Predstavljamo vam pisce i književnike: Zorica Krističević

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Zorica Krističević

———–

Bilješka o pjesnikinji:

Rođena je u Doboju BIH, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Potom u Tuzli upisuje Pedagošku akademiju i studij južnoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Zbog rata prekida studij, napušta BIH i dolazi u Zagreb.

Prvu zbirku pjesama SEDMO SLOVO SLOBODE (MH Zaprešić 2006) objavila je pod prezimenom Avdagić. Drugom zbirkom poezije POTROŠENI ADONIS (MH Zaprešić 2008) vraća se na djevojačko prezime Krističević.

Članica je Matice Hrvatske od 2004. godine.

Živi u Zaprešiću, a radi u Zagrebu

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka poezije: “Hod na prstima” 2011., digitalne-knjige.com

http://www.digitalne-knjige.com/kristicevic.php

—————

Naslovnice knjiga:

—————

Predgovor knjige  “Hod na prstima”:

Zbirka pjesama Hod na prstima nastajala je uglavnom u 2006. godini izazvana   intimnim previranjima, a inspirirana u velikoj većini neželjenim i prilično brutalnim   iskustvom nekolicine žena što sam ih upoznala te iste godine. Iskustvo je to nasilja svake vrste, a koje se (na žalost) još uvijek svakodnevno dešava na mjestu koje svojim nazivom izaziva predodžbu sigurnosti, mira i povjerenja. Mjesto je to koje nazivamo svojim domom

Kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji uvedeno je u kazneno pravni   sustav Republike Hrvatske Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona   koji je stupio na snagu 30. prosinca 2000. godine. Drugim riječima, sve do deset godina unatrag, svaki oblik nasilničkog ponašanja, ponižavanja, zlostavljanja i ograničavanja osobnih sloboda, svaki oblik fizičkog ugrožavanja i ugrožavanja zdravlja osobe, nije bio kazneno ili prekršajno procesuiran ako je izvršen nad vlastitim bračnim drugom. Ili djetetom.

Riječi ‘obitelj’ i ‘nasilje’ oprečnih su značenja. No, u današnje vrijeme spoj tih   riječi kao da ne izaziva neku posebnu reakciju. To je postala samo još jedna   jezična kovanica u našim umovima. Ne bi smjelo biti tako. Svatko može oboljeti (i bolovati) od teške bolesti. Većina nas barem ponekad dobije virozu. Jednako tako svatko od nas može doživjeti (i živjeti) teške grubosti. A poneki šamar nerazumijevanja i iskazivanja sitnih nadmoćnosti svi  ponekad doživimo od svojih bližnjih. Ponavljam, ne bi smjelo biti tako.

Pisati stihove o obiteljskom nasilju bilo je teško i nadasve uznemirujuće iskustvo.   Upravo zbog toga nisam se mogla odlučiti da dovršim, a zatim i objelodanim ovu   neveliku zbirku poezije. No, dvije godine kasnije saznala sam da moja rodica Suzana u svojoj 42. godini   boluje od raka maternice. Bila je to još samo jedna u nizu bitaka kojima ju je   život ‘častio’ od ranog djetinjstva. Slobodno mogu reći – nju više nego nas   ostale. Tada sam napisala pjesmu Suzana bez ljubavi i spojila Suzanu i Hod na   prstima. Ova je knjiga posvećena sjećanju na Suzanu Krističević.

Zorica Krističević

 

 

——

Uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.