Prikazima knjiga on se, na određeni način, odužuje i svojim kolegama iz tih spisateljskih područja.

Na kraju, želim posebno istaknuti Andrićevu neuobičajenu strpljivost i predanost u prezentaciji bogate književne produkcije, koja je kod nas objavljena u ratnim i poratnim godinama. Malo je književnih kritičara i prikazivača koji su javnosti predstavili toliki broj autora i knjiga u desetak listova i časopisa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Andrić je jedan od rijetkih književnih stvaralaca i istinskih zaljubljenika u pisanu riječ, koji se potrudio da djela stvarana u jednoj državi prezentira čitateljima iz druge, susjedne države. To mogu samo oni poštovatelji knjige i pisca koji znaju cijeniti i uvažavati, kako literarno djelo, tako i njegova autora. A Ivo Mijo Andrić takav je, van svake sumnje, i takav će vjerujemo ostati do kraja svoga spisateljskog života. Na podjednaku radost i zadovoljstvo i čitatelja, a posebno svojih kolega pisaca.

Atif Kujundžić

———————————

Anto Stanić

Rođen je 2.2.1942. godine u Crnićkom Kameniku kod Kreševa. Osnovnu školu završio je u Fojnici, a Učiteljsku školu u Sarajevu. Nakon završetka Učiteljske škole, pet godina radio kao učitelj u kreševskom kraju.

Godine 1969. odlazi sa suprugom Lucom na privremeni rad u Njemačku. Tu stječe početni kapital te bogato radno i životno iskustvo, koje ga kasnije usmjerava na pokretanje i razvijanje privatnog biznisa. U tom poslu roditeljima se pridružuju i trojica sinova: Zvjezdan, Svjetlan i Goran, koji nastavljaju poduzetničku obiteljsku tradiciju i danas su vlasnici tvrtki koje posluju u BiH i Hrvatskoj.

Uporedo s poslovnim aktivnostima, Anto Stanić bavi se i književnim stvaralaštvom. Do sada je objavio više od 30 knjige poezije i proze. Poetske i književne radove objavljuje u časopisima i listovima te radijskim i televizijskim programima. Snimio je i film pod naslovom “Pečat moje duše” u kome prezentira svoje pjesničko stvaralaštvo.

O knjigama Ante Stanića pisali su brojni profesori, književnici i književni kritičari. Djela su mu prevedena na više stranih jezika. Roman „Bako, zašto plačeš“ proglašen je 2014. romanom godine od Udruženih 48 TV stanica Srbije.

Utemeljitelj je i predsjednik Književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić“ iz Kreševa.

Član je Društva pisaca BiH, Društva hrvatskih književnika HB, te Akademije znanosti u umjetnosti u Mostaru.

Kontakt:

 Tel: 0038762348712

E-mail: stanicanto@hotmail.com

——————–

 

Preuzmite knjigu “Pjesnik i spisatelj Ivo Mijo Andrić”, Ante Stanića

Ovaj članak preuzet je iz knjige “Pjesnik i spisatelj Ivo Mijo Andrić”, Ante Stanića,

koju možete preuzeti na sljedećoj adresi:

http://www.digitalne-knjige.com/stanic.php

 

——-
Odabrao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.