Predstavljamo vam pisce i književnike: Denis Kožljan

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Denis Kožljan

———–

Bilješka o književnici:

Denis Kožljan, rođena je 13.08.1961. u Puli gdje i sada živi i stvara, te svoje umirovljeničke dane provodi uz knjigu,stihove i književne tekstove.

Piše o svemu što je muči, što cijelo vrijeme upija svim svojim osjetilima. Aktivna je na više portala, a ima i svoj blog kojega svakodnevno stvara i oblikuje novim slikama i rječju.

U njenim se stihovima, osjeća određeni bunt odnosno kritika i ironija na životne i društvene prilike. Ali isto tako, Denis stvara osim poezije, i kratke priče, crtice, kritike, eseje-lirski obojene, što svakako obogaćuje njen stvaralački opus.

Posebnu pažnju posvećuje čakavskom dijalektu pa je tako dala svoj doprinos sudjelujući na niz susreta čakavske riječi, a vrijedno je spomenuti onaj održan 04. lipnja u Barbanu,gdje je kazivala stihove “Beside u jatu”, a koji su ujedno ušli i u zajedničku zbirku.

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Zbirka pjesama – “Spod mojih prsti”

www.digitalne-knjige.com/kozljan10.php

Autobiografija” – “Amplituda srca”

www.digitalne-knjige.com/kozljan9.php

Zbirka pjesama – “Na talasima moje duše” 

www.digitalne-knjige.com/kozljan8.php

Likovna umjetnost i poezija – “Riječi u sliku pretočene” 

www.digitalne-knjige.com/kozljan7.php

Zbirka kratkih priča “Crtice iz djetinjstva”

http://www.digitalne-knjige.com/kozljan6.php

Knjiga osvrta – “Moj pogled na njihov svijet”

www.digitalne-knjige.com/kozljan5.php

Zbirka pjesama – “Ja samo sam žena” 

www.digitalne-knjige.com/kozljan4.php

Zbirka pjesama – “Kolajna ud verši”

www.digitalne-knjige.com/kozljan3.php

Zbirka pjesama – “Ljubavlju ispunjena”

www.digitalne-knjige.com/kozljan2.php

Zbirka pjesama – “Priroda diše”

www.digitalne-knjige.com/kozljan.php

—————

Naslovnice knjiga:

———–

Što je Denis napisala  o sebi:

Zovem se Denis Kožljan, rođena sam u Puli 13.08.1961. Gdje i sada živim i radim.

Po struci sam odgajateljica predškolske djece, no sada sam u mirovini već više do tri godine pa je i u tom periodu započeo moj intenzivniji, književni odnosno pjesnički rad.

Povukla sam se u osamu svakodnevnog života i radim ono što mi je oduvijek bilo blisko, tj. čitam, pišem, osvrte, prozne kraće uratke, kritike, crtice, eseje, pa i okušala Sam se i u nekoliko slučajeva pisanja kolumni za jedne istarske i studentske novine.

No, ono što mi je ipak na srcu i bliže to je pisanje stihova dakle poezije. iako Sam sigurno dvadesetak godina sakupljala napisane pjesme, tek s odlaskom u mirovinu, odvažila Sam se skupiti sve to i objediniti u moju prvu pjesničku zbirku “Sva moja sjećanja” koja je u vlastitom izdanju izašla krajem 2010.

Knjiga je pisana u tri djela, odnosno zasebne cjeline. Prvi je pisan čakavicom, drugi i treći standardom, a treći je posvećen vjeri dakle duhovnosti koja me cijelog života zapravo i Drži na životu.

Za moj prvijenac mogu reći DA je naišao samo na pozitivne kritike, i uglavnom je podijeljen u humanitarne svrhe. “Sva moja sjećanja ” su zapravo prikaz mog života kroz stihove, kako reče jedan novinar. Motivi su opće ljudski poput ljubavi, sreće, tuge ali i tradicija istarskog čovjeka, folklor, neke su pjesme posvećene meni posebno dragim ljudima, osobama događajima ili doživljajima.

Tako se u knjizi spominjem i vraćam na moje djetinjstvo kad Sam Kao djevojčica do šeste godine bila kod bake na selu, a nakon toga spominjem se mladosti, odrastanja, životnih uspona i padova.

Promocija ove zbirke održana je 21.12.2010. U Čitaonici Kluba umirovljenika Pula. Ubrzo nakon prve zbirke, pronašla Sam jednu prekrasnu i vrlo ekonomičnu soluciju pa Sam u 2011.

U digitalnom obliku izdala Još dvije zbirke.”Priroda diše” koja je pisana standardom, i kroz opis godišnjih doba opisuje se ujedno i život do Rađanja do smrti. Svaka pjesma ima i prekrasnu prigodnu ilustraciju. U studenom, tj.28.11. 2011. Slijedi Još jedna samostalna zbirka, također Kao e-knjiga naslova “Ljubavlju ispunjena”.

To je dakle zbirka ljubavne poezije a sastoji se do 80-AK pjesama, a za koje Mi je komentar dao doc.dr.SC. Ticijan Peruško i recenzent, Poštovani Atif Kujunđić. Meni je ova zbirka posebno prirasla srcu jer su u njoj iznijeta moja stanja duše do čežnje i tuge preko sreće, i napokon ljubavnog vrhunca, ekstaze.

Moram spomenuti da je prošle godine tj. 2011. izdana i jedna zajednička zbirka naslova “Beside u jatu”, a u njoj je i moja istoimena pjesma” koju Sam govorila prošle godine na 1. Susretu, barbanskih pjesnika u Barbanu.

U pripremi , odnosno trenutno kod recenzenta gospodina Denisa Kontošića Mi je slijedeća četvrta samostalna zbirka, a koja nosi naslov “Kolajna ud verši”, biti će pisana isključivo čakavicom i to će biti moj poseban Dar istri.

Nakon toga imam se namjeru prebaciti na pisanje biografije dakle proze. Reći ću DA Mi u mom stvaralačkom radu u mnogome pomažu pisci koje Sam imala upoznati na Digitalnoj mreži poput Ševka Kadrića, Atifa Kujunđića, Zlatka Lukića, ive,.Mije Andrića, Fabijana Lovrića…i mnogi drugi jer Sam čitajući njihova prekrasna djela imala čast osvrnuti se u obliku eseja na njihove naslove te tako steći Još više iskustva. inače sudjelujem na mnogobrojnim Natječajima i Susretima širom Hrvatske Kao što su “Verši na šterni” u Vižinadi, Barbanske beside u Barbanu.

Posebno priznanje dobila Sam krajem prošle godine u prosincu, u Križevcima na Susretu duhovne poezije “Stjepan Kranjčić”. Do sada sam organizirala nekoliko Večeri poezije, a to činim i dalje, slijedeći se spremam u svibnju, za Dan moga grada, zatim Sam sudjelovala nedavno na humanitarnom koncertu u Vodnjanu kojeg su organizirali bikeri MK Hornets iz Vodnjana, pišem tekstove i za Dječji zbor naše Župe…i Još mnogo toga lijepog što me usrećuje.

Osim što pišem, pjevam i sudjelujem čitanjem Poslanica u Župi Krista Spasitelja, a moram napomenuti DA Sam se okušala i u pisanju igrokaza, tekst se zove “Moja Fume” i spreman je za izvođenje….

Denis Kožljan

————————–

Intervju s Denis Kožljan

Naš intervju s književnicom Denis Kožljan, objavljen na portalu digitalne-knjige.com moći ćete pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

https://digitalne-knjige.com/?p=3176

 

——-

Napisao uredio i odabrao: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.