Što se najviše posuđuje i čita u knjižnici UN-a?

Knjižnica Ujedinjenih naroda, Dag Hammarskjöld Library, nazvana prema glavnom tajniku koji je poginuo 1961. godine, vrlo rijetko dospijeva u medije. Namijenjena je, naravno, svim službenicima i osoblju u sjedištu u New Yorku, a sadrži niz službenih dokumenata i publikacija UN-a kao i razne druge knjige o međunarodnom pravu, odnosima, ekonomiji i drugim temama koje bi bile relevantne ovoj međunarodnoj organizaciji.

Kao i svaka druga institucija, tako i UN-ova knjižnica ima svoj profil na društvenim mrežama i upravo su preko Twittera objavili koja je bila najčitanija, odnosno najposuđivanija knjiga 2018. godine, prenosi Vox .

A, pobjednik je knjiga po imenu… ‘Immunity of Heads of State and State Officials for International Crimes’ ili ‘Imunitet državnika i državnih dužnosnika od međunarodnih kaznenih djela’.

Spomenuto djelo je zapravo ozbiljna analiza, točnije doktorska ugledne pravnice Ramone Pedretti o međunarodnim zakonima koji se tiču imuniteta u slučaju progona zbog raznih krivičnih djela.

Međutim, ono što je zapelo za oko običnim ljudima je činjenica da je UN prepun delegata koji zapravo predstavljaju najgore moguće oblike diktature, a ironično najposuđivanija knjiga u naslovu govori o tome kako steći imunitet od odgovornosti za zločine. Kao što su neki i napisali, to možda i nije “za hvaliti se”.

Sve to najvjerojatnije se može primijeniti i na nekad visoku dužnosnicu UN, a danas bivšu predsjednicu ove nesretne Hrvatske države, te naravno i na sadašnjeg premijera i predsjednika.

Naime, narod ne kaže uzalud da društvo iz kojeg dolaziš puno više govori i o tebi, nego što si to sam spreman reći ili izgovoriti.

 

 

 

Preveo, uredio, obradio i ponešto pridodao: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.