Zadivljujuće činjenice o hramovima Dunhuanga

Svi oni koji prate portal digitalne knjige sjetiti će se da smo već pisali o Hramovima Dunhuang i otkriću knjižnice u Mogao pećinama u sjeverozapadnoj Kini. Logično je i da se svi oni koji ne prate portal toga neće moći sjetiti, no to je njihov problem i mi im tu nikako ne možemo pomoći.

No, da se ni takvi ne bi osjećali uskraćeni ukratko ćemo im reći o čemu se tu zapravo radi:

Na rubu pustinje Gobi u Kini,  mreža spiljskih svetišta u Dunhuangu, zvanih Tisuću spilja Buddhe, bila je zapečaćena tisuću godina. Taoistički redovnik, neslužbeni čuvar spilje, Wang Yuanlu 1900. godine, slučajno je otkrio skrivena vrata, koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalim između 4. i 11. stoljeća.

To otkriće promijenilo je povijest. Naime, jedan od nađenih dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu, a datira iz 868. To je podsjetnik cijelom zapadnom svijetu da tiskanje knjiga nije kako se dugo vjerovalo potekla iz Europe.

A, da nam ne bi prigovarali da se ponavljamo izdvojiti ćemo još nekoliko zanimljivih činjenica o Hramovima Dunhuang u Mogao pećinama.

 


 

1. Mogao znači “Neusporedivo ili jedinstveno”.

Izgubljene litice lica izvan Dunhuanga, kineskog grada na rubu pustinje Gobi, nazivaju se i Mogaoku što na kineskom jeziku znači “neusporedivo ili jedinstveno”.

————

2. Pećine “Mogao”, su ručno izrezbarene i to prije čak 1.700 godina.

Od 4. do 14. stoljeća stotine pećina bile su mukotrpno bušene iz stijena, pod nadzorom i pokroviteljstvom budističkih redovnika, lokalnih dužnosnika i bogatih obitelji, koje su željele graditi neusporedivu vrijednost. Da sav taj novac i trud nije bio uzaludan govori nam i činjenica da je iza njih ostalo je gotovo 500 slikovito uređenih pećina.

————

3. Najveća svjetska zbirka budističke umjetnosti.

Zidovi i stropovi Mogao pećina, ukupne površine oko 500.000 četvornih stopa, prekrivene su slikama s prikazom priča o Buddhi, budističkim sutrama, portretima darovatelja spilja, ukrasnim crtežima i prizorima iz društvenog života. Pećine također sadrže više od 2.000 obojenih glinenih skulptura Buddhe i drugih likova, a najveća skulptura je visoka preko 30 metara.

————

4. Pećine Mogao su poznate i kao “Pećine tisuća Buddha”.

Prema legendi, 366. god. Redovnik po imenu Yuezun imao je viziju tisuća blistavih Buddha, što ga je inspiriralo da počne kopati pećine. Danas u Mogao pećinama postoji mnogo više od tisuću oslikanih i oblikovanih Buddha.

————

5. Hramovi Dunhuanga i pećine Mogao mjesto su spajanja različitih kultura.

Iako su Hramovi Dunhuanga budističko mjesto, umjetnost i predmeti pronađeni u Mogau odražavaju susret kultura na Putu svile, kolekciju trgovačkih putova koji su stoljećima povezivali Kinu, središnju Aziju i Europu. Otkriveni su konfucijanski, taoistički, kršćanski tekstovi i dokumenti na više jezika, uključujući kineski, sanskrtski, tibetanski i stari turski. Tamo su nađeni i hebrejski rukopisi.

————

6. Dunhuang je bio portal za ulazak budizma u Kinu.

Naselje Dunhuang bilo je jedno od mjesta u kojim je budizam ušao u Kinu, putem mnoštva redovnika i trgovaca koji su se kretali sjeverno i istočno od Indije duž puta svile.

————

7. Spilje su ležale zaboravljene stotinama godina.

Put svile koristio se sve rjeđe nakon 14 stoljeća. Nakon toga pećine Mogao stoljećima su bile gotovo zaboravljene. Ulazi u pećine bili su zatrpani pijeskom iz pustinje Gobi. U devedesetim godinama 19-og stoljeća daoistički redovnik po imenu Wang Yuanlu imenovan je za čuvara špilja. Godine 1900. otkrio je rukopis, dugo skriven u maloj zapečaćenoj spilji, Otkriće tog rukopisa dovelo je do pronalaska jedne od najvećih zbirki dokumenata u povijesti.

————

8. Pronađeno je više od 50.000 drevnih dokumenata.

Knjižnica u pećini, koju je Wang Yuanlu otkopao, sadrži više od 50.000 drevnih rukopisa, svilenih bannera i slika, finih svilenih vezova i drugih rijetkih tkanina koje datiraju još prije ranih devedesetih, kada je ova spilja i svi njegovi sadržaji bili skriveni. Nedugo nakon ovog otkrića, na mjestu istraživanja zatekli su se mnogobrojni istraživači i arheolozi sa Zapada i Japana.

————

9. Srednjovjekovna Kina oživljava u dokumentima koji se nalaze u pećinama.

Materijali pronađeni u pećinama pružaju nam živopisnu sliku života u srednjovjekovnoj Kini. Među nalazima bili su računovodstvene knjige, ugovori, medicinski tekstovi, rječnici, pa čak i opisi glazbe, plesa i igara.

————

10. U pećini Mogao otkrivena je prva tiskana knjiga na svijetu

Dijamantna sutra, najstarija i cjelovita tiskana knjiga s potvrđenim datumom (868. godine), je među najznačajnijim dokumentima pronađenim u Mogao pećini. Korištenjem isklesanih drvenih predložaka, knjiga je tiskana na papirnate trake koje su zatim zalijepljene kako bi oblikovale svitak. Tekst je kineski prijevod sanskrtskog izuzetno cijenjenog budističke sutre, a sada je dio zbirke Britanske knjižnice.

Znači zaboravite na tvrdnju da je Johannes Gutenberg u 15. stoljeću izmislio tisak. U Kini su to radili već u 9. stoljeću a možda i ranije.

————

11. Suha klima i izoliranost od svijeta pomogli su u očuvanju pećina.

Unatoč velikom starosti, skulpture i zidne slike u Dunhuang špiljama ostaju izvanredno dobro očuvane, ponajviše zahvaljujući suhoj pustinjskoj klimi i njihovoj udaljenosti od takozvanog civiliziranog svijeta. Čim su pećine otkrivene započela je i njihova propast, krađa i uništavanje. Više o tome reći će vam i činjenica da se neki od najvrednijih dokumenata nađenih u pećini Mogao danas više ne nalaze u pećini, nego u Britanskim muzejima.

————

12. Pećinski hramovi se nalaze u cijelom budističkom svijetu.

Sam Buddha meditirao je u pećinama prije postizanja prosvjetiteljstva, a posvećene pećine se nalaze u cijelom budističkom svijetu, uključujući i Tajland, Mianmaru i Šri Lanku. Indija ima oko 1200 pećinskih hramova, Kina 250. Ipak, Mogao pećine u Dunhuangu najveće su od svih dosad poznatih pećinskih hramova.

 

 

 

————-

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.